ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
Σελ. /23
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ
Ανοδος στα κομμουνιστικά κόμματα και στους συνεργαζόμενους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΟΝΝΗ....-

Ασαφή παρέμειναν τα εκλογικά αποτελέσματα, αφού μέχρι αργά το βράδυ οι μοναδικές πληροφορίες που υπήρχαν προέρχονταν από τις σφυγμομετρήσεις της πρόθεσης ψήφου που έγιναν και άρχισαν να μεταδίδονται περίπου στις 11.00 το βράδυ. Αιτία, η διαφορά της ώρας ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, εκείνο που άρχιζε να διαγράφεται πολύ καθαρά ήταν η στροφή των ψηφοφόρων σε κόμματα που στήριζαν σαφείς θέσεις κατά του πολέμου, σαφείς θέσεις κατά της πολιτικής της ΕΕ. Εντυπωσιακή και σημαντική άνοδος σε όλα τα κομμουνιστικά κόμματα αλλά και σε όλες τις δυνάμεις που συνεργάστηκαν, τουλάχιστον με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ενώ μπορεί να τονιστεί ότι τα ειδησεογραφικά πρακτορεία "ξέχναγαν" να μεταδώσουν τα ποσοστά που συγκέντρωναν ακόμα και στα exit poll τα ποσοστά τους.

Οι σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, η φερόμενη ως "κεντροαριστερά", χάνει την πλειοψηφία στο Ευρωκοινοβούλιο, όπως μετέδωσε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης. Σύμφωνα με το ZDF όλα δείχνουν πως η ομάδα των συντηρητικών, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) θα καταλάβει τελικώς 215 έδρες, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι Σοσιαλδημοκράτες πιθανώς να καταλάβουν συνολικά 183 έδρες.

Το κυριότερο και κοινό σημείο σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις είναι το μεγάλο ποσοστό αποχής, αφού λιγότεροι από τους μισούς από τα 300.000.000 εγγεγραμμένων Ευρωπαίων προσήλθαν τελικά στις κάλπες για να αναδείξουν τους 626 βουλευτές της Ευρωβουλής. Ενδεικτικά ορισμένα αποτελέσματα:

Γερμανία: Απογοητευτικό το ποσοστό συμμετοχής και στη Γερμανία, όπου μέχρι τις 14.00 το υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι μόλις το 21.2% των ψηφοφόρων είχε προσέλθει. Οι προβλέψεις και τα Exit Poll πάντως κατέγραψαν ότι ο πιθανός μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό κοντά στο 47% - 48%. Αντίθετα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που στις 27 Σεπτεμβρίου κατάφερε να εκτοπίσει τους Χριστιανοδημοκράτες από την εξουσία, μόλις θα περάσει το 30% ποσοστό δραματικά μικρότερο από αυτό που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές και μικρότερο και από αυτό το ποσοστό των Ευροωεκλογών του '94. Οι κυβερνητικοί εταίροι καταφέρνουν να μπουν τελικά στην Ευρωβουλή - αφού οι σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι μπορεί να μην κατάφερναν να συγκεντρώσουν ούτε το εκλογικό μέτρο του 5%. Πιθανά θα συγκεντρώσουν το ίδιο ποσοστό και των βουλευτικών εκλογών, περίπου 6,5% Οι μεγάλες εκπλήξεις: Το Κόμμα το Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και οι Φιλελεύθεροι (FDP). Το PDS καταφέρνει να μπει για πρώτη φορά στην Ευρωβουλή αφού συγκεντρώνει περίπου 6%, ενώ αντίθετα το FDP μένει εκτός νυμφώνος...

Στη Βρετανία λιγότερο από το 25% των ψηφοφόρων προσήλθε στις κάλπες, ενώ αναμενόταν μεγάλη πτώση του ποσοστού του Εργατικού Κόμματος του Τόνι Μπλερ και ενίσχυση των Τόρις. Στη Δανία,όπου σημειώθηκαν από τα υψηλότερα ποσοστά συμμετοχής αφού ξεπέρασε το 50%. Μεγάλοι κερδισμένοι που κατάφεραν να διαψεύσουν όλες τις δημοσκοπήσεις και να αυξήσουν τις δυνάμεις τους, τα δύο κόμματα που τάσσονται κατά της Ευρώπης και έχουν ταχθεί εξ αρχής κατά του πολέμου του ΝΑΤΟ.

Λουξεμβούργο: Διπλές εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές. Ενας νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να σχηματιστεί ανάμεσα στο Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζαν - Κλοντ Γιουνκέρ και το Δημοκρατικό Κόμμα, τους δύο νικητές των σημερινών βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση RTL. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του υπουργού Εξωτερικών Ζακ Πόος που συμμετείχε μέχρι χθες στον κυβερνητικό συνασπισμό θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις αυτές. Παρόμοια ήταν και τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα στις ευρωεκλογές.

Ιταλία: Αντίθετα με ό,τι συνέβη στις υπόλοιπες χώρες - μέλη της ΕΕ, οι Ιταλοί ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες, αν και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αποχή θα ξεπερνούσε ελαφρά το 30%, που είχε σημειωθεί στις ευροωεκλογές του 1994. Η μεγάλη μάχη φερόταν, μέχρι αργά χτες το βράδυ, να δίνεται ανάμεσα στους κυβερνώντες Δημοκράτες της Αριστεράς του Μάσιμο ντ' Αλέμα και στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ δεν είχε κριθεί κατά πόσο οι πρώτοι θα συγκέντρωναν ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, που συγκεντρώνουν, παραδοσιακά, τα ιταλικά κυβερνητικά κόμματα στις ευροωεκλογές από το 1979 και μετά. Τα 36 από τα 48 εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι κλήθηκαν, επίσης, να ψηφίσουν και για 4.650 δημοτικά συμβούλια σε 67 επαρχίες. Η Ιταλία εκλέγει 87 βουλευτές στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ισπανία: Με διαφορά από 3 έως 5 ποσοστιαίες μονάδες προηγούνταν το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Χοθέ Μαρία Αθνάν του Σοσιαλιστικού Κόμματος, σύμφωνα με τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αργά χθες το απόγευμα, από την εταιρεία Eco Consulting. Το Λαϊκό Κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 38,5% - 40% και κερδίζει 27 - 28 από τις 64 έδρες που έχει ηΙσπανία στο Ευρωκοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό κόμμα φέρεται να συγκεντρώνει 34,2% -36,1% και 23 - 25 έδρες ενώ η Ενωμένη Αριστερά συγκεντρώνει 7,8% και 5 έδρες. Και στην Ισπανία η αποχή ήταν αρκετά μεγάλη, και λίγες ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες άγγιζε το 50%. Τα 34 εκατομμύρια των Ισπανών ψηφοφόρων εξέλεγαν αντιπροσώπους και για 17 περιφερειακά συμβούλια.

Γαλλία: Εντυπωσιακή ήταν η αποχή των Γάλλων ψηφοφόρων από τις χθεσινές ευροωεκλογές. Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, λίγη ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες, μόλις το 39,4% των Γάλλων είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ποσοστό 5% μικρότερο από το 1994. Καμία πρόβλεψη δεν είχε γνωστοποιηθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ. Η Γαλλία έχει 78 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Βέλγιο: Συντριπτική ήττα φαίνεται ότι υπέστη ο κυβερνητικός Χριστιανοδημοκρατικός - σοσιαλιστικός συνασπισμός του πρωθυπουργού Ζαν Λικ Ντεάν, στις χτεσινές κοινές βουλευτικές και ευρωπαϊκές εκλογές που διεξήχθησαν υπό το βάρος του σκανδάλου της διοξίνης. Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls, εντυπωσιακή αύξηση παρουσίαζαν τα 2 κόμματα των Πρασίνων Ecolo - Agalen, ελαφρά αύξηση εμφάνισε οι συντηρητικοί Φιλελεύθεροι, αλλά και το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Blok στη γερμανόφωνη περιοχή του Βελγίου. Το Βέλγιο έχει 25 έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πορτογαλία: Το κυβερνών Σοσιαλιστικό κόμμα φαίνεται ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των Πορτογάλων, σύμφωνα με τα exit polls, τα οποία του δίνουν, περίπου, το 45% της εκλογικής προτίμησης. Ακολουθεί με ελαφρά πτώση, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα με πρόβλεψη από 29,5% - 32,5% έναντι 34% που είχε συγκεντρώσει το 1994. Μεγάλη άνοδο φέρονται να παρουσιάζει το Κόμμα του Ενωτικού Δημοκρατικού Συνασπισμού (στο οποίο συνεργάζονται το ΚΚ και οι Πράσινοι) αγγίζοντας το 12% από 9% και κερδίζοντας 2 - 3 έδρες. Η αποχή ξεπέρασε το 61%.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΓΚΙΛ. -

"Θέλουμε ειρήνη, αλλά διατηρούμε τους εαυτούς μας έτοιμους για πόλεμο". Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, πρωθυπουργός της Ινδίας.

"Εν συνόψει θέλουμε ειρήνη, αλλά αν μας επιβληθεί πόλεμος, έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τα ζωτικά μας συμφέροντα". Σαρτάι Αζίζ, υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Νέο Δελχί, που καθ' όλες τις ενδείξεις απέτυχε να σπάσει τον πάγο στις σχέσεις των δύο χωρών, η σύγκρουση στην περιοχή των Ιμαλαϊων έδειχνε να χειροτερεύει. Ο Ινδός πρωθυπουργός διαμήνυσε, σε ένα μήνυμά του προς τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση έως οι εισβολείς που κατέχουν στρατηγικής σημασίας υψίπεδα του ινδικού εδάφους απωθηθούν πίσω στο Πακιστάν.

Πυρά πυροβολικού έπληξαν ένα χωριό δύο χιλιόμετρα από το σημείο, όπου ο Βάτζπαϊ προσγειώθηκε την Κυριακή, στην απαρχή μιας διήμερης επίσκεψή του στο Κασμίρ.

Στα βουνά, μερικά χιλιόμετρα πιο κει, ινδικά στρατεύματα συνέχιζαν τις μάχες σε μεγάλο υψόμετρο, για να ανακαταλάβουν τις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο United News of India ανέφερε ότι οι ινδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν (αφού έριξαν 12.000 οβίδες) το λόφο Τολολίνγκ στον τομέα του Ντρας, μετά από μια ολονύχτια μάχη, στην οποία και οι δύο πλευρές είχαν βαριές απώλειες. Το UNI συμπλήρωσε πως οι ινδικές δυνάμεις προωθούνται για να καταλάβουν, σε μια νέα επιχείρηση, τους λόφους Μαρπόλα στο Ντρας.

"Το Πακιστάν μάς πρόδωσε"

Ο Ινδός πρωθυπουργός Βάτζπαϊ είπε χτες ότι το Πακιστάν "πρόδωσε" την Ινδία, αφού μετά την υπογραφή της διακήρυξης της Λαχώρης το Φλεβάρη, η οποία καλούσε για βελτίωση των διμερών σχέσεων, κατέλαβε ινδικό έδαφος, παραβιάζοντας τη γραμμή ελέγχου στο Κασμίρ.

Η γραμμή αποτελεί το σύνορο μεταξύ των δύο στρατών στο Κασμίρ, και χαράχτηκε στη Συμφωνία Σίμλα, το 1972.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαρτάι Αζίζ αντιτείνει πως τα σύνορα δεν ήταν σαφώς ορισμένα στις μονίμως χιονισμένες οροσειρές, και θα πρέπει να σημειωθούν με σαφήνεια στο έδαφος.

Η Ινδική πλευρά απέρριψε την πρόταση του Πακιστανού υπουργού ως "συγκάλυψη" της κατάληψης γης από τους Πακιστανούς εισβολείς που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει.

Οι δύο χώρες έχουν κάνει τους δύο από τους τρεις πολέμους τους για το Κασμίρ από την ανεξαρτησία τους (1947) ως σήμερα, και κατά αναλυτές η τωρινή κρίση είναι "η σοβαρότερη" από τον τελευταίο θερμό πόλεμο, το 1971. Ο Αζίζ είχε πει το Σάββατο ότι "δεν αναμένει" κλιμάκωση της κρίσης, αλλά πίσω στο Ισλαμαμπάντ εμφανίστηκε πολύ περισσότερο επιφυλακτικός.

Το Σάββατο, το Πακιστάν ανακοίνωσε αύξηση των "αμυντικών δαπανών" του κατά 11% στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Χτες ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ αναμενόταν να αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα έχει συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Τανγκ Ζιαζουάν. Ο Πακιστανός ΥπΕξ, Αζίζ, συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους την Παρασκευή και τους ενημέρωσε για την κρίση. Η Κίνα θεωρείται "σύμμαχος" του Πακιστάν και διατηρεί επίσης ένα τμήμα του Κασμίρ, που της παραχώρησε το Ισλαμαμπάντ το 1963. Το Νέο Δελχί διατείνεται πως η Κίνα διατηρεί υπό την κυριαρχία της την περιοχή αυτή παράνομα, και έχει επίσης συνοριακές διενέξεις με το Πεκίνο.

Εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή γύρω από τη γραμμή ελέγχου, για να γλιτώσουν από το πυροβολικό των δύο πλευρών και την Ινδική αεροπορία που επιχειρεί σε μαζική κλίμακα στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Ολων των Κομμάτων Για την Ελευθερία, το οποίο μιλά εκ μέρους διάφορων πολιτικών αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ και απορρίπτει τη Γραμμή Ελέγχου, κάλεσε σε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του Βάτζπαϊ και τους βομβαρδισμούς της Ινδικής αεροπορίας.

Στιγμιότυπο από τις εκλογές στο Παρίσι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ