ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΟΦΤΕΞ
Τη "σπρώχνουν" προς τον Ζερίτη

Περαιτέρω μείωση προσωπικού, πλήρη διαγραφή χρεών και άλλες "μυστικές" απαιτήσεις θα διαπραγματευτεί η κυβέρνηση με τους τρεις υποψήφιους αγοραστές της ΣΟΦΤΕΞ, οι οποίοι υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές στα πλαίσια του διαγωνισμού για την πώληση της εταιρίας. Πρόκειται για την πολυεθνική "Fort James", που προσφέρει τίμημα 140 εκατ. δολαρίων, αλλά δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της Δράμας, για τον επενδυτικό όμιλο "Lokchridge", με προσφερόμενο τίμημα 100 εκατ. δολαρίων, και τον ιδιοκτήτη της ΔΙΑΝΑ, Π. Ζερίτη, ο οποίος προσφέρει 50,5 εκατ. δολάρια. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε χτες ο ειδικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, Δ. Παρασκευάς, στους εκπροσώπους του Σωματείου Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ, αποφάσισε να ορίσει μία ολιγομελή επιτροπή, η οποία και θα διαπραγματευτεί και με τους τρεις υποψήφιους, με σκοπό οι διαδικασίες της ιδιωτικοποίησης να ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απρίλη. Ο ίδιος ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι και οι τρεις προσφορές αναφέρονται σε περαιτέρω μείωση προσωπικού και πλήρη διαγραφή των χρεών της εταιρίας, κάτι που ήδη εξετάζει η κυβέρνηση, βάσει του άρθρου 40 του νόμου 1892/90. Ωστόσο, δεν έπεισε για τους λόγους που επιβάλλουν τις εκ νέου διαπραγματεύσεις και μάλιστα και με τους τρεις υποψηφίους, όταν οι διαφορές στο τίμημα είναι τεράστιες. Με δεδομένο, δε, το ότι το πλήρες περιεχόμενο των προσφορών και άρα και το μέγεθος των απαιτήσεων των υποψηφίων, οι αρμόδιοι του υπουργείου Ανάπτυξης αρνούνται να το κοινοποιήσουν, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές στοχεύσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ΣΟΦΤΕΞ, οι οποίες και αποδίδονται στην επιθυμία της η εταιρία να περάσει τελικά στον Π. Ζερίτη.

Αυτό εξάλλου επιβεβαιώνεται και από την απάντηση του Δ. Παρασκευά σε σχετική ερώτηση των εργαζομένων χτες, ότι ο Π. Ζερίτης έχει τη δυνατότητα νομικά να συνεργαστεί με μία ακόμη εταιρία προκειμένου να ανεβάσει το προσφερόμενο τίμημα σε συγκρίσιμο μέγεθος με τις αντίστοιχες προσφορές των δύο πολυεθνικών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ελιγμοί για τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών

Επιτροπή υποβολής ενστάσεων συνέστησε το υπουργείο προκειμένου να εκτονώσει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις πολύ μεγάλες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών

Με προφανή επιδίωξη την εκτόνωση των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί από την άγρια φοροεπιδρομή στις μεταβιβάσεις ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες τη... συγκρότηση επιτροπής προκειμένου να εξετάσει τις ενστάσεις από αυθαιρεσίες που έχουν δημιουργηθεί μετά την επιβολή των νέων αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

Το θέμα δημιουργήθηκε όταν το υπουργείο Οικονομικών, στην προσπάθειά του να συγκεντρώσει όσο το δυνατό περισσότερους φόρους, με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αύξησε τόσο πολύ τις τιμές ζώνης, που σε ορισμένες περιπτώσεις οι νέες τιμές αποδείχτηκαν υψηλότερες ακόμα και από τις εμπορικές τιμές αγοραπωλησίας των ακινήτων.

Η σχιζοφρενής αυτή φοροεπιδρομή, "εκσυγχρονιστικής" έμπνευσης, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καλύψει τους στόχους εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να είναι συνεπής με το πρόγραμμα "σύγκλισης", λογικό ήταν να δημιουργήσει αντιδράσεις από τους θιγόμενους, με αποδέκτες την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Και η τελευταία σε μία προσπάθεια να ελιχθεί και να εκτονώσει την έκρυθμη κατάσταση, ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπής, μία πάγια δηλαδή τακτική που χρησιμοποιεί η κρατική εξουσία όταν θέλει να παραπέμψει διάφορα θέματα στις ελληνικές καλένδες.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, στην επιτροπή, η οποία θα έχει "συμβουλευτικό χαρακτήρα", συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της ΠΟΜΙΔΑ, της ΓΣΕΒΕΕ, της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΚΕΔΚΕ, ενώ πρόεδρος της επιτροπής θα είναι εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Οι νέες υπέρμετρες αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών που ισχύουν από 1/1/98, αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα και με το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), καθώς θα κληθούν να πληρώσουν το σχετικό φόρο κάτοχοι ακινήτων η αξία των οποίων έχει υπερτιμηθεί.

Ο "Ρ" συνεχίζει να δημοσιεύει απαντήσεις σε ερωτήματα που διατυπώνονται με αφορμή την πρόσφατη υποτίμηση της δραχμής και τα συνοδευτικά μέτρα της κυβέρνησης.

- Η όποια άνοδος του τιμαρίθμου θα είναι και η μοναδική επίπτωση στο λαϊκό εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο του λαού γενικότερα, από την υποτίμηση της δραχμής, έστω και χωρίς να λογαριάσουμε τα λεγόμενα συνοδευτικά μέτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση;

- Η απότομη αύξηση των τιμών είναι μια σοβαρή και περισσότερο χεροπιαστή αρνητική συνέπεια των πρόσφατων κυβερνητικών μέτρων, αλλά όχι η μοναδική, και από ορισμένες πλευρές, ούτε καν η σοβαρότερη. Αναφέρουμε ενδεικτικά μια σειρά ακόμη συνέπειες. Το δημόσιο εξωτερικό χρέος της χώρας αυξήθηκε, μέσα σε μια μέρα, περίπου κατά 1 τρισεκατομμύριο δραχμές. Και πέρα, από το ότι χρωστάμε πλέον περισσότερα, η ετήσια και μόνο εξυπηρέτηση του προαναφερόμενου ποσού, μ' ένα συνηθισμένο επιτόκιο φτάνει τα 40 δισεκατομμύρια δραχμές. Σοβαρή αύξηση - της τάξης αρκετών εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών - σημειώνεται και στο κόστος των λεγόμενων μεγάλων έργων, αφού όλες οι συμφωνίες, με τις πολυεθνικές που τα έχουν αναλάβει, έχουν γίνει σε ξένο νόμισμα. Το ίδιο ισχύει και στις λεγόμενες αμυντικές δαπάνες της χώρας και τις νέες "αγορές του αιώνα", που ήδη έχουν παραγγελθεί και ήταν δυσβάσταχτες και χωρίς την αύξηση από την υποτίμηση. Γνωστά είναι, επίσης, τα παραδείγματα των πολυεθνικών της κερδοσκοπίας ("θεσμικούς επενδυτές" τους ονομάζει η κυβέρνηση), που φρόντισαν τους τελευταίους μήνες να μετατρέψουν σε συνάλλαγμα, είτε τα κρατικά ομόλογα, είτε τις καταθέσεις τους σε δραχμές και τη Δευτέρα - μετά την υποτίμηση - δραχμοποίησαν και πάλι τα δολάριά τους, μετρώντας τα τεράστια κέρδη τους. Περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια δραχμοποιήθηκαν τις πρώτες μέρες της υποτίμησης, που σημαίνει κέρδος για τους κατόχους τους - από την υποτίμηση και μόνο - 30 και πλέον τρισεκατομμυρίων δραχμών. Ο, τι είναι κέρδος, όμως, για κάποιους μεγαλόσχημους, για κάποιους άλλους - δηλαδή τον ελληνικό λαό - είναι ζημιά. Οι δημόσιες επιχειρήσεις θα ξεπουλιούνται σε ακόμη περισσότερο εξευτελιστικές τιμές. Το ίδιο και ο πλουτοπαραγωγικός πλούτος της χώρας, κλπ. κλπ.

Πέρα απ' όλα αυτά και πολλά άλλα παρόμοια, η υποτίμηση σημαίνει ακόμη, ότι γίναμε φτωχότεροι, ως χώρα και ως λαός σε αντίστοιχο με την υποτίμηση ποσοστό. Και όχι μόνον αυτό, αλλά έγινε και πιο φτηνός ο καθημερινός κόπος και μόχθος του Ελληνα εργαζόμενου. Μεγάλωσε, δηλαδή, ακόμη περισσότερο και απότομα η εκμετάλλευσή του. Οι ξένες πολυεθνικές μπορούν πλέον ν' αγοράζουν μ' ένα δολάριο, όσα αγόραζαν και πριν την υποτίμηση συν 14%, ενώ ο Ελληνας εργαζόμενος θα χρειάζεται περισσότερα χρήματα - άρα περισσότερη δουλιά - για να αγοράζει τα ίδια με πριν προϊόντα.

ΚΚΕ
ΟΧΙ στο ξεπούλημα της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας

Ερώτηση - καταγγελία του Κόμματος στη Βουλή

Την αντίθεσή του με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση διαδικασίες πώλησης της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας (ΚΕ), στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων στον τραπεζικό χώρο, εκφράζει το ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσαν για τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ και Μήτσος Κωστόπουλος.Οπως αναφέρει η Ερώτηση, η κυβέρνηση προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στην ιδιωτικοποίηση μιας σειράς τραπεζών που σήμερα βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Μεταξύ αυτών είναι και η Τράπεζα Κεντρικής Ελλάδας, θυγατρική της ΑΤΕ.

Οι αρμόδιοι υπουργοί καλούνται να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

  • Σε ποιο επιχειρησιακό σχέδιο του ομίλου της ΑΤΕ υπακούει η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση;
  • Η διοίκηση της ΑΤΕ με ποια δεδομένα πήρε αυτή την απόφαση;
  • Γιατί αποκλείεται η συγχώνευση με την ΑΤΕ σε μια περίοδο μάλιστα που ηανάγκη ύπαρξης και ενίσχυσης του δημοσίου τομέα της Πίστης είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ;
  • Πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις συγκεκριμένες θέσεις εργασίας όταν:

α) Σε συνάντηση της ΟΤΟΕ, Συλλόγου Εργαζομένων Κεντρικής Ελλάδας και κ. Παπαντωνίου αποκλείστηκε από τον υπουργό η δυνατότητα επιβολής τέτοιου όρου.

β) Το ΔΣ της ΑΤΕ έχει εκτιμήσει ότι αυτός ο όρος έφερε δυσκολίες στην επιτυχή έκβαση της πώλησης.

  • Αν λήφθηκε υπόψη η θέση που έχουν τα δύο σωματεία εργαζομένων, της Τράπεζας Κεντρικής Ελλάδας και της ΑΤΕ, που είναι αντίθετα στην πώληση.
  • Η ανακοίνωση της πώλησης πριν την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποτίμησης της αξίας της τράπεζας, μήπως προδιαθέτει τη βούληση της κυβέρνησης να την εκχωρήσει όσο - όσο;


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ