Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΕΚΙΝΟ.-- Εκρηξη αερίου σε ανθρακωρυχείο στη Νότια Κίνα κόστισε τη ζωή 48 ανθρώπων και τον τραυματισμό δύο άλλων, μετέδωσε χτες το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Νέα Κίνα».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Κοντά στον εντοπισμό 100% θεραπείας για το διαβήτη ανακοίνωσε χτες πως βρίσκεται ομάδα ερευνητών από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Εντόπισαν πως κύτταρα της σπλήνας που δε διαθέτουν ένα συγκεκριμένο μόριο (επονομαζόμενο CD45) μπορούν να μετατραπούν σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη εάν διοχετευτούν στο πάγκρεας. Το εγχείρημα δοκιμάστηκε επιτυχώς σε ινδικά χοιρίδια και αναμένεται η άδεια για τη διενέργεια σειράς πειραμάτων στον άνθρωπο...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-- Η «ειρηνευτική διαδικασία» στη Σρι Λάνκα «αναβάλλεται» ώσπου να υπάρξει λύση στην πολιτική κρίση μεταξύ κυβέρνησης και προέδρου, έγινε γνωστό χτες μετά τη συνάντηση των Νορβηγών διαμεσολαβητών με τον ηγέτη του αντάρτικου αυτονομιστικού κινήματος «Τίγρεις των Ταμίλ».

ΟΤΑΒΑ.-- Ο Πολ Μάρτιν, πρώην υπουργός Οικονομικών, ανέλαβε τα πρωθυπουργικά καθήκοντα στον Καναδά, ύστερα από την παραίτηση του Ζαν Κρετιέν και την οριστική αποχώρησή του από την πολιτική ζωή. Ο Κρετιέν μίλησε με κολακευτικά λόγια για το διάδοχό του, ωστόσο, τον προειδοποίησε να αποφύγει τη δεξιά στροφή στην κυβέρνηση και να συνεχίσει τη δική του επιτυχημένη οικονομική πολιτική.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Την αποπομπή με ψήφους 195 υπέρ και 28 κατά, του βουλευτή Μάρτιν Χόμαν, ζήτησαν με συντριπτική πλειοψηφία τα υπόλοιπα μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά τις δηλώσεις που έκανε κατά των Εβραίων. Ο Χόμαν, θα κρατήσει την έδρα του στη Βουλή ως ανεξάρτητος, ενώ η διαγραφή του από το κόμμα θα γίνει μέσω μίας διαφορετικής διαδικασίας, που ενδέχεται να κρατήσει χρόνια αν ο ίδιος προχωρήσει το θέμα στα δικαστήρια. Στο μεταξύ, χτες τερματίστηκε οριστικά η λειτουργία του πρώτου από τους 19 πυρηνικούς σταθμούς της Γερμανίας, δύο χρόνια μετά την ψήφιση νόμου για την κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Δικαστήριο του Πακιστάν θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα δώσει τη δυνατότητα προσωρινής αποφυλάκισης με εγγύηση στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Τζάβετ Χάσμι, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία της προδοσίας, επειδή «προσέβαλε τις ένοπλες δυνάμεις».

ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ.-- Τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα της Σλοβακίας ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν εκστρατεία για τη συλλογή 350.000 υπογραφών που απαιτούνται, προκειμένου να γίνουν πρόωρες εκλογές.

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.-- Μετά τις φωτιές και τα χιόνια, η Καλιφόρνια βρίσκεται αντιμέτωπη με τις καταιγίδες. Από τη σφοδρή μπόρα πλημμύρισαν δρόμοι, ενώ στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Αντζελες δεν επιτράπηκε η προσγείωση σε περισσότερα από 20 αεροσκάφη. Σε αρκετές περιοχές έπεσε μέχρι και χαλάζι, ενώ χωρίς ρεύμα έμειναν σχεδόν 10.000 Καλιφορνέζοι.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Φρεγάτα του ινδονησιακού πολεμικού ναυτικού βύθισε χτες ένα αλιευτικό σκάφος από την Ταϊλάνδη με το αιτιολογικό πως ψάρευε παράνομα στο πέλαγος της Ιάβας. Μόνον τον τελευταίο μήνα, το πολεμικό ναυτικό της Ινδονησίας έχει βυθίσει άλλα 16 αλιευτικά σκάφη με ξένη σημαία, επειδή αλίευαν σε απαγορευμένες περιοχές...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε χτες ομόφωνα την παράταση της αποστολής μικρής δύναμης στρατιωτικών παρατηρητών του οργανισμού στην Ακτή Ελεφαντοστού, έως τις 4 Φλεβάρη.

ΚΑΜΠΕΡΑ.-- Τις εκπομπές του λιβανέζικου τηλεοπτικού δικτύου «Αλ Μανάρ», που αναμεταδίδεται στην Αυστραλία μέσω συνδρομητικού δικτύου, απαγόρευσαν χτες οι Αρχές μετά από σχετική απόφαση της Αυστραλιανής Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, που ερευνά κατά πόσο το πρόγραμμα του «Αλ Μανάρ», το οποίο κατηγορείται πως ενδεχομένως χρησιμοποιείται για τη... χρηματοδότηση τρομοκρατών, εμπίπτει στη νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- «Πώς μπορείς να πιάσεις κάποιον που δεν είναι εδώ;» διερωτήθηκε χτες ο πρόεδρος της Σερβίας - Μαυροβούνιο, Σβέτοζαρ Μάροβιτς, αναφερόμενος στις ασφυκτικές, όπως είπε, πιέσεις που δέχεται το Βελιγράδι για τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Η εφημερίδα «Νόβοστι» υποστήριζε πως ο Μλάντιτς διέφυγε σε τρίτη χώρα στα μέσα του περασμένου Οκτώβρη ξεγελώντας τις ειδικές δυνάμεις της σερβικής Αστυνομίας και πράκτορες της CIA...

ΡΩΜΗ.-- Η ιταλική Αστυνομία συνέλαβε χτες τον 68χρονο Τζιοβάνι Μπονόμο, που θεωρείται από τους ηγέτες της σικελικής μαφίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ