Παρασκευή 2 Απρίλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Αρχίζει δικαστικό αγώνα ο Αριστίντ

ΠΑΡΙΣΙ.-

Ολο και περιπλέκεται η «υπόθεση Αϊτή», αφού εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις κατοχής, το ζήτημα της βίαιης απομάκρυνσης του πρώην Προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ βρίσκεται συνεχώς στην επικαιρότητα, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.

Αυτή τη φορά είναι η μήνυση «κατ' αγνώστων», Γάλλων και Αμερικανών αξιωματούχων, που κατέθεσε ο Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, με την κατηγορία της απαγωγής, που επαναφέρει το θέμα στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή ο πρώην Πρόεδρος έχει κατηγορήσει τους Αμερικανούς ότι τον εξανάγκασαν σε εξορία ή, κατά κάποια άλλη διατύπωση, οι ΗΠΑ και η Γαλλία «βοήθησαν» στην αναχώρησή του. Εννοείται ότι τόσο η Ουάσιγκτον όσο και το Παρίσι ισχυρίζονται πως ο Αριστίντ συμφώνησε να φύγει από την Αϊτή και υπέγραψε οικειοθελώς την παραίτησή του.

Οσον αφορά στη μήνυση για «απειλές, απαγωγή και παράνομη κράτηση», υποβλήθηκε στο Παρίσι την Τρίτη, σύμφωνα με τον Γκίλμπερτ Κόλαρντ, δικηγόρο του πρώην Προέδρου. Ο εναγόμενος ορίζεται ως Χ, εννοώντας μία νόμιμη ομάδα Γάλλων, με μέλη, τα οποία δεν κατονομάζονται. Ο Κόλαρντ πρόσθεσε πως οι δικηγόροι του Αριστίντ στις ΗΠΑ πρόκειται να συντάξουν μία ίδια μήνυση εναντίον οποιουδήποτε τυχόν ευθύνεται για την απαγωγή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ