Σάββατο 15 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΓΔΜ
Συνάντηση Σρέντερ -Τράικοφσκι

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Πριν από την οποιαδήποτε συζήτηση για το οριστικό μελλοντικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου προέχει η εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών, συμφώνησαν χτες, στη διάρκεια δηλώσεών τους, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί από το περασμένο 24ωρο στη Γερμανία.

Οι δύο ηγέτες φάνηκε να προτιμούν μεσοπρόθεσμα τη μετατροπή της περιοχής σε προτεκτοράτο ΟΗΕ και ΝΑΤΟ (ενδεχομένως μελλοντικά της ΕΕ...) μπροστά στη σπουδή των ΗΠΑ για την - υπό «προϋποθέσεις» - έναρξη της διαδικασίας συνομιλιών σε σχέση με το «στάτους κβο» του Κοσσυφοπεδίου εντός του 2005...

Οσον αφορά στο θέμα προώθησης της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν τη συγκρότηση μιας μεικτής ομάδας αξιωματούχων, που θα δρα υπό την εποπτεία των υπουργείων Εξωτερικών αμφοτέρων πλευρών, με στόχο την (εκ μέρους του Βερολίνου) συμβουλευτική υποστήριξη της προετοιμασίας των Σκοπίων για την υποβολή αίτησης έντασης.

«Η Μακεδονία», είπε ο Σρέντερ σε κοινή συνέντευξη με τον Τράικοφσκι, «χρειάζεται την ευρωπαϊκή προοπτική και θα έχει την υποστήριξή μας, αλλά η απόφαση για τα συγκεκριμένα βήματα, για την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας στην ΕΕ και η χρονική στιγμή που πρέπει να υλοποιηθούν, ανήκει στην ηγεσία της χώρας...».

Στην κοινή συνέντευξη με τον Σρέντερ, ο Τράικοφσκι αναφέρθηκε στις εντάσεις μεταξύ του αλβανόφωνου και του σλαβόφωνου πληθυσμού της χώρας του, λέγοντας ότι «θα χρειαστεί χρόνος για τη λύση αυτών των προβλημάτων... καθώς υπάρχουν ακόμη θύλακες αμετανόητων»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ