ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙ
Αρχισε η κατάθεση πολιτικών προσώπων

Καμία πολιτική ευθύνη δεν αποδέχεται ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Γ. Δρυς, ο οποίος το 1999 αποδέχτηκε απόφαση γνωμοδοτικού συμβουλίου, με την οποία αποδόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου νησάκι μέσα στη λίμνη Βιστονίδα και άνοιξε το δρόμο για να διεκδικήσει τελικά η Μονή ολόκληρη τη λίμνη, όπως προέκυψε από τη χτεσινή του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Μάλιστα σε δήλωσή του μετά την κατάθεση απέδωσε την εμπλοκή του ονόματός του «σε μια προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση της ΝΔ να συμψηφίσει τις δικές της ευθύνες με τις υποτιθέμενες αντίστοιχες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ»!

Κατά την εξέτασή του και σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου εάν αναγνωρίζει κάποια ευθύνη - έστω και εκ των υστέρων - για το γεγονός ότι αποδέχτηκε μια γνωμοδότηση που έδινε στη Μονή Βατοπεδίου δημόσια γη στηριζόμενη σε βυζαντινά «χρυσόβουλα» και άνοιξε το δρόμο για τη διεκδίκηση όλης της λίμνης, είπε ότι δε νιώθει καμία ευθύνη, αφού ο ίδιος το μόνο που έκανε ήταν να αποδεχτεί ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου γνωμοδοτικού συμβουλίου του υπουργείου του.

Ο Γ. Δρυς δεν ήταν σε θέση να απαντήσει ποιος ζήτησε τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση και είπε γενικά και αόριστα ότι ζητήθηκε από το Τμήμα Αλιείας της Νομαρχίας Ξάνθης. Σε σχετικό όμως έγγραφο του Τμήματος Αλιείας, με ημερομηνία 19/12/1995, γίνεται λόγος για «καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων» και αξιώσεις της Μονής και, αντί η καταγγελία αυτή να σταλεί στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω, αρχίζει η διαδικασία των διαφόρων γνωμοδοτήσεων που όπως αποδείχτηκε τελικά ήταν όλες ευνοϊκές για τα συμφέροντα της Μονής Βατοπεδίου. Ο Γ. Δρυς δεν απάντησε ποιος ζήτησε αυτές τις γνωμοδοτήσεις.

Κατά τα άλλα, είπε ότι «το γνωμοδοτικό συμβούλιο αποτελεί εγγύηση για την αυξημένη ισχύ των γνωμοδοτήσεών του και εγώ προσωπικά που δεν είμαι νομικός είχα την αίσθηση της ασφάλειας δικαίου και έκανα δεκτή την ομόφωνη απόφασή του». Ο πρώην υπουργός ανέφερε στην Εξεταστική ότι δε θα υπέγραφε τη γνωμοδότηση εάν υπήρχε έστω και διαφωνία ενός μέλους και ισχυρίστηκε ότι απόδειξη της ορθότητας της απόφασής του ήταν και το ότι, μετά την υπογραφή αυτή, δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους φορείς της περιοχής. Στα δέκα χρόνια, είπε, από το 1998 έως το 2008, εκδόθηκαν 649 γνωμοδοτήσεις και από αυτές μόνο τρεις ήταν αποφάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από τους υπουργούς.

Ο Γ. Δρυς διέψευσε τη διευθύντρια Γης του υπουργείου Γεωργίας, Σ. Μαντέλη, που κατέθεσε ότι της τηλεφώνησε, προκειμένου να δεχτεί τους μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου και είπε ότι απλώς τους συνέστησε να δουν για την υπόθεσή τους την Σ. Μαντέλη, που ηγούνταν της αρμόδιας διεύθυνσης του υπουργείου.

Η «βιτρίνα» της Μονής Βατοπεδίου

Στην πρωινή συνεδρίαση κατέθεσε ο οικονομικός διαχειριστής της Μονής Α. Κοιρανίδης, ο οποίος από το 2006 διαχειριζόταν τα χρήματα της Μονής Βατοπεδίου, που προορίζονταν για επενδύσεις. Ο Κοιρανίδης είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας «Rassadel», συμφερόντων της Μονής, και η οποία κατέχει το 30% της εταιρείας «Ανθεμιάς» του Α. Πάπιστα, η οποία αγόρασε 64 οικόπεδα της Μονής στη νέα Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Μάλιστα αποκάλυψε στην Εξεταστική ότι είναι ιδιοκτήτης και της εταιρείας «Mateus», επίσης συμφερόντων της Μονής, η οποία «Mateus» κατέχει το 30% του επιχειρηματικού Ομίλου Πάπιστα.

Με βάση τα παραπάνω δημιουργείται πλέον βάσιμα η υποψία ότι όλο αυτό το κύκλωμα των διαφόρων εταιρειών ήταν στην ουσία «βιτρίνα» της Μονής Βατοπεδίου, προκειμένου αυτή να πραγματοποιεί εύκολα τις διάφορες αγοραπωλησίες των ακινήτων της.

Ο Α. Κοιρανίδης είπε στην Επιτροπή ότι το 95% των κερδών της εταιρείας «Rassadel» πήγαινε στη Μονή Βατοπεδίου και ο ίδιος κρατούσε μόνο το υπόλοιπο 5%, ενώ κατέθεσε ότι σε διάστημα δύο χρόνων έγιναν για λογαριασμό της Μονής αγοραπωλησίες μετοχών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα, είπε, η «Rassadel» διαθέτει υπόλοιπο περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στις διάφορες αγοραπωλησίες δε δόθηκαν χρήματα σε κανέναν πολιτικό.

Στη δική του κατάθεση ο εκδότης Δ. Ρίζος «φωτογράφισε» τον Θ. Ρουσόπουλο ως το συντονιστή της όλης υπόθεσης των ανταλλαγών, αλλά φρόντισε να αθωώσει τον πρωθυπουργό και τους άλλους υπουργούς. Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις και την πρόσκληση να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία που να στηρίζουν την άποψή του ο Δ. Ρίζος δεν το έκανε, επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο. Είπε απλώς ότι, όπως του μετέφεραν κάποιοι υπουργοί της κυβέρνησης (που δεν τους κατονόμασε), ο Θ. Ρουσόπουλος τηλεφωνούσε σε διάφορους υπουργούς σχετικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου. Για τον πρωθυπουργό είπε ότι δεν είχε καμία γνώση και καμία σχέση με την υπόθεση, ενώ αναφερόμενος γενικά σε υπουργούς ανέφερε ότι κάποιοι έβαλαν «εκ παραδρομής» την υπογραφή τους σε διάφορα έγγραφα.

Στην όλη υπόθεση, είπε, υπήρχαν δύο πολιτικοί εγκέφαλοι - που πάλι δεν κατονόμασε - ένας πριν το 2004 επί ΠΑΣΟΚ και ένας μετά, επί κυβερνήσεων της ΝΔ.

Κατά τον Δ. Ρίζο, σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή, ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ήταν ενήμερος της υπόθεσης, αφού στο γραφείο του είχαν φτάσει σχετικές επιστολές. Η κατάθεσή του ήταν γενικά «ήξεις αφήξεις» και χαρακτηριστικά σε κάποια απάντησή του είπε «Δε λέω ούτε ότι είναι, ούτε ότι δεν είναι» συντονιστής της υπόθεσης ο Θ. Ρουσόπουλος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ομπρέλα» για τους υπουργούς

«Ομπρέλα» προστασίας πάνω από τους υπουργούς της απλώνει η κυβέρνηση για την υπόθεση Βατοπεδίου, αρνούμενη πεισματικά ότι προκύπτουν πολιτικές ευθύνες.

Το κυβερνητικό επιτελείο έχει στην πραγματικότητα έτοιμο το αθωωτικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, επικαλούμενο ότι από καμία κατάθεση δεν προκύπτουν ευθύνες υπουργών τόσο πολιτικές όσο και ποινικές. Παράλληλα, συνεχίζονται οι απόπειρες συμψηφισμού με το ΠΑΣΟΚ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ευ. Αντώναρος επιτέθηκε χτες σε όσους σπεύδουν να προκαταλάβουν το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, «ξεχνώντας» ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει σπεύσει να εκδώσει αθωωτικό πόρισμα. «Βρίσκω πολύ υποκριτικό και ψεύτικο αυτό που γίνεται αυτές τις μέρες, τη στιγμή μάλιστα που αυτή τη βδομάδα, από σήμερα, έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή τα πολιτικά πρόσωπα, σπεύδουν κάποιοι πολύ βιαστικά για λόγους εντυπώσεων να βγάλουν πόρισμα», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρνούμενος βέβαια ότι η δική του θέση περί μη ύπαρξης πολιτικών ευθυνών έχει βγάλει λάδι εδώ και καιρό την κυβέρνηση και την πολιτική της.

«Μέχρι στιγμής, από την εξεταστική επιτροπή δεν προκύπτει καμία πολιτική ευθύνη», δήλωσε ο Γ. Τραγάκης, ο οποίος φρόντισε να δώσει το περίγραμμα του πορίσματος της πλειοψηφίας. Πρώτον, «η κυριότητα της λίμνης Βιστονίδας και των παρόχθιων περιοχών δόθηκε και ολοκληρώθηκε το 2003». Δεύτερον «σε 9.800 σελίδες καταθέσεων, το όνομα Ρουσόπουλος δεν υπάρχει». Τρίτον, «υπάρχουν ερωτηματικά όσον αφορά στις ανταλλαγές. Οτι υπήρξε πρόβλημα με τις ανταλλαγές είναι αναμφισβήτητο. Μέχρι στιγμής, όμως, από την εξέταση των διοικητικών υπαλλήλων και των άλλων μαρτύρων δεν προκύπτει κάποια πολιτική ευθύνη για τους υπουργούς».

  • Πολιτικές ευθύνες, αλλά συνολικά ...στο σύστημα «βλέπει» ο Γ. Μανώλης: «Θεωρώ ότι υπάρχει πολιτική ευθύνη του συστήματος της πολιτικής στο σύνολό της» είπε χαρακτηριστικά (στον «Αλφα 9,89»), συμπληρώνοντας ότι «ευθύνες ποινικές δε βλέπω».

Σχολιάζοντας τη χτεσινή κατάθεση του Κύπριου επιχειρηματία Α. Κοιρανίδη, ο γαλάζιος βουλευτής και μέλος της Εξεταστικής Κ. Μαρκόπουλος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα μετακυλίσει τις ευθύνες στους επικεφαλής της Μονής. «Αποδεικνύεται», είπε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, «ότι τα ράσα είναι καλύτεροι επιχειρηματίες από πολλούς άλλους εξ ημών, όσοι ασχολούνται με τα επιχειρηματικά. Χρησιμοποίησαν τον τίτλο του δημοσίου και το ράσο, το οποίο φοράνε, για να κάνουν τις καλύτερες μπίζνες».

ΠΑΣΟΚ
Με στόχο τις εντυπώσεις

Εγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων στις δικομματικές αντιπαραθέσεις και στο κυνήγι των «προσωπικών» ευθυνών των υπουργών της ΝΔ για το σκάνδαλο της μονής Βατοπεδίου επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, με στόχο αφ' ενός να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνητικών του ημερών και αφ' ετέρου να «αθωώσει» συνολικά την πολιτική που εκχωρεί και ξεπουλά τη δημόσια περιουσία.

Με κεντρική επιδίωξη να αποδείξει ότι «υπήρξε κεντρικός σχεδιασμός και υψηλή προστασία» από το Μέγαρο Μαξίμου στο σκάνδαλο, το ΠΑΣΟΚ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις καταθέσεις νυν και πρώην υπουργών της κυβέρνησης αυτή τη βδομάδα στην εξεταστική επιτροπή για να κερδίσει έδαφος στο παιχνίδι εντυπώσεων ανάμεσα στους δικομματικούς εταίρους, αποφεύγοντας επιμελώς να θίξει τον πυρήνα της σκανδαλώδους πολιτικής.

Σ' αυτό το μήκος κύματος ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου αφού επιχείρησε να εμφανίσει το ΠΑΣΟΚ σαν... υπερασπιστή της «διαφάνειας» και της «αλήθειας», έκανε λόγο για «κρίσιμη βδομάδα γιατί θα καταθέσουν τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει το αίτημά του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής μετά «το τέλος της Εξεταστικής Επιτροπής και αφού ετοιμαστεί το ή τα πορίσματα που θα υπάρξουν». Μάλιστα ο Γ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε στη νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πέρα των τριών υπουργών που υπήρχαν στην αρχική του πρόταση, δηλαδή τους Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα και Ευαγ. Μπασιάκο, να προστεθούν και άλλα ονόματα, αφού όπως είπε μετά το τέλος της εξεταστικής θα «έχουμε και τα επιμέρους στοιχεία της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ