ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2006
Σελ. /28
Μουσικές συναντήσεις

Καλλιόπη Βέττα
Καλλιόπη Βέττα
Τελευταία συναυλία σήμερα του Γιάννη Χαρούλη, στο «Συρμό» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Πλ. Καραϊσκάκη, Μεταξουργείο, 210 5203661). Μαζί του η Μαρία Λούκα.

  • Σε γιορτινή ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη με τραγούδια της Ανατολής και Δύσης, προσκαλούν στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, 210 3421212) οι Καλλιόπη Βέττα, Καίτη Κουλλιά και Γιάννης Ιωάννου, που με μεράκι επιμελήθηκε το πρόγραμμα και την ενορχήστρωση. Μαζί τους οι μουσικοί Μιχάλης Ανδρονίκου και Σωκράτης Γανιάρης. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο (11μμ), και στις 24-25/12 και 31/12-1/1.
  • Οι Μανώλης Ρασούλης, Λιζέτα Καλημέρη και Παντελής Θεοχαρίδης εμφανίζονται στο «Οξυγόνο live» (Βούρβαχη και Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, 210 9240740).
  • Μια επιλογή τραγουδιών που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης τη δεκαετία του '50, παρουσιάζει ο Κώστας Μάντζιος σήμερα στο «Ταξίμι» (Χαρ. Τρικούπη και Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια, 210-3639919). Τα τραγούδια αναδεικνύουν τις ερμηνευτικές δυνατότητες του τραγουδιστή και τον πρωτεύοντα ρόλο του μπουζουκιού, τότε που λαϊκοί συνθέτες και δεξιοτέχνες βρίσκονταν στην ακμή τους.
  • Πρεμιέρα τη Δευτέρα (10μμ), στο Σπίτι Τέχνης «Λώλης» (Δεληγιάννη 5, πίσω από το Πάντειο, τηλ. 210 9234806) όπου ο Νίκος Καλογερόπουλος και οι «Αποροι Αρχοντες» παρουσιάζουν το δεύτερο μέρος των «Κυνικών», μουσικοτραγουδιστική σάτιρα. Παραστάσεις Δευτέρα - Τετάρτη (10μμ).
  • Οι «Μοραΐτες», μια ψυχωμένη μουσική παρέα από την Καλαμάτα, εμφανίζονται σήμερα (10.30μμ) στην «Αλλη Οχθη» (Αρτέμωνος 9 και Ιππάρχου, Ν. Κόσμος). Αύριο στον ίδιο χώρο η Ειρήνη Δασκαλάκη ερμηνεύει τραγούδια της Μεσογείου.
Εργα Nonda στο Μπενάκη

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του ζωγράφου - γλύπτη Επαμεινώνδα Παπαδόπουλου (1922-2005), γνωστού ως Nonda, φιλοξενεί το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138). Εως 18/2 παρουσιάζονται 150 αντιπροσωπευτικά δείγματα της δημιουργίας του (ζωγραφικά, γλυπτά, σχέδια, χαρακτικά, χειροποίητα έπιπλα και άλλα αντικείμενα), φιλοτεχνημένα στο διάστημα 1940-1990.

Ο Nonda θεωρήθηκε ένας από τους πρωτοπόρους καλλιτέχνες της Σχολής του Παρισιού, όπου έζησε και εργάστηκε για 50 περίπου χρόνια. Την περίοδο αυτή εξέθεσε μαζί με τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του Παρισιού (Πικάσο, Μπρακ, Λεζέ, Σαγκάλ κ.ά.), ενώ στην Ελλάδα έγινε γνωστός στα τέλη της δεκαετίας του '50, σκανδαλίζοντας το αθηναϊκό κοινό με τα πρώιμα γυμνά του. Ο Nonda υπήρξε εξπρεσιονιστής ζωγράφος, με καλλιτεχνική έμπνευση από τη γυναικεία φιγούρα και τις μορφές των ζώων, κάτι που βρήκε αργότερα την έκφρασή του στην αφαιρετική ζωγραφική και στα μεγάλα γλυπτά του. Την έκθεση συνοδεύει έκδοση με τίτλο «Nonda: έξι δεκαετίες τέχνης, 1940-2000», με κείμενα των: Εμμανουήλ Μαυρομμάτη και Μάνου Στεφανίδη. Επιμέλεια έκθεσης: Τζοάννα Παπαδοπούλου, Νατάσα Καραγγέλου.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ
  • «Σε καιρούς δύσκολους»- Χρήστος Ρουπακιώτης
  • «Από τα Αγραφα στο Γράμμο και το Βίτσι»- Χρυσόστομος Μπαζής
  • «Αντιπολεμικές μάσκες»- Εύη Κοντόρα
  • «Ο δρόμος των λαμπερών χαλικιών»- Λίζα Κοντομιχάλου
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

«Ποίηση Νίκου Καββαδία», είναι ο τίτλος της ομιλίας του Μήτσου Κασόλα, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο εργαστήρι του γλύπτη Μ. Κάσση (Τζιροπούλου 15, Ν. Φάληρο). Ωρα έναρξης: 8.15μ.μ.

Λαϊκά χριστουγεννιάτικα παραμύθια, με την Εύη Γεροκώστα, αύριο (12μ.), στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων (πλ. Αέρηδων, Πλάκα). Είσοδος ελεύθερη.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Εγκαινιάζεται αύριο στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγ. Χατζημιχάλη» (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, 210- 3243972) η έκθεση «Πρόσωπα και πράγματα», του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου με αφορμή τη δωρεά της συλλογής λαογραφικών αντικειμένων του Δημήτρη Μήτση. Η έκθεση, προσβάσιμη σε άτομα με απώλεια όρασης, και ανθρωποκεντρική, δε δίνει έμφαση μόνο στα παρουσιαζόμενα αντικείμενα, αλλά στις ιστορίες που διηγούνται για τα πρόσωπα στα οποία ανήκαν. Η έκθεση δομείται σε τρεις σκηνές - ενότητες: Στην πρώτη σκηνή -ενότητα «Καθημερινότητα», καλούμαστε να φανταστούμε τα κύρια πρόσωπα στις συνηθισμένες καθημερινές δραστηριότητες. Η δεύτερη, είναι η «Γιορτή», συγκεκριμένα η Πρωτοχρονιά. Η τρίτη, με τίτλο «Φεύγοντας από το χωριό», αναφέρεται στην εσωτερική μετανάστευση και αστυφιλία που χαρακτήριζαν την Ελλάδα τις δεκαετίες του 1950 και 1960. Διάρκεια έως τέλη Σεπτέμβρη 2007.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Συνεχίζονται από τη Θεατρική Σκηνή του Δήμου Ηρακλείου οι παραστάσεις της «Προξενήτρας» του Θόρντον Γουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Βάσως Παπαθεοδώρου - Μπελίτση (παίζει τον ομώνυμο ρόλο). Παίζουν και οι: Βασίλης Μακρής, Μάνθος Καλατζής, Βίκυ Χρονοπούλου, Γκέλυ Μπαλάνου, Πανάγος Ιωακείμ, Γιάννης Γαλατόπουλος, Μάριος Περάκης, Παναγιώτης Πραγάλος, Νατάσα Μποζίνη, Μαργαρίτα Σάββα, Γιάννης Γαμπαδάκης, Μαριλένα Ρούσσου, Σπύρος Μποκολίνος, Τζίνα Τσιακάλου, Αναστασία Λεοντιάδου και Μυρτώ Αραβανή. Μουσική Γιάννη Γρηγορίου, χορογραφίες Ισιδώρας Γαλατοπούλου, σκηνικά Εδουάρδου Γεωργίου.

ένα ΒΙΒΛΙΟ

«Δεν του χαρίστηκε ούτε χιλιοστό της δόξας του. Την κατέκτησε με την αξία του. Ο Πικάσο κατείχε τα "κλειδιά" της Τέχνης του 20ού αιώνα, έγινε ο "μετρονόμος" του. Φτωχό παιδί, εξαιρετικά προικισμένο, έγινε γρήγορα μεγάλος καλλιτέχνης. Ελεγε πως έπρεπε να γεράσει για να ζωγραφίζει σαν παιδί κι ότι "πατέρας του ήταν ο Γκρέκο και μάνα του ο Σεζάν". Οταν ζωγράφισε "Τα κορίτσια της Αβινιόν" δεν κατάλαβε κανείς την επανάστασή του. Ο Πικάσο δεν απέδρασε από τον εφιαλτικό κόσμο της εποχής του. Αντίθετα τον κοίταζε κατάματα και οργισμένος, "κομμάτιασε" με τα έργα του, και προπάντων με τη διάσημη "Γκερνίκα", αυτόν τον εφιαλτικό κόσμο». Τα παραπάνω είναι κρίσεις για τον Πικάσο, της καθηγήτριας της Ιστορίας της Τέχνης και διευθύντριας της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνας Λαμπράκη - Πλάκα, μεταφράστριας μεταξύ άλλων του πολύ πρωτότυπου στο είδος του βιβλίου (εκδόσεις Καστανιώτη), εικονογραφημένου με οκτώ σχέδια, «Πάμπλο Πικάσο - Ο ζωγράφος του 20ού αιώνα», σε επιμέλεια Θανάση Νιάρχου. Ενα βιβλίο για τον μεγαλοφυή, επαναστάτη ιδεολογικά και καλλιτεχνικά δημιουργό, που πρόλαβε, όπως έλεγε «να πιει το νερό και της Κουβανικής επανάστασης», με υπέροχα κείμενα 21 πολύ σημαντικών Ελλήνων και ξένων ποιητών, εικαστικών, ιστορικών Τέχνης: Κριστιάν Ζερβός (ελληνικής καταγωγής, εκδότης του περίφημου παρισινού περιοδικού «Τετράδια Τέχνης», φίλος, ομοϊδεάτης του Πικάσο), Οδυσσέας Ελύτης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Αντρέ Μπρετόν, Πωλ Ελυάρ, Λουί Αραγκόν, Ζακ Πρεβέρ, Αλέκος Φασιανός, Μερόπη Πρέκα, Νίκος Στεφάνου, Γιάννης Ψυχοπαίδης, Σπύρος Μελάς κ.α. Μεταφραστές των ξενόγλωσσων κειμένων είναι μεταξύ άλλων οι εξαιρετικοί ποιητές: Χριστόφορος Λιοντάκης και Αντώνης Φωστιέρης.

ένας ΔΙΣΚΟΣ

Δώδεκα ποιήματα - κείμενα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μελοποιημένα από τους Νίκο Μαστοράκη, Μανόλη Λιαπάκη και Κώστα Πανταζή συνθέτουν το CD «Το σκοτεινό τρυγόνι» (ΜΒΙ). Τα μουσικά έργα δημιουργήθηκαν για μια θεατρική διασκευή της «Φόνισσας» του Παπαδιαμάντη, που παρουσίασε το 2003 η θεατρική ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας. Η μουσική έχει παιχτεί από φυσικά όργανα και έχει πολλά στοιχεία της παραδοσιακής και κρητικής μουσικής, αλλά και της έντεχνης. Τα τραγούδια ερμηνεύουν οι Σωκράτης Μάλαμας, Ψαραντώνης, Νίκη Τσαϊρέλη, Λιζέτα Καλημέρη, Μαρία Κώττη («Χαΐνηδες»), Νίκη Ξυλούρη, Χαρίλαος Παπαδάκης, Μανώλης Λιαπάκης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ