ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Οδεύουμε προς καταστροφή»

Τέσσερις πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ προειδοποιούν ότι η συνέχιση της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης συνεπάγεται διαιώνιση του πολέμου

Η πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν «οδηγεί το Ισραήλ στην καταστροφή», προειδοποίησαν τέσσερις πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ

Associated Press

Η πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν «οδηγεί το Ισραήλ στην καταστροφή», προειδοποίησαν τέσσερις πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ
«Οδεύουμε προς καταστροφή. Αν δε συμβεί τίποτα και εξακολουθήσουμε να ζούμε διά του ξίφους, θα συνεχίσουμε να κυλιόμαστε στη λάσπη και θα αυτοκαταστραφούμε»(Γιάακοβ Πέρι).

«Κάνουμε σίγουρα, σταθερά βήματα προς ένα σημείο, όπου το κράτος του Ισραήλ δε θα αποτελεί πλέον δημοκρατία»(Αμι Αγιαλόν).

«Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αντίθετη στον πόθο του λαού για ειρήνη. Πρέπει να παραδεχτούμε μια για πάντα ότι υπάρχει και άλλη πλευρά, που έχει συναισθήματα, που υποφέρει και στην οποία συμπεριφερόμαστε ταπεινωτικά... αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατοχής»(Αβραάμ Σαλόμ).

«Η κυβέρνηση ασχολείται μόνο με το ερώτημα πώς θα αποτρέψει την επόμενη τρομοκρατική επίθεση. Αγνοεί το ερώτημα πώς θα βγούμε από το χάος, στο οποίο έχουμε βρεθεί»(Καρμί Γκιλόν).

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Τα προαναφερθέντα σχόλια δεν έγιναν από ...μέλη του κινήματος ειρήνης του Ισραήλ. Κάθε άλλο: Είναι απόψεις που διατύπωσαν χθες, σε συνεντεύξεις τους στην εφημερίδα Γιεντότ Αχρονότ και το Ισραηλινό Ραδιόφωνο, τέσσερις πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ - της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ. Πηγή προσκείμενη στην ακροδεξιά κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν απέρριψε διαμιάς τις θέσεις αυτές, μέσω της Χα'αρέτζ, χαρακτηρίζοντάς τες «αφελείς». Οπως είπε, «δε βρισκόμαστε σε τόσο αδύναμη θέση, όπως περιγράφουν... Εχουμε καταφέρει μεγάλα επιτεύγματα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας». Πάλι καλά: Θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ...αντισημιτισμό.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι αν υπάρξουν περικοπές στη βοήθεια, λόγω Τείχους, θα είναι «μικρές»

Associated Press

Ωστόσο, οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι αν υπάρξουν περικοπές στη βοήθεια, λόγω Τείχους, θα είναι «μικρές»
Οι τέσσερις πρώην αρχηγοί της Σιν Μπετ εκτίμησαν ότι το Ισραήλ πρέπει να κάνει μονομερή βήματα προς την ειρήνη - όπως το να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα: Αυτό, υποστήριξαν, θα βοηθήσει να προσέλθουν οι Παλαιστίνιοι στις ειρηνευτικές συνομιλίες, θα μειώσει τις επιθέσεις και θα βοηθήσει το Ισραήλ να ορθοποδήσει οικονομικά. Και, επιπλέον, θα ανυψώσει το Ισραήλ στη διεθνή αρένα, αποσπώντας σεβασμό αντί για καταδίκες της πολιτικής του. Η κυβέρνηση οφείλει, είπαν, να αποσυρθεί από όλη τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται σύγκρουση με κάποιους εποίκους.

Ακόμα και οι - μάλλον μετριοπαθείς - προτάσεις των τεσσάρων πρώην αρχηγών της Σιν Μπετ δεν έχουν καμία ελπίδα εφαρμογής. Ο Αριέλ Σαρόν, σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δε θα «βιαστεί» να συναντηθεί με τον Αχμέντ Κορέι, το νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό. Σήμερα αναχωρεί για τριήμερη επίσκεψη στην Ιταλία.

Αντίθετα, ο Σαρόν βιάζεται να ανυψώσει τον Φράχτη Ασφαλείας, το Τείχος της Ντροπής. Οσον αφορά αυτό, χθες έλαβε μια «καλή είδηση» από Ουάσιγκτον μεριά: Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αν και πιστεύει πως το Τείχος «αποτελεί πρόβλημα», τελικά μπορεί και να μην «περικόψει» τη βοήθεια προς το Ισραήλ εξαιτίας του. Τα πακέτο αμερικανικής «βοήθειας» - 9 δισ. δολάρια σε εγγυήσεις δανείων - ενδέχεται να μείνει έτσι άθικτο ή να περικοπεί κατ' ελάχιστον, κατά την Κόντι Ράις. Ετσι, ο Σαρόν θα μπορεί, με ...οικονομική άνεση, να κατεδαφίσει κι άλλα σπίτια, να απελάσει κι άλλους Παλαιστίνιους, να συνεχίσει τις «στοχευμένες δολοφονίες» του.

«Το σκέφτεται» η Χαμάς

Χθες από την πόλη της Γάζας ο ηγέτης της Χαμάς σεΐχης Αχμέντ Γιασίν δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον Αμπού Αλα, κατά κόσμον Αχμέντ Κορέι, νέο Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, και να συνάψει εκεχειρία με το Ισραήλ, εκτίμησε όμως πως οι προοπτικές τερματισμού της βίας είναι «ελάχιστες». Ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ έλεγε χθες ότι η παλαιστινιακή πλευρά «προετοιμάζεται» για μια σύνοδο κορυφής.

Αλλά η ισραηλινή πλευρά δε θα δώσει στον Αμπού Αλα περισσότερα περιθώρια από ό,τι συνήθως. «Δεν αναζητούμε μια ευκαιρία για φωτογράφιση», κάγχασε στέλεχος της ισραηλινής κυβέρνησης. «Θέλουμε στέρεα βήματα προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», συνέχισε. (Οπου «τρομοκρατία», βλ. αντίσταση στην κατοχή).

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε χθες άλλη μια «σύλληψη» μέλους της Χαμάς στη Νάμπλους, και έξι συλλήψεις στην Τζενίν, στη Ραμάλα και τη Χεβρώνα. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έκανε σαφές ότι θα συνεχίσει τις απελάσεις Παλαιστινίων από τη Δυτική Οχθη στη Γάζα - προχθές «απέλασε», δηλαδή έδιωξε από την πατρίδα τους, κατά παράβαση του άρθρου 49 της Συνθήκης της Γενεύης (!), 3 κρατούμενους και θα «απελάσει» άλλους 15, γεγονός που η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ προειδοποίησε ότι θα απαντηθεί με επιθέσεις. Η κυβέρνηση Σαρόν μάλλον δεν έχει αντίρρηση...

Κατά τα λοιπά, ο Κόλιν Πάουελ τηλεφώνησε χθες στον Αμπού Αλα και του έκανε σαφές (και αυτός) ότι η κυβέρνησή του θα κριθεί «από το τι μέτρα θα λάβει σε βάρος των εξτρεμιστικών οργανώσεων».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Απώλειες και αναδιπλώσεις

Ελικόπτερο των κατοχικών δυνάμεων περιπολεί πάνω από το Τικρίτ

Associated Press

Ελικόπτερο των κατοχικών δυνάμεων περιπολεί πάνω από το Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΟΥΑΙΝΓΚΤΟΝ - Βάση Αντερσον, ΓΚΟΥΑΜ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Αναδίπλωση μετά το χάος επιχείρησε η αμερικανική κυβέρνηση. Μια αναδίπλωση, όμως, που προκάλεσε διεθνώς και εσωτερικώς περισσότερο αχό από τον προσδοκώμενο... Ετσι, χτες, αναδιπλώθηκε εκ νέου, εξακολουθώντας όμως να αρνείται κατηγορηματικά κάθε σύγκριση με τον πόλεμο του Βιετνάμ... Για το λόγο αυτό, απαγορεύει κάθε μετάδοση της μεταφοράς των πτωμάτων μέσα στους στρατιωτικούς σάκους. Εικόνες που στοίχειωσαν τουλάχιστον δύο γενιές Αμερικανών...

«Οσον αφορά στην ασφάλεια θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο», δήλωσε χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση με τον Ιταλό Πρόεδρο Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις αναφορές ότι οι κατακτητές μπροστά στην αντίσταση που συναντούν «το βάζουν στα πόδια», ειδικά μετά τις προειδοποιήσεις της CIA για κλιμάκωση του αντάρτικου...«Θα μείνουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε το έργο μας και τότε θα φύγουμε...», δήλωσε, τέλος, ο Μπους σαφώς υπονοώντας την εδραίωση της κυριαρχίας τους σε όλη την ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αναδίπλωση...

Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος ξεκαθάρισε μιλώντας σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση Αντερσον του Γκουάμ, ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ. «Θα μείνουμε εκεί όσο χρειάζεται, για να δούμε τη χώρα να επιστρέφει στην οδό της δημοκρατίας. Οι αμερικανικές δυνάμεις κάνουν καλή δουλιά στο Ιράκ, αλλά η αποστολή τους είναι δύσκολη και επικίνδυνη», τόνισε.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις, ο Ράμσφελντ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σκέψεις για γρηγορότερη μετάβαση της εξουσίας στους Ιρακινούς, σύμφωνα και με τις απόψεις που κατέθεσε ο Πολ Μπρέμερ, επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης στη χώρα. «Αυτό δε σημαίνει ότι φεύγουμε από τη χώρα γρηγορότερα. Αυτό σημαίνει ότι οι Ιρακινοί θα αναλάβουν μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών για τη διακυβέρνηση συντομότερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί».

Στο μεταξύ, άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από έκρηξη βομβιστικού μηχανισμού στο πέρασμα της αυτοκινητοπομπής τους βορείως της Βαγδάτης, όπως ανακοίνωσε χτες αμερικανική στρατιωτική πηγή και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η αμερικανική επιχείρηση «Σιδερένιο Σφυρί»... Στη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, οι Αμερικανοί έπληξαν στόχους στη Βαγδάτη, όπου μεταξύ των στόχων ήταν και ένα κτίριο που χρησιμοποίησαν την Τετάρτη οι αντάρτες για να πλήξουν με ρουκέτες τις κατοχικές δυνάμεις.

Επιχειρήσεις έγιναν επίσης κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, στη φυλακή Αμπού Γκράιμπ στα δυτικά προάστια και στην ανατολική Βαγδάτη. Επιδρομές έγιναν και στο Τικρίτ, όπου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα.

Ξανά το αρχηγείο στο Κατάρ

Την ίδια στιγμή η πορτογαλική κυβέρνηση ζήτησε από τις αμερικανικές και τις βρετανικές αρχές να προσφέρουν «όλη τους τη βοήθεια», για να βρεθεί ο Πορτογάλος δημοσιογράφος Κάρλος Ραλέιρας, ειδικός απεσταλμένος του ιδιωτικού ραδιοσταθμού TSF, ο οποίος απήχθη χτες το πρωί στο Ιράκ, κοντά στη μεθόριο με το Κουβέιτ, από ένοπλους άνδρες.

Παράλληλα, ο στρατηγός Αμπιζάιντ όπως μετέδωσε το CNN, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυνάμεις που επιτίθενται στους Αμερικανούς δεν υπερβαίνουν τους 5.000 άνδρες, αλλά επισήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως συντονίζουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους και έσπευσε να σημειώσει: «Ο εχθρός προσπαθεί να διχάσει τη συμμαχία μας». Ο στρατηγός θα επισκεφθεί την επόμενη βδομάδα το Κατάρ, ώστε να συστήσει εκεί εκ νέου το αρχηγείο του, από το οποίο θα ελέγχονται οι επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, ο στρατηγός άφησε να διαφανεί ότι αλλάζει η αμερικανική εκτίμηση που υπήρχε μέχρι σήμερα, ότι η ιρακινή αντίσταση δεν έχει κεντρικό συντονισμό.

Τέλος, αβέβαιη είναι η επιστροφή του συνόλου του προσωπικού του ΟΗΕ μέχρι να βελτιωθούν οι συνθήκες ασφαλείας. Αυτό τόνισε χτες ο Κέβιν Κένεντι, επικεφαλής του τομέα Επείγουσας Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, ο οποίος βρίσκεται μαζί με άλλους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, για να εξετάσουν το μέλλον της ανθρωπιστικής αποστολής του ΟΗΕ στο Ιράκ και να κάνουν τη σχετική εισήγηση στον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στη Νότια Κίνα κόστισε τη ζωή 48 ανθρώπων και τον τραυματισμό δύο άλλων, μετέδωσε χτες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κοντά στον εντοπισμό 100% θεραπείας για το διαβήτη ανακοίνωσε χτες πως βρίσκεται ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Εντόπισαν πως κύτταρα της σπλήνας που δε διαθέτουν ένα συγκεκριμένο μόριο (επονομαζόμενο CD45) μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη εάν διοχετευτούν στο πάγκρεας. Το εγχείρημα δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ινδικά χοιρίδια και αναμένεται η άδεια για τη διενέργεια σειράς πειραμάτων στον άνθρωπο...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η «ειρηνευτική διαδικασία» στη Σρι Λάνκα «αναβάλλεται» ώσπου να υπάρξει λύση στην πολιτική κρίση μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου, έγινε γνωστό χτες μετά τη συνάντηση των Νορβηγών διαμεσολαβητών με τον ηγέτη του αντάρτικου αυτονομιστικού κινήματος «Τίγρεις των Ταμίλ».

ΟΤΑΒΑ.-- Ο Πολ Μάρτιν, πρώην υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον Καναδά, ύστερα από την παραίτηση του Ζαν Κρετιέν και την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή. Ο Κρετιέν μίλησε με κολακευτικά λόγια για το διάδοχό του, ωστόσο, τον προειδοποίησε να αποφύγει τη δεξιά στροφή στην κυβέρνηση και να συνεχίσει τη δική του επιτυχημένη οικονομική πολιτική.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την αποπομπή με ψήφους 195 υπέρ και 28 κατά, του βουλευτή Μάρτιν Χόμαν, ζήτησαν με συντριπτική πλειοψηφία τα υπόλοιπα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά τις δηλώσεις που έκανε κατά των Εβραίων. Ο Χόμαν, θα κρατήσει την έδρα του στη Βουλή ως ανεξάρτητος, ενώ η διαγραφή του από το κόμμα θα γίνει μέσω μίας διαφορετικής διαδικασίας, που ενδέχεται να κρατήσει χρόνια αν ο ίδιος προχωρήσει το θέμα στα δικαστήρια. Στο μεταξύ, χτες τερματίστηκε οριστικά η λειτουργία του πρώτου από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας, δύο χρόνια μετά την ψήφιση νόμου για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δικαστήριο του Πακιστάν θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα δώσει τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης με εγγύηση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζάβετ Χάσμι, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή «προσέβαλε τις ένοπλες δυνάμεις».

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Σλοβακίας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκστρατεία για τη συλλογή 350.000 υπογραφών που απαιτούνται, προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μετά τις φωτιές και τα χιόνια, η Καλιφόρνια βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καταιγίδες. Από τη σφοδρή μπόρα πλημμύρισαν δρόμοι, ενώ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Αντζελες δεν επιτράπηκε η προσγείωση σε περισσότερα από 20 αεροσκάφη. Σε αρκετές περιοχές έπεσε μέχρι και χαλάζι, ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν σχεδόν 10.000 Καλιφορνέζοι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Φρεγάτα του ινδονησιακού πολεμικού ναυτικού βύθισε χτες ένα αλιευτικό σκάφος από την Ταϊλάνδη με το αιτιολογικό πως ψάρευε παράνομα στο πέλαγος της Ιάβας. Μόνον τον τελευταίο μήνα, το πολεμικό ναυτικό της Ινδονησίας έχει βυθίσει άλλα 16 αλιευτικά σκάφη με ξένη σημαία, επειδή αλίευαν σε απαγορευμένες περιοχές...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες ομόφωνα την παράταση της αποστολής μικρής δύναμης στρατιωτικών παρατηρητών του οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού, έως τις 4 Φλεβάρη.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τις εκπομπές του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Μανάρ», που αναμεταδίδεται στην Αυστραλία μέσω συνδρομητικού δικτύου, απαγόρευσαν χτες οι Αρχές μετά από σχετική απόφαση της Αυστραλιανής Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, που ερευνά κατά πόσο το πρόγραμμα του «Αλ Μανάρ», το οποίο κατηγορείται πως ενδεχομένως χρησιμοποιείται για τη... χρηματοδότηση τρομοκρατών, εμπίπτει στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Πώς μπορείς να πιάσεις κάποιον που δεν είναι εδώ;» διερωτήθηκε χτες ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβούνιο, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, αναφερόμενος στις ασφυκτικές, όπως είπε, πιέσεις που δέχεται το Βελιγράδι για τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Η εφημερίδα «Νόβοστι» υποστήριζε πως ο Μλάντιτς διέφυγε σε τρίτη χώρα στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη ξεγελώντας τις ειδικές δυνάμεις της σερβικής Αστυνομίας και πράκτορες της CIA...

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική Αστυνομία συνέλαβε χτες τον 68χρονο Τζιοβάνι Μπονόμο, που θεωρείται από τους ηγέτες της σικελικής μαφίας.

Τα φαντάσματα του Βιετνάμ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ.--

Τα φαντάσματα του Βιετνάμ, που είχαν στοιχειώσει για δεκαετίες τη ζωή των Αμερικανών, βγήκαν και πάλι...

Ηδη, σύμφωνα με το Reuters, περισσότεροι Αμερικανοί έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από ό,τι στα δύο πρώτα χρόνια του πολέμου του Βιετνάμ. Ειδικός αναλυτής του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας απέδειξε ότι ο πόλεμος του Βιετνάμ, που, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου, άρχισε στις 11 Δεκεμβρίου 1961, είχε ως συνέπεια το θάνατο συνολικά 392 στρατιωτικών από το 1962 μέχρι και το 1964, όταν η αμερικανική παρουσία στην Ινδοκίνα ανερχόταν σε 17.000 άνδρες.

Ο απολογισμός των αμερικανικών απωλειών στο Ιράκ από την αρχή των πολεμικών επιχειρήσεων στις 20 Μαρτίου, μετά και το θάνατο την Τετάρτη ενός στρατιώτη σε δρόμο της Βαγδάτης, ξεπέρασε τους 397, ενώ ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στο Ιράκ ανέρχεται σε 130.000, ακριβώς τον ίδιο αριθμό ανδρών που είχαν οι Αμερικανοί στο Βιετνάμ τον Οκτώβρη του 1965.

Από τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας και την ανάλυση των ειδικών παρουσιάζονται χρόνο με το χρόνο οι απώλειες των Αμερικανών στο Βιετνάμ, ενώ επίσης καταγράφονται οι απώλειες των Αμερικανών στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στις Φιλιππίνες, στη νοτιοανατολική Ασία και όπου οι Αμερικανοί προσπαθούν να «κάμψουν την τρομοκρατία» με τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει σε όλη την υφήλιο. Απώλειες οι οποίες είναι επίσης κατά πολύ μεγαλύτερες, αφού έχουν φτάσει τους 488.

Τα νούμερα είναι συντριπτικά... οι στατιστικές έχουν καταγράψει 91 θανάτους Αμερικανών στρατιωτών εκτός των ζωνών των μαχών στο Ιράκ, στο πλαίσιο της «εκστρατείας διαρκούς ειρήνης» δηλαδή του πολέμου κατά του Αφγανιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ