ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Να φύγουν οι κατακτητές»

Συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων συλλαμβάνουν Ιρακινό διαδηλωτή

Associated Press

Συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων συλλαμβάνουν Ιρακινό διαδηλωτή
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΡΑΜΑΝΤΙ.-

«Συμβουλεύουμε τις αμερικανικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το Ιράκ και συμβουλεύουμε τις οικογένειες των στρατιωτών και των πολιτών που εργάζονται για τις κατοχικές δυνάμεις να μην έρχονται στο Ιράκ». Αυτό υποστηρίζει, σε ανακοίνωσή της υπό τον τίτλο «Φαλούτζα: Νεκροταφείο των Αμερικανών», μια πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση που υιοθέτησε την επωνυμία «Ταξιαρχίες του Αχμάντ Γιασίν».

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για τη φονική επίθεση κατά των 4 εργολάβων στη Φαλούτζα, την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για πράξη «εκδίκησης» για τη δολοφονία του πνευματικού ηγέτη της «Χαμάς», αλλά και του παλαιστινιακού και του ιρακινού λαού από τους κατακτητές. Τονίζει ότι «η τυφλή βία των κατοίκων της πόλης, που εκφράστηκε στα νεκρά σώματα των θυμάτων, είναι το αποτέλεσμα του αυξανόμενου μίσους, που προκαλεί η αμερικανική κατοχική δύναμη και η συμπεριφορά της».

Η επίθεση της Τετάρτης, στη Φαλούτζα, είναι το κύριο θέμα και στα αμερικανικά ΜΜΕ, πολλά από τα οποία μετέδωσαν ορισμένες εικόνες. Ολα τα αμερικανικά ΜΜΕ παραλλήλισαν τις εικόνες από τη Φαλούτζα με εκείνες των 16 νεκρών Αμερικανών κομάντος που σκοτώθηκαν και διαμελίστηκαν στο Μογκαντίσου της Σομαλίας, το 1993, δίνοντας το έναυσμα της αντίστροφης μέτρησης για τον τερματισμό της αμερικανικής επέμβασης στη χώρα.

Διαδηλωτής έχει τραυματιστεί από σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Διαδηλωτής έχει τραυματιστεί από σφαίρες των κατοχικών δυνάμεων
Στο θέμα αναφέρθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, επιμένοντας ότι αυτού του είδους «οι ωμές δολοφονίες δεν πρόκειται να πτοήσουν τις ΗΠΑ και να κάμψουν την αποφασιστικότητά τους να εδραιωθεί η δημοκρατία στο Ιράκ». Ανάλογες δηλώσεις περί «σκληρής και παραδειγματικής τιμωρίας» έκανε και ο κατοχικός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

Χθες, πάντως, μετά την επίθεση στη Φαλούτζα, η κατοχική διοίκηση ανακοίνωσε ότι αναβάλλεται επ' αόριστον η πραγματοποίηση της διεθνούς εμπορικής έκθεσης της Βαγδάτης, στις αρχές Απρίλη, που είχε ανακοινωθεί νωρίτερα για «λόγους ασφαλείας». Η συγκεκριμένη αναβολή εκτιμάται ότι είναι «ήττα» για την κατοχική διοίκηση, που επιδίωκε να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις στο Ιράκ για την «ανοικοδόμηση».

Νέος γύρος επιθέσεων

Στον απόηχο των σκληρών εικόνων από τη Φαλούτζα, 6 Ιρακινοί σκοτώθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο Ραμάντι, και 4 τραυματίστηκαν, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες. Στο Κιρκούκ, 3 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από επίθεση με ρουκέτες τύπου Κατιούσα που εκτοξεύτηκαν κατά αμερικανικής βάσης. Στη Βασόρα, νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα σε Βρετανούς στρατιώτες και Ιρακινούς διαδηλωτές, που ζητούσαν μέτρα για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας τρομοκρατίας. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι σκοτώθηκε, τουλάχιστον, 1 διαδηλωτής.

Πεζοναύτες των κατοχικών δυνάμεων αποτίουν τιμές σε νεκρό συνάδελφό τους, από συγκρούσεις με την ιρακινή αντίσταση στη Φαλούτζα

Associated Press

Πεζοναύτες των κατοχικών δυνάμεων αποτίουν τιμές σε νεκρό συνάδελφό τους, από συγκρούσεις με την ιρακινή αντίσταση στη Φαλούτζα
Στη Φαλούτζα, επικρατούσε, χθες, ηρεμία και η ιρακινή αστυνομία συνέλεξε τα απανθρακωμένα και τεμαχισμένα πτώματα των 4 Αμερικανών εργολάβων, τα οποία παρέδωσε στις κατοχικές δυνάμεις. Εξω από την πόλη, σε βόμβα έπεσε αμερικανική φάλαγγα, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί αν υπάρχουν θύματα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συζητήσεις και επαφές

Διαδηλωτές Παλαιστίνιοι αναρριχώνται στα βράχια, για να αποφύγουν τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Διαδηλωτές Παλαιστίνιοι αναρριχώνται στα βράχια, για να αποφύγουν τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΙΧΩ.--

«Να ανακαταλάβουμε πλήρως τα παλαιστινιακά εδάφη είναι καταστροφικό, γιατί θα φύγει η Π. Αρχή και θα προκληθεί χάος για το οποίο θα κατηγορηθούμε και θα χρειαστεί να το διαχειριστούμε. Να αποσυρθούμε πλήρως θα είναι καταστροφικό από άποψη ασφαλείας. Να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα, δηλαδή σε αδιέξοδο, δεν το αποδέχεται η διεθνής κοινότητα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στα παλαιστινιακά εδάφη, που θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε μια διεθνή πρωτοβουλία που θα είναι αρνητική, άδικη και επικίνδυνη για το Ισραήλ. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα, μονομερώς, για να διασφαλίσουμε την προστασία του Ισραήλ, να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία και να κατευνάσουμε τις διεθνείς πιέσεις».

Κάπως έτσι, περιληπτικώς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αξιοποιώντας ένα συνέδριο υψηλής τεχνολογίας, παρουσίασε το σχέδιό του για μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και διάλυση ορισμένων εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Κατά πολλούς, ο Σαρόν, με αυτόν τον τρόπο, άρχισε την εκστρατεία του, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση των μελών του κόμματός του, «Λικούντ», για εφαρμογή των μονομερών αυτών σχεδίων.

Πριν από όλα, όμως, ο Σαρόν επιδιώκει να εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσιγκτον. Χτες, συναντήθηκε, στην Ιερουσαλήμ, με την τριμελή αμερικανική αντιπροσωπεία που μετέβη στην περιοχή, για να κανονίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της επίσκεψης Σαρόν στο Λευκό Οίκο, στις αρχές Απριλίου. Πριν από την Ιερουσαλήμ, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, μετέβη στην Ιεριχώ, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κορέι ζήτησε σαφείς εγγυήσεις ότι η ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα θα είναι «βήμα» στην κατεύθυνση συνολικής προοπτικής επίτευξης συμφωνίας. Ανάλογο ήταν το πνεύμα των δηλώσεων και του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στο θέμα, κάλεσε το Ισραήλ «να ενεργήσει άμεσα για μακρόχρονη ειρήνη», με την ελπίδα ότι η αποχώρηση από τη Γάζα «θα είναι ένα βήμα».

Παρά τις συναντήσεις, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε, χτες, το «έργο» του. Περικύκλωσε ψυχιατρική κλινική στη Βηθλεέμ και μετά από πολύωρη μάχη συνέλαβε 12 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 8, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «καταζητούμενα» μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».

Κίνδυνοι στον τομέα της Υγείας

Δραματική κατάσταση βιώνει ο ιρακινός λαός, ένα χρόνο μετά την εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ, σε όλα τα επίπεδα και ειδικότερα στους τομείς της Υγείας και της υγειονομικής Περίθαλψης.

Οπως επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χτες οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας (ΓτΚ), το πολυετές εμπάργκο και ο πόλεμος οδήγησαν στο να είναι σήμερα το Ιράκ μια ρημαγμένη χώρα. Ειδικότερα για την Περίθαλψη τόνισαν ότι το σύστημα της πρωτοβάθμιας υγείας και επιδημιολογικής εποπτείας είναι ανύπαρκτο και ο κίνδυνος εμφάνισης και εξάπλωσης επιδημιών είναι σοβαρός, με δεδομένο ότι δε γίνονται και οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στον πληθυσμό για την πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων, όπως φυματίωση, ιλαρά, τύφος, χολέρα κ.ά. Το σύστημα δευτεροβάθμιας νοσοκομειακής φροντίδας πάσχει από το 1990, αφού υπάρχει συνεχής υποβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας της νοσηλείας και ελλείψεις απαραίτητων φαρμάκων. Οι επεμβάσεις το 1997 μειώθηκαν στο 30-35% σε σχέση με τα προ εμπάργκο επίπεδα και οι εργαστηριακές εξετάσεις κατά 40% από έλλειψη αναισθησιολογικών φαρμάκων και εργαστηρίων. Οι γιατροί του Κόσμου υπογράμμισαν ότι η συχνότητα εμφάνισης λευχαιμιών σε παιδιά έχει αυξηθεί κατά 20-25% τα τελευταία χρόνια και προειδοποίησαν για νέα αύξηση τα επόμενα χρόνια.

Και ενώ ο ιρακινός λαός μαστίζεται από τη φτώχεια και την ανεργία - επισημάνθηκε χτες - η αμερικανική κατοχική διοίκηση στο Ιράκ προσπαθεί να επιβάλλει ένα ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας, στο οποίο η πρόσβαση για τους Ιρακινούς θα είναι στην πράξη αδύνατη!

Οι ΓτΚ παρουσίασαν έναν απολογισμό των δράσεών τους στο διάστημα αυτό αναφέροντας ότι αυτές χρηματοδοτήθηκαν και στηρίχτηκαν από τη συγκινητική προσφορά του ελληνικού λαού, ότι τα τρόφιμα και τα φάρμακα που συγκέντρωσαν τα συνδικάτα, οι σύλλογοι, ο κάθε Ελληνας, προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια στο λαό του Ιράκ.

«Οι ΓτΚ τοποθετηθήκαμε ξεκάθαρα ενάντια στην εισβολή και την κατοχή στο Ιράκ. Θεωρήσαμε ανήθικο να περιμένουμε, όπως πολλοί άλλοι οργανισμοί αρωγής, την έκρηξη του πολέμου για να διεκδικήσουμε στη συνέχεια χρηματοδοτήσεις και κονδύλια από τους θύτες για την παροχή "ανθρωπιστικής" βοήθειας στα θύματα», είπαν ανοίγοντας το «καυτό» θέμα του ρόλου και της αξιοπιστίας κάποιων από τις λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στους...«ανθρωπιστικούς πολέμους» των ιμπεριαλιστών.

ΗΠΑ
Πιέσεις προς ΟΠΕΚ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Θορυβημένες και ανήσυχες οι Ηνωμένες Πολιτείες που παρακολουθούν το φρενήρη ρυθμό ανόδου της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης ειδικά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, αλλά και την «αδιαφορία» των χωρών - μελών του ΟΠΕΚ έναντι στις εκκλήσεις Μπους περί «αύξησης της παραγωγής», οι ΗΠΑ αρχίζουν την πίεση που την ονομάζουν διαβουλεύσεις ώστε ο ΟΠΕΚ να επαναπροσδιορίσει την απόφαση που έλαβε για να μειώσει στο άμεσο μέλλον την παραγωγή του, ανέφερε στην ημερήσια συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου, Σκοτ Μακλίλαν.

Διευκρίνισε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν, ήδη διαβουλεύσεις με τον επικεφαλής της κουβεϊτιανής διπλωματίας, χώρα - μέλος του ΟΠΕΚ, που επισκέπτεται επίσημα την Ουάσιγκτον και πρόσθεσε ότι το Εμιράτο είναι αντίθετο με τη διαμόρφωση υψηλής τιμής του βαρελιού του «μαύρου χρυσού» και αυτό κατέστη σαφές κατά τις συνομιλίες του κουβεϊτιανού αξιωματούχου με τη Σύμβουλο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Κοντολίζα Ράις. «Κάνουμε ταυτόχρονα συνομιλίες τόσο με τον ΟΠΕΚ, όσο και με πετρελαιοπαραγωγούς μη μέλη του ΟΠΕΚ, και πάντως με όλους τους φίλους μας», στο θέμα της διαμόρφωσης της τιμής του πετρελαίου, ανέφερε τέλος ο Μακλίλαν.

Στο μεταξύ στην αμερικανική αγορά της βενζίνης η τιμή του γαλονιού, δηλαδή των 3,78 λίτρων, αυξήθηκε τα τελευταία λίγα 24ωρα κατά 1,80 δολάρια, αποκτώντας σημασία ακόμα και στο πλαίσιο του διεξαγόμενου προεκλογικού αγώνα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ας Νοεμβρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ