ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αγριος ανταγωνισμός μονοπωλίων

Ο μονοπωλιακός ανταγωνισμός γύρω από το κερδοσκοπικό «κελεπούρι» της ψηφιοποίησης βιβλίων, αρχείων και μουσειακών συλλογών, σκληρός και ανελέητος, ενίοτε «αδειάζει» ακόμη και τα προπαγανδιστικά επιτελεία της αστικής τάξης, αποκαλύπτοντας το πώς αντιλαμβάνεται τον πολιτισμό.

Προχτές ο Γάλλος Πρόεδρος, Σαρκοζί, ανακοίνωσε κρατική χρηματοδότηση, 1,1 δισ. δολαρίων για την ψηφιοποίηση γαλλικών λογοτεχνικών έργων, οπτικοακουστικών αρχείων και ιστορικών εγγράφων, υπογραμμίζοντας - όπως το ερμηνεύει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» - «την επιθυμία της κυβέρνησής του να διατηρήσει τον έλεγχο της πολιτισμικής κληρονομιάς της Γαλλίας στην εποχή της ψηφιοποίησης».

Η ανακοίνωση αυτή δείχνει τις μεγάλες αντιθέσεις μεταξύ των ισχυρών κρατών - μελών της ΕΕ (κυρίως Γαλλίας, Γερμανίας) για την πολυδιαφημισμένη «Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη» («Europeana»), μεγάλο μέρος του περιεχομένου της οποίας προέρχεται από γαλλικές πηγές. Ετσι, ενώ «σύσσωμη» η ΕΕ κινείται ενάντια στο διαδικτυακό μονοπώλιο της Google (λόγω της γνωστής συμφωνίας του με Αμερικανούς εκδότες για ψηφιοποίηση βιβλίων) η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας τον περασμένο Αύγουστο συζητούσε με την Google για την ψηφιοποίηση των συλλογών της! Μάλιστα, την περασμένη βδομάδα ο Σαρκοζί... «ξεσπάθωσε»: «Δε θα αφεθούμε να γδυθούμε από την κληρονομιά μας προς όφελος μιας μεγάλης επιχείρησης, ανεξάρτητα από το πόσο φιλική, μεγάλη ή αμερικανική είναι», είπε υπονοώντας την Google. Ωστόσο, σύμφωνα με τους «New York Times», τα χρήματα που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα θα δοθούν πάλι μέσω μοντέλου ΣΔΙΤ (σ.σ. συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα) ...το οποίο μπορεί να περιλάβει... και την Google!

Μάλιστα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Bruno Racine, πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης Γαλλίας είπε ότι αυτό το ζήτημα «παραμένει ανοιχτό», υπογραμμίζοντας την «ανάγκη συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα», προκειμένου να εξασφαλιστεί το απαραίτητο για την ψηφιοποίηση κεφάλαιο, δεδομένου πως 1,1 δισ. δολάρια δεν επαρκούν για τους πάνω από 14 εκατομμύρια τόμους του ιδρύματος. Πρόσθεσε ότι εκείνοι που αντέδρασαν για τις συζητήσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης με την Google ενδιαφέρθηκαν πρώτιστα για την «κυρίαρχη θέση της» στην ψηφιακή αγορά και όχι επειδή είναι ιδιωτική εταιρεία...

Θυμίζουμε ότι η ΕΕ από το 2008 που ξεκίνησε η «Europeana» έδωσε ευθέως «γραμμή» στα κράτη - μέλη να προχωρήσουν στην ψηφιοποίηση της κληρονομιάς τους με μοντέλο ΣΔΙΤ...

«Φουντώνει» ο θεατρικός χειμώνας

«Βυσσινόκηπος»
«Βυσσινόκηπος»
Ο θίασος «Πράξη» ανεβάζει σήμερα, στο «Θέατρο οδού Κεφαλληνίας» το «Βυσσινόκηπο» του Αντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού και μετάφραση Χρύσας Προκοπάκη. Σκηνικά - κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου, μουσική Θοδωρή Αμπαζή, χορογραφία Κωνσταντίνου Μίχου. Παίζουν: Μπέττυ Αρβανίτη, Γιάννης Φέρτης, Κώστας Γαλανάκης, Στέλιος Ιακωβίδης, Βασίλης Καραμπούλας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος Τζίνη Παπαδοπούλου, κ.ά.

Ενα σπίτι στην εξοχή με υπέροχο βυσσινόκηπο βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και κατάρρευσης. Οι αστοί ιδιοκτήτες του δεν κάνουν τίποτα για να το σώσουν από την πώληση. Χάνουν το πατρικό τους σπίτι και το μόνο που κάνουν είναι να το κοιτούν και να αναπολούν... Αναβιώνουν τις παιδικές τους αναμνήσεις, νοσταλγούν τις παλιές ευχάριστες στιγμές, χορεύουν, γελούν, φλερτάρουν... Τίποτα δεν τους κάνει να μετανιώνουν για την απόφασή τους, ακόμα και όταν τα τσεκούρια χτυπούν δυνατά και κόβουν τις αγαπημένες τους βυσσινιές. Ο Τσέχοφ μέσα από το έργο του απεικονίζει τη διαρκή φθορά της καθημερινής ζωής στη Ρωσία των αρχών του 20ού αιώνα, δίνοντας όμως μια νότα ελπίδας για το μέλλον και κάνοντας μια ακριβή πρόβλεψη της επανάστασης που ακολούθησε.

  • Το έργο «Εσύ και τα σύννεφά σου» του EricWestphal, ανεβάζει (19/12) το θέατρο «Αγγέλων βήμα».. Σκηνοθεσίαυ Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Αντιγόνη Βαλάκου, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρης Μπικηρόπουλο, Αντώνης Θεοδωρακόπουλος. Εργο σκληρό, ποιητικό και απροσδόκητα κωμικό, ψηλαφίζει την ανθρώπινη ψυχή με τρόπο βαθύ αλλά και ανάλαφρο. Είναι η ιστορία δύο ώριμων αδελφών, οι οι οποίες ζουν χρόνια μόνες, σχεδόν «έγκλειστες», στο πατρικό τους. Η μικρότερη (Σμαράγδα Σμυρναίου) «μεγαλώνει» τη μεγαλύτερη και ψυχικά ευάλωττη αδελφή της (Αντιγόνη Βαλάκου). Η μεγαλύτερη βρίσκεται στα «σύννεφά της». Ολες της οι ανάγκες και τα καπρίτσια της ικανοποιούνται από τη μικρότερη αδελφή και το βοηθό (Δημήτρης Μπικηρόπουλος) του ζωολόγου πατέρα τους. Καταλύτης, ένας ανυποψίαστος περιοδεύων πλασιέ (Αντώνης Θεοδωρακόπουλος), που χτυπάει την πόρτα του σπιτιού και πασχίζει να πουλήσει τις βούρτσες του.
  • Το έργο «Υπόγειο Μπλουζ» του ΠέτερΧάντκε (2003), που παρουσιάστηκε πέρυσι από το χανιώτικο θίασο «Μνήμη», ταξιδεύει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μετά τη Λεμεσό, τη Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, παρουσιάζεται στην Αθήνα (18,19/12) στο «Θέατρο της Ανοιξης». Μετάφραση Γιώτας Λαγουδάκου, σκηνοθεσία - εικαστική αντίληψη Μιχάλη Βιρβιδάκη και Μαρίας Μπαλαντίνου, σύνθεση ήχων Δημήτρη Ιατρόπουλου, μουσική επιμέλεια Λίλας Τρουλλινού. Παίζουν: Μιχάλης Βιρβιδάκης, Νίκη Μιχαλούδη και Μαρία Μπαλαντίνου (φωνή σε μεγάφωνα σταθμών).
Η αφίσα της εκδήλωσης
Η αφίσα της εκδήλωσης

Τις ταινίες - ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου «Πουλιά στο βάλτο» και «Η ζωή στους βράχους» προβάλλουν από 19-21/12 από κοινού οι εξής φορείς στην Πάτρα: ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας, Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας, ΠΑΜΕ, ΜΑΣ, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάτρας. Οι προβολές των δύο ταινιών θα γίνονται στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας. Η πρώτη προβολή αρχίζει στις 7 μ.μ. και η δεύτερη στις 9 μ.μ.

Με θάρρος και πάθος

Το έργο «Τίτα - Λου» της Κατρίν Αν ανεβάζει σήμερα ο θίασος «Βήματα» της Ελένης Γερασιμίδου και του Αντώνη Ξένου, στο θέατρο «Παραμυθίας». Η Τίτα και η Λου, δυο αδελφές, εκινάνε να γνωρίσουν τον κόσμο και τον έρωτα. Τίτα - Λου, ένα σώμα και μια ψυχή που βουτάει με θάρρος και πάθος στη θάλασσα που λέγεται ζωή. Τίτα - Λου, ένα παραμύθι για όσους ψάχνουν να βρουν και να ταξιδέψουν με το πιο βαθύ κομμάτι του εαυτού τους. Μια ιστορία για τη δύναμή μας να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας και να ξεκινούμε ξανά από την αρχή. Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία της Ευτυχίας Λιβανίου, η μουσική της Χριστίνας Τζάκσον και της Αλεξάνδρας Μπότη και τα σκηνικά - κοστούμια του Κώστα Βελινόπουλου. Παίζουν: Δέσποινα Κοκκορόγιαννη, Αγγελική Ξένου.

Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου Βόλου

Το «Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου - Μουσική - Παραστατικές Τέχνες» αρχίζει στις 19/12. Η μουσική πρωταγωνιστεί και συνδιαλέγεται με το χορό, το θέατρο, την προφορική αφήγηση, την παντομίμα και τη ζωγραφική, ενώ συνυπάρχουν διαφορετικές χώρες και πολιτισμοί (Γερμανία, Γαλλία, Ινδία, Ελλάδα). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Ενα πιάνο μια φωνή» (19, 20/12) με τους: Αλκηστις Πρωτοψάλτη, Στέφανο Κορκολή. Χορός και μουσική από την Ινδία (22, 23/12). Ιστορίες και παραμύθια του Δωδεκαημέρου (22/12 και 28/12) με τον Στέλιο Πελασγό. Συναυλία τζαζ («Blue Jazz Fiction») και ροκ μουσικής (22, 23/12). Μουσική παράσταση - αφιέρωμα στις μελωδίες των: Αττίκ, Γιαννίδη, Σουγιούλ, με τους: Κατερίνα Αποστολοπούλου, Ερρικα Πατρικίου, Βασίλη Αγροκώστα (26, 27/12). Ακολουθεί (29, 30/12) μαύρη παντομίμα από τη Γερμανία με το έργο «Hotel Paradiso». Στις 3, 4/1 παρουσιάζεται «Η απαγωγή του Καρόλου» («Teatro del Dragon» - Buraffini, Ιταλία). «Ζωγραφική και μουσική ζωντανά... επί σκηνής» (5/1) με τους: Αγγελική Κούρκουλου (ζωγράφος), Παναγιώτη Μπερλή (συνθέτης). Ο θίασος «Αθέμιτος» παρουσιάζει (9, 10/1) τη μουσική παράσταση «8 γυναίκες κατηγορούνται». Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοσμάς. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται (12/1) με την όπερα «Ατις».

«Η Μάχη του Αλγερίου» στο «Ιλιον»

Συνεχίζεται η προβολή της ταινίας «Η Μάχη του Αλγερίου» (ασπρόμαυρη αλγερινο-ιταλική συμπαραγωγή, 1966, 121') του Ιταλού σκηνοθέτη Τζίλο Ποντεκόρβο, στο «ΤΡΙΑΝΟΝ» (προβολές: 6 μ.μ., 8.30 μ.μ., 11 μ.μ.) σε διανομή «New Star». Από αύριο θα προβάλλεται στον κινηματογράφο «ΙΛΙΟΝ» (Τροίας 34 και Πατησίων). Θέμα της ταινίας είναι ο απελευθερωτικός αγώνας του αλγερινού λαού κατά της γαλλικής κατοχής στη δεκαετία του 1950, δοσμένος με «ντοκιμαντερίστικο» τρόπο. Παρά την ενθουσιώδη υποδοχή κοινού και κριτικών στη δεκαετία του '60, στη Γαλλία απαγορεύτηκε η προβολή της. Η μουσική είναι του σπουδαίου Ενιο Μορικόνε. Η ταινία απέσπασε το «Χρυσό Λιοντάρι» και το βραβείο των κριτικών στο Φεστιβάλ Βενετίας (1966).

Παράλληλα διανέμεται δωρεάν και το περιοδικό της «New Star» για τον κινηματογράφο «CINEPHILE ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ», αφιερωμένο στην ταινία, με βιογραφίες των συντελεστών της, ιστορικά στοιχεία κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ