ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επιθέσεις σε Χελμάντ και Κανταχάρ

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΠΕΣΑΒΑΡ.--

Αιματηρό ήταν το τριήμερο στο Αφγανιστάν, όπου οι επιθέσεις και οι συγκρούσεις μεταξύ μαχητών των Ταλιμπάν και κατοχικών αμερικανο-ΝΑΤΟικών δυνάμεων, σε συνεργασία με τον κυβερνητικό στρατό εξακολουθούν, έστω και σε μικρότερη κλίμακα από τις προηγούμενες μέρες, με τις κατοχικές δυνάμεις να προετοιμάζουν τον επόμενο στόχο τους, μετά τη Χελμάντ, που αναμένεται να είναι η επαρχία Κανταχάρ.

Την Κυριακή 11 άμαχοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί στο οδόστρωμα στην επαρχία Χελμάντ. Ακόμα εννέα άμαχοι έχασαν τη ζωή τους χτες στο νότιο Αφγανιστάν, στην Κανταχάρ, σε διαφορετικές επιθέσεις, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις ενημέρωσαν ότι σκοτώθηκαν και τέσσερις ΝΑΤΟικοί στρατιώτες.

Η αφγανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χτες την πρόθεσή της να απαγορεύσει τη ζωντανή κάλυψη των επιθέσεων ισλαμιστών μαχητών, από ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό λειτουργεί προς όφελος των Ταλιμπάν, υπονομεύοντας το έργο της κυβέρνησης, ενώ ακόμα και για εικόνες που θα δίνονται μετά τις επιθέσεις οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να παίρνουν άδεια από τις υπηρεσίες κατασκοπείας, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τη ροή πληροφοριών και ανοίγοντας το δρόμο της μεγαλύτερη παραπληροφόρησης, για την εξυπηρέτηση της προπαγάνδας των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Στο Πακιστάν επίθεση σημειώθηκε σε αστυνομικό σταθμό στην περιοχή των Β/Δ συνόρων, με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να σκοτωθούν, ενώ μαχητές επιτέθηκαν και σε φορτηγό ανεφοδιασμού των κατοχικών δυνάμεων του Αφγανιστάν, στην Πεσαβάρ.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οξυμένα τα πνεύματα σε Δυτική Οχθη και Ιερουσαλήμ

Από την κηδεία Παλαιστίνιου μαχητή, που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό
Από την κηδεία Παλαιστίνιου μαχητή, που σκοτώθηκε από τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΙΑΝΤ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ.--

Εξαιρετικά τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ με αφορμή την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να εντάξει σε λίστα «ισραηλινών μνημείων προς αναστήλωση», δύο θρησκευτικά μνημεία, τον Τάφο των Πατριαρχών ή τέμενος Ιμπραχίμι στη Χεβρώνα και τον Τάφο της Ραχήλ στη Βηθλεέμ. Μετά τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις στη Δ. Οχθη, την Κυριακή επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία των Τεμένων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο τέμενος αλ Ακσα, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

Η ισραηλινή αστυνομία εισέβαλε στην πλατεία των Τεμένων (όπου δεν εισέρχονται Εβραίοι) με το πρόσχημα «ν' απομακρύνει ομάδα νεαρών Παλαιστινίων που πετούσαν πέτρες». Η ένταση, για κάποια ώρα, μεταφέρθηκε στους γύρω δρόμους μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία. Η κίνηση της ισραηλινής αστυνομίας προκάλεσε εντονότατες παλαιστινιακές και αραβικές αντιδράσεις.

Η σαουδαραβική ηγεσία χαρακτήρισε, χθες, «εξαιρετικά προκλητική» τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης, κατηγορώντας την «για εισβολή σε ιερό μουσουλμανικό τόπο» και για «απόπειρα προσάρτησης μουσουλμανικών τόπων στη Δ. Οχθη». Κάλεσε, δε, τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει για να μην υπάρξουν χειρότερα». Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Αμπάς, από την άλλη, κατήγγειλε το Ισραήλ για «προσπάθεια πρόκλησης γενικευμένου θρησκευτικού πολέμου στην περιοχή». Τη δυσφορία τους επαναδιατύπωσαν η ΕΕ, αλλά και η Ουάσιγκτον, ενώ το παλαιστινιακό υπουργικό συμβούλιο σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας συνεδρίασε, χθες, στη Χεβρώνα.

  • Στο Ισραήλ βρίσκονται όλοι οι ύποπτοι για εμπλοκή στη δολοφονία του στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ αλ Μάμπχουχ, στο Ντουμπάι στις 20 Γενάρη, υποστήριξε, χθες, με βεβαιότητα ο αρχηγός της αστυνομίας του εμιράτου.
ΔΙΚΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Συνέχεια με αυτοϋπεράσπιση

XAΓΗ.--

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, πρώην Πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας, ανέλαβε χτες την αυτοϋπεράσπισή του στο Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία υποστηρίζοντας ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν κάθεται στην πραγματικότητα ο ίδιος αλλά ο λαός του.

«Βρίσκομαι ενώπιόν σας όχι για να υπερασπισθώ τον απλό θνητό που είμαι εγώ, αλλά για να υπερασπισθώ το μεγαλείο ενός μικρού έθνους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης που βασανίσθηκε επί 500 χρόνια... Ο,τι έκαναν οι Σέρβοι αντιμετωπίζεται ως έγκλημα» δήλωσε στο δικαστήριο ο Κάρατζιτς, υποσχόμενος να υπερασπιστεί «το έθνος μας και την υπόθεσή του που είναι δίκαιη και ιερή».

Σε άλλο σημείο είπε ότι ο λαός του στον πόλεμο του 1992-95 «υπερασπίστηκε τον εαυτό του κατά των ισλαμιστών μουτζαχεντίν και της ακραίας ηγεσίας των μουσουλμάνων που ήθελαν να καταλάβουν όλη τη Βοσνία». Δεν παρέλειψε έτσι να μνημονεύσει τον (εκλεκτό σύμμαχο τότε - κυρίως - των Αμερικανών) Αλίγια Ιζετμπέκοβιτς που ως ηγέτης των Μουσουλμάνων της Βοσνίας «υπαναχωρούσε ή απέρριπτε κάθε ειρηνευτική πρόταση σε κάθε ειρηνευτική συνδιάσκεψη». Θύμισε δε, ότι αντίθετα, εκείνος, ως Πρόεδρος των Σερβοβόσνιων αποδεχόταν και στήριζε τις διεθνείς ειρηνευτικές πρωτοβουλίες για τερματισμό του εμφύλιου πολέμου, αφού όπως είπε, «οι Σέρβοι θέλαμε να ζήσουμε με τους Μουσουλμάνους»

Κατήγγειλε την ενάγουσα αρχή πως επιχειρεί να τον παρουσιάσει σαν ανθρωπόμορφο τέρας «γιατί δεν έχει καθόλου στοιχεία πως διέπραξα έγκλημα».

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς βαρύνεται με κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, φόνους, πολιτικές και εθνοτικές διώξεις. Η δίκη του είχε πρωταρχίσει τον Οκτώβρη του 2009 αλλά αναβλήθηκε τρεις φορές καθώς ο ίδιος απείχε καταγγέλλοντας το παράνομο δικαστήριο (και πρόθυμο όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων) πως επιδίωκε δίκη - εξπρές.

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Εδαφος» περαιτέρω αντιπαράθεσης από τον Αμάνο

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς». Αυτό υποστήριξε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Γιουκίγια Αμάνο συμπλήρωσε ότι «η ιρανική ηγεσία δε συνεργάζεται πλήρως» και ότι «για να διασφαλίσει η ΔΕΑΕ διαρκή παρακολούθηση της εξελιγμένης διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου που λαμβάνει χώρα, πλέον, στις ιρανικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία».

Ο Αμάνο, πάντως, τόνισε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί υποκλοπή πυρηνικού υλικού στο Ιράν» και γενικά χρησιμοποίησε χαμηλότερους τόνους από ό,τι αναμενόταν μετά την έκθεση της περασμένης βδομάδας που ανέφερε ότι «το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάζει και πυρηνικό όπλο». Ιρανοί διπλωμάτες διέρρεαν ότι οι προφορικές δηλώσεις Αμάνο ήταν «σε θετικότερη κατεύθυνση» από την έκθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοτακί ανταπαντούσε ότι «το Ιράν συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τη ΔΕΑΕ», καλώντας τον Αμάνο «να ενημερωθεί καλύτερα». Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορούσε τη ΔΕΑΕ για «έλλειψη ανεξαρτησίας» και «χειραγώγηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Απελευθερώσεις και απαγορεύσεις

Πέντε σημαίνοντα στελέχη της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, πέντε δημοσιογράφους και έναν πρώην Πανεπιστημιακό, που είχαν συλληφθεί το Δεκέμβρη, απελευθέρωσαν οι ιρανικές αρχές χτες. Τις τελευταίες μέρες είναι αλλεπάλληλες οι απελευθερώσεις «μεταρρυθμιστών» είτε με εγγύηση είτε χωρίς. Ταυτόχρονα, όμως, απαγορεύτηκαν τρία έντυπα που πρόσκεινται στους «μεταρρυθμιστές».

  • Νέο ηγέτη, μετά τη σύλληψη του Ρίτζι την περασμένη βδομάδα, ανέδειξε η σουνιτική «Τζουντουλάχ» που δραστηριοποιείται στην ιρανική και πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν, αξιοποιώντας τις διακρίσεις σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού και καλλιεργώντας γενικότερη αποσταθεροποίηση. Η οργάνωση κατήγγειλε ότι ο Ρίτζι συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές με τη συνεργασία των αμερικανικών και πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.
ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΣ ΣΕΡΒΙΑ
Πιέσεις μέσω ... μπίζνας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Πιέσεις για «συνεργασία» με τις αρχές των Κοσσοβάρων Αλβανών και την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ (EULEX) στο Κοσσυφοπέδιο άσκησε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σε Βελιγράδι και Πρίστινα.

«Ενας συμβιβασμός είναι απαραίτητος χάριν του μέλλοντος αυτών των δύο χωρών και αυτό το μέλλον είναι ευρωπαϊκό» δήλωσε ο Κουσνέρ μετά τη συνάντησή του με τον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η Γαλλία δε θέτει ως προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και ότι εκφράζει τη θερμή της υποστήριξη για την επίτευξη αυτού του στόχου. Ο Κουσνέρ σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο σερβικό δίκτυο «Β92» υποστήριξε ότι οι σχέσεις Βελιγραδίου - Πρίστινας «πρέπει να είναι λιγότερο τεταμένες γιατί αυτό θα διευκολύνει και το μέλλον της Σερβίας στην ΕΕ».

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γέρεμιτς, από την πλευρά του, επανέλαβε ότι η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου είναι για τη Σερβία «απαράδεκτη» και ότι η χώρα του θέλει να συνεργαστεί «με τη Γαλλία,την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα για την εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης».

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόντιζαρ Ντέλιτς, συναντώντας το Γάλλο υπουργό δήλωσε με νόημα πως οι Γάλλοι επενδυτές θα παίξουν «ρόλο κλειδί» σε μεγάλα σερβικά κατασκευαστικά έργα, όπως το μετρό του Βελιγραδίου, ο οδικός άξονας «Διάδρομος 10», επενδύσεις σε τομείς της ενέργειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο Κουσνέρ απ' την πλευρά του έταξε στον Ντέλιτς ότι η Γαλλία θα κάνει «ό,τι μπορεί» για να γίνει το Βελιγράδι η έδρα της Γραμματείας του μελλοντικού Κέντρου Μεταφορών ΝΑ Ευρώπης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ