Δευτέρα 14 Ιούνη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι συγκρούσεις συνεχίζονται...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΡΓΚΙΛ. -

"Θέλουμε ειρήνη, αλλά διατηρούμε τους εαυτούς μας έτοιμους για πόλεμο". Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, πρωθυπουργός της Ινδίας.

"Εν συνόψει θέλουμε ειρήνη, αλλά αν μας επιβληθεί πόλεμος, έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τα ζωτικά μας συμφέροντα". Σαρτάι Αζίζ, υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

Μια ημέρα μετά τη συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών στο Νέο Δελχί, που καθ' όλες τις ενδείξεις απέτυχε να σπάσει τον πάγο στις σχέσεις των δύο χωρών, η σύγκρουση στην περιοχή των Ιμαλαϊων έδειχνε να χειροτερεύει. Ο Ινδός πρωθυπουργός διαμήνυσε, σε ένα μήνυμά του προς τα στρατεύματα της πρώτης γραμμής ότι δε θα υπάρξει καμία υποχώρηση έως οι εισβολείς που κατέχουν στρατηγικής σημασίας υψίπεδα του ινδικού εδάφους απωθηθούν πίσω στο Πακιστάν.

Πυρά πυροβολικού έπληξαν ένα χωριό δύο χιλιόμετρα από το σημείο, όπου ο Βάτζπαϊ προσγειώθηκε την Κυριακή, στην απαρχή μιας διήμερης επίσκεψή του στο Κασμίρ.

Στα βουνά, μερικά χιλιόμετρα πιο κει, ινδικά στρατεύματα συνέχιζαν τις μάχες σε μεγάλο υψόμετρο, για να ανακαταλάβουν τις περιοχές που κατέχουν οι αντάρτες. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο United News of India ανέφερε ότι οι ινδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν (αφού έριξαν 12.000 οβίδες) το λόφο Τολολίνγκ στον τομέα του Ντρας, μετά από μια ολονύχτια μάχη, στην οποία και οι δύο πλευρές είχαν βαριές απώλειες. Το UNI συμπλήρωσε πως οι ινδικές δυνάμεις προωθούνται για να καταλάβουν, σε μια νέα επιχείρηση, τους λόφους Μαρπόλα στο Ντρας.

"Το Πακιστάν μάς πρόδωσε"

Ο Ινδός πρωθυπουργός Βάτζπαϊ είπε χτες ότι το Πακιστάν "πρόδωσε" την Ινδία, αφού μετά την υπογραφή της διακήρυξης της Λαχώρης το Φλεβάρη, η οποία καλούσε για βελτίωση των διμερών σχέσεων, κατέλαβε ινδικό έδαφος, παραβιάζοντας τη γραμμή ελέγχου στο Κασμίρ.

Η γραμμή αποτελεί το σύνορο μεταξύ των δύο στρατών στο Κασμίρ, και χαράχτηκε στη Συμφωνία Σίμλα, το 1972.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαρτάι Αζίζ αντιτείνει πως τα σύνορα δεν ήταν σαφώς ορισμένα στις μονίμως χιονισμένες οροσειρές, και θα πρέπει να σημειωθούν με σαφήνεια στο έδαφος.

Η Ινδική πλευρά απέρριψε την πρόταση του Πακιστανού υπουργού ως "συγκάλυψη" της κατάληψης γης από τους Πακιστανούς εισβολείς που το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι στηρίζει.

Οι δύο χώρες έχουν κάνει τους δύο από τους τρεις πολέμους τους για το Κασμίρ από την ανεξαρτησία τους (1947) ως σήμερα, και κατά αναλυτές η τωρινή κρίση είναι "η σοβαρότερη" από τον τελευταίο θερμό πόλεμο, το 1971. Ο Αζίζ είχε πει το Σάββατο ότι "δεν αναμένει" κλιμάκωση της κρίσης, αλλά πίσω στο Ισλαμαμπάντ εμφανίστηκε πολύ περισσότερο επιφυλακτικός.

Το Σάββατο, το Πακιστάν ανακοίνωσε αύξηση των "αμυντικών δαπανών" του κατά 11% στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

Χτες ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Γιασουάντ Σινχ αναμενόταν να αναχωρήσει για την Κίνα, όπου θα έχει συζητήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Τανγκ Ζιαζουάν. Ο Πακιστανός ΥπΕξ, Αζίζ, συναντήθηκε με Κινέζους αξιωματούχους την Παρασκευή και τους ενημέρωσε για την κρίση. Η Κίνα θεωρείται "σύμμαχος" του Πακιστάν και διατηρεί επίσης ένα τμήμα του Κασμίρ, που της παραχώρησε το Ισλαμαμπάντ το 1963. Το Νέο Δελχί διατείνεται πως η Κίνα διατηρεί υπό την κυριαρχία της την περιοχή αυτή παράνομα, και έχει επίσης συνοριακές διενέξεις με το Πεκίνο.

Εκατοντάδες οικογένειες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην περιοχή γύρω από τη γραμμή ελέγχου, για να γλιτώσουν από το πυροβολικό των δύο πλευρών και την Ινδική αεροπορία που επιχειρεί σε μαζική κλίμακα στην περιοχή.

Το Συμβούλιο Ολων των Κομμάτων Για την Ελευθερία, το οποίο μιλά εκ μέρους διάφορων πολιτικών αυτονομιστικών οργανώσεων του Κασμίρ και απορρίπτει τη Γραμμή Ελέγχου, κάλεσε σε απεργία για να διαμαρτυρηθεί για την επίσκεψη του Βάτζπαϊ και τους βομβαρδισμούς της Ινδικής αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ