Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συζητήσεις και επαφές

Διαδηλωτές Παλαιστίνιοι αναρριχώνται στα βράχια, για να αποφύγουν τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Διαδηλωτές Παλαιστίνιοι αναρριχώνται στα βράχια, για να αποφύγουν τον ισραηλινό στρατό
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΘΛΕΕΜ - ΙΕΡΙΧΩ.--

«Να ανακαταλάβουμε πλήρως τα παλαιστινιακά εδάφη είναι καταστροφικό, γιατί θα φύγει η Π. Αρχή και θα προκληθεί χάος για το οποίο θα κατηγορηθούμε και θα χρειαστεί να το διαχειριστούμε. Να αποσυρθούμε πλήρως θα είναι καταστροφικό από άποψη ασφαλείας. Να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν σήμερα, δηλαδή σε αδιέξοδο, δεν το αποδέχεται η διεθνής κοινότητα, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής στα παλαιστινιακά εδάφη, που θα οδηγήσει, αργά ή γρήγορα, σε μια διεθνή πρωτοβουλία που θα είναι αρνητική, άδικη και επικίνδυνη για το Ισραήλ. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα, μονομερώς, για να διασφαλίσουμε την προστασία του Ισραήλ, να αποτρέψουμε μια ανθρωπιστική τραγωδία και να κατευνάσουμε τις διεθνείς πιέσεις».

Κάπως έτσι, περιληπτικώς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αξιοποιώντας ένα συνέδριο υψηλής τεχνολογίας, παρουσίασε το σχέδιό του για μερική αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας και διάλυση ορισμένων εποικισμών στη Δυτική Οχθη. Κατά πολλούς, ο Σαρόν, με αυτόν τον τρόπο, άρχισε την εκστρατεία του, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση των μελών του κόμματός του, «Λικούντ», για εφαρμογή των μονομερών αυτών σχεδίων.

Πριν από όλα, όμως, ο Σαρόν επιδιώκει να εξασφαλίσει την έγκριση της Ουάσιγκτον. Χτες, συναντήθηκε, στην Ιερουσαλήμ, με την τριμελή αμερικανική αντιπροσωπεία που μετέβη στην περιοχή, για να κανονίσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες ενόψει της επίσκεψης Σαρόν στο Λευκό Οίκο, στις αρχές Απριλίου. Πριν από την Ιερουσαλήμ, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον ειδικό απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, Ουίλιαμ Μπερνς, μετέβη στην Ιεριχώ, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κορέι ζήτησε σαφείς εγγυήσεις ότι η ισραηλινή αποχώρηση από τη Γάζα θα είναι «βήμα» στην κατεύθυνση συνολικής προοπτικής επίτευξης συμφωνίας. Ανάλογο ήταν το πνεύμα των δηλώσεων και του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος, παρεμβαίνοντας στο θέμα, κάλεσε το Ισραήλ «να ενεργήσει άμεσα για μακρόχρονη ειρήνη», με την ελπίδα ότι η αποχώρηση από τη Γάζα «θα είναι ένα βήμα».

Παρά τις συναντήσεις, πάντως, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε, χτες, το «έργο» του. Περικύκλωσε ψυχιατρική κλινική στη Βηθλεέμ και μετά από πολύωρη μάχη συνέλαβε 12 Παλαιστινίους, εκ των οποίων οι 8, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «καταζητούμενα» μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ