ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμάκωση επιθέσεων και κατασταλτικών μέτρων

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις της ιρακινής αντίστασης, ενώ ο Ιγιάντ Αλάουι ανακοινώνει το ένα έκτακτο μέτρο μετά το άλλο. Χθες, στην πόλη Χαντίθα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου κοντά σε κυβερνητικό κτίριο, σκοτώθηκαν 10 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 27, ενώ και σε άλλες πόλεις σημειώθηκαν ένοπλες συγκρούσεις.

Χθες, επίσης, σταμάτησαν, για τουλάχιστον 2 ημέρες, οι εξαγωγές πετρελαίου από το Κιρκούκ προς το τουρκικό λιμάνι Τσεϊχάν, καθώς αντάρτες ανατίναξαν κεντρικό πετρελαιαγωγό. Νωρίτερα, προβλήματα υπήρχαν και στη ροή του πετρελαίου νοτίως της Βασόρας, καθώς σε 2 πετρελαιαγωγούς υπήρξε διαρροή εξαιτίας τρυπών που είχαν δημιουργήσει άγνωστοι.

Στο μέτωπο των απαγωγών, ο Φιλιππινέζος οδηγός φέρεται να αφέθηκε ελεύθερος, μετά τη διαβεβαίωση της κυβέρνησής του ότι αποσύρει την ολιγάριθμη στρατιωτική της δύναμη άμεσα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην κοινή γνώμη των χωρών που διατηρούν ακόμη στρατεύματα κλονίζοντας τη «συμμαχία». Αντίθετα, άγνωστη παραμένει η τύχη του ενός επιζήσαντα Βούλγαρου οδηγού.

Πιέζεται ο Μπλερ

Με την πλάτη στο τοίχο βρίσκεται, πάλι, ο Βρετανός πρωθυπουργός, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνας του λόρδου Μπάτλερ, όπου χαρακτηρίζει «εξαιρετικά αδύναμα» τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών, στα οποία στοιχειοθετήθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ. Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση κατηγορείται μόνο για ελλιπή εγρήγορση και όχι για διαστρέβλωση.


ΙΣΡΑΗΛ
Εμπλοκές εντός και εκτός

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Στον αέρα απειλείται να τιναχτεί η επιχείρηση σύστασης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» από το Λικούντ και το Εργατικό Κόμμα, μετά την πρόσκληση που απηύθυνε ο Αριέλ Σαρόν για κυβερνητική συνεργασία στο υπερορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα «Σας». Ο Σαρόν, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς και τον Σιμόν Πέρες, συναντήθηκε και με την ηγεσία του «Σας», που έχει 11 έδρες στη Βουλή.

Η κίνησή του προκάλεσε αντιδράσεις, τόσο στο Εργατικό Κόμμα, όσο και στο κοσμικό κεντρώο κόμμα «Σινούι», που είναι, ήδη, στον κυβερνητικό συνασπισμό του Σαρόν και απειλεί με αποχώρησε σε περίπτωση συνεργασίας με το «Σας». Αρνητική αναμένεται να είναι και η απάντηση του Εργατικού Κόμματος, καθώς υποτίθεται ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» θα ήταν η υλοποίηση του σχεδίου «απεγκλωβισμού» από τη Γάζα, στο οποίο το «Σας» είναι αντίθετο.

Ενταση με τη Νέα Ζηλανδία

Διακοπή των διπλωματικών επαφών με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα ανακοίνωσε, χθες, η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός Ελεν Κλαρκ, με αφορμή τη δίκη 2 Ισραηλινών για κατασκοπία. Οι δύο Ισραηλινοί κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να αποκτήσουν παρανόμως πλαστά νεοζηλανδικά διαβατήρια. Παραδέχτηκαν την ενοχή τους και προσφέρθηκαν να πληρώσουν 32.700 δολάρια σε φιλανθρωπίες γι' αυτό και καταδικάστηκαν μόνο σε 6 μήνες φυλάκιση.

Παρά την ισραηλινή άρνηση, ότι οι προαναφερόμενοι είναι πράκτορες της Μοσάντ, οι νεοζηλανδικές αρχές θεωρούν δεδομένη αυτήν την ιδιότητά τους. Η Κλαρκ μίλησε για «παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας» και κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να ζητήσει επισήμως συγνώμη.


ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Καταστροφή και χάος

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΝΤΑΚΑ - ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Πάνω από 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί από τις «χειρότερες πλημμύρες εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία», που σημειώνονται σε τρεις χώρες της ΝΑ Ασίας, Μπαγκλαντές, Νεπάλ και Ινδία. Οι προσπάθειες των αρχών μοιάζουν ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες των πληγέντων: Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια περιοχή του ινδικού κρατιδίου Ασαμ 400 στρατιώτες προσπαθούν να διανείμουν τρόφιμα και πόσιμο νερό σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους, των οποίων τα χωριά και οι πόλεις κυριολεκτικά «βούλιαξαν». Οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 στην Ινδία - κατά συντηρητικές εκτιμήσεις - τους 50 στο Μπαγκλαντές, χώρα που έχει «κοπεί στη μέση» από τις πλημμύρες, και στην οποία χθες το ναυάγιο ενός ποταμόπλοιου άφησε άλλους 60 αγνοούμενους, και τους 50 στο Νεπάλ, όπου τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν.

Αν και οι φετινοί μουσώνες προκάλεσαν αρκετούς θανάτους τον Ιούλη σε Ιαπωνία, Κίνα και Ταϊβάν, τα φαινόμενα ήταν πολύ πιο ακραία καταστροφικά στη ΝΑ Ασία.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Σφοδρότατες μάχες ξέσπασαν ανάμεσα στις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και την ακροδεξιά οργάνωση Ενωμένες Δυνάμεις Αυτοάμυνας της Κολομβίας (AUC) στην Αντιόκια, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

ΑΣΟΥΝΣΙΟΝ.- Χιλιάδες αγρότες διαδήλωσαν την Τρίτη στην πρωτεύουσα της Παραγουάης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Αγροτών της Παραγουάης, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ξεκινήσει «σοβαρό διάλογο» για την αγροτική περιουσία. Σύμφωνα με την FNC, υπάρχουν περί τους 300.000 αγρότες χωρίς γη, τη στιγμή που το 1% των γαιοκτημόνων ελέγχει το 80% της καλλιεργήσιμης γης.

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.- Χιλιάδες άνεργοι κατέκλυσαν, για άλλη μια φορά, την πρωτεύουσα της Αργεντινής, διαδηλώνοντας και απαιτώντας την άμεση λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας, καθώς και κοινωνικά οφέλη για τους χρόνια ανέργους.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε Προτεστάντες και Καθολικούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 25 άνθρωποι κατά τη διάρκεια των ετήσιων παρελάσεων του τάγματος της Οράγγης και έξι χρόνια μετά την υπογραφή της πολύκροτης «Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» για το Βορειοϊρλανδικό.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Δεν είχε θύματα η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ηλεκτρικό υποσταθμό, αν και ο πανικός παρέλυσε την ισπανική πρωτεύουσα, καθώς τη φωτιά ακολούθησαν μικρές εκρήξεις και διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

ΑΓΚΥΡΑ.-«Τέλος στις φήμες για το άτομό του», ελπίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι θα δοθεί στη δίκη του για το σκάνδαλο πώλησης της Turkbank, που αποτελεί την ιστορική πρώτη δίωξη σε βάρος πρώην πρωθυπουργού στη γείτονα.

ΑΓΚΥΡΑ.- Πέντε Κούρδοι αντάρτες και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε μάχες στη νοτιοανατολική Τουρκία, σύμφωνα με το Ανατολή.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΟΥΑΝΑ.-«Επιτάχυνση» της παράδοσης στρατιωτικής βοήθειας στο Πακιστάν για την καταπολέμηση των «Ισλαμιστών», υποσχέθηκε χθες ο επισκεπτόμενος τη χώρα υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αρμιτέιτζ.

ΠΕΚΙΝΟ.- Δεκαέξι άνθρωποι βρήκαν χθες το θάνατο, ενώ άλλοι 7 τραυματίστηκαν από την ανάφλεξη παράνομων πυροτεχνημάτων σε σπίτι στη βόρεια Κίνα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Μία γυναίκα σκοτώθηκε κι άλλη μία τραυματίστηκε χθες από έκρηξη βόμβας σε γραφεία του οργανισμού τηλεπικοινωνιών του Νεπάλ. Η ενέργεια αποδόθηκε από τις αρχές στο μαοϊκό αντάρτικο.

ΜΟΣΧΑ.-«Εγκληματικής οργάνωσης με στόχο την κλοπή κρατικής περιουσίας» ηγούνταν ο Μιχαήλ Χορντοκόφσκι, τέως διευθυντής της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας Yukos, επισήμαναν χτες οι ρωσικές εισαγγελικές αρχές διαβάζοντας το μακρύ κατηγορητήριο περί φοροδιαφυγής και απάτης εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.-«Δεν μπορούμε να κάνουμε συνομιλίες, ενώ συνεχίζονται οι σφαγές εις βάρος αμάχων», δήλωσαν εκπρόσωποι σουδανικών ανταρτικών οργανώσεων που δρουν στο Νταρφούρ, ενώ εκκρεμούσε συνάντησή τους στην Αιθιοπία με αντιπροσωπεία της σουδανικής κυβέρνησης.

ΡΙΑΝΤ.- Δουλοκτητικό καθεστώς θυμίζουν οι συνθήκες εργασίας των ξένων εργατών στη Σαουδική Αραβία, υποστηρίζει, με 135σέλιδη έκθεσή της, η ανθρωπιστική οργάνωση «Human Rights Watch». Αναφέρονται εκτενώς περιπτώσεις βασανιστηρίων και δικών - παρωδία για όσους κατηγορούνται για κάτι, 12ωρη εργασία επί 6 μέρες, δωμάτια - κολαστήρια, όπου οι εργαζόμενοι κοιμούνται σαν ζώα, καθώς και βιασμοί ή σεξουαλικές κακοποιήσεις γυναικών εργαζομένων από τους Σαουδάραβες εργοδότες. Η σαουδαραβική ηγεσία μίλησε για «υπερβολές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ