ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ Ο Β' ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
Στο «φουλ» οι αντιλαϊκές διεργασίες

Οι δύο επικεφαλής είναι έτοιμοι να επιδείξουν «πραγματισμό» με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου

Το «χαρτί» της ισχυρής Γαλλίας σε μια ομοσπονδιοποιημένη ΕΕ παίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου ο Μακρόν, με την Λεπέν να «μαλακώνει» επίσης την «αντι-ευρώ» γραμμή της

Copyright 2017 The Associated

Το «χαρτί» της ισχυρής Γαλλίας σε μια ομοσπονδιοποιημένη ΕΕ παίζει για λογαριασμό του κεφαλαίου ο Μακρόν, με την Λεπέν να «μαλακώνει» επίσης την «αντι-ευρώ» γραμμή της
ΠΑΡΙΣΙ.--

Την τακτική και τις προτεραιότητές τους για την υπεράσπιση των σημερινών αναγκών του γαλλικού κεφαλαίου εμπλουτίζουν τόσο το επιτελείο του ευρωπαϊστή υποψηφίου Εμανουέλ Μακρόν της κίνησης «Εμπρός!» όσο και η υποψήφια του ευρωσκεπτικιστικού Εθνικού Μετώπου (Front National - FN) Μαρίν Λεπέν, ελάχιστες μέρες πριν τον β' γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Ενδεικτικές είναι τοποθετήσεις που βεβαιώνουν ότι βασικό ζητούμενο και για τα δύο στρατόπεδα θα είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ντόπιας πλουτοκρατίας και σε αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και «προσαρμογές» ανάλογα και με άλλους παράγοντες.

Το Σαββατοκύριακο, το FN ανακοίνωσε την επισημοποίηση της συνεργασίας του με το συντηρητικό, γκολικό κόμμα «France Debout!» («Σήκω Γαλλία»), του οποίου ο υποψήφιος, Νικολά Ντιπό Ενιάν, είχε πάρει στον α' γύρο 4,73%. Στον σχετικό «οδικό χάρτη», που οι δυο πλευρές έδωσαν στη δημοσιότητα, σημειώνεται ότι «η μετάβαση από το μοναδικό νόμισμα στο κοινό νόμισμα δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για κάθε οικονομική πολιτική... Χρονοδιάγραμμα θα καταρτιστεί με επίκεντρο τις προτεραιότητες και τις άμεσες προκλήσεις που η (νέα) κυβέρνηση της Γαλλίας θα πρέπει να αντιμετωπίσει». Αναφερόταν γενικόλογα ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να διαχειριστεί το νόμισμα και την κεντρική της τράπεζα».

Η ίδια η Λεπέν, μιλώντας στα δίκτυα RFI και «Ερόπ 1», τόνισε ότι «το ζήτημα του νομίσματος δεν είναι το μόνο οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας: υπάρχουν πολλά ακόμα πεδία να βαδίσουμε... Το ζήτημα του νομίσματος θα περιμένει τις ευρωεκλογές του 2018, με την ελπίδα να δούμε τους συμμάχους μας (να έρχονται) στα πράγματα, ειδικά σε Ιταλία... Θα υπάρξει ένας μακρύς διάλογος, ίσως περισσότερων μηνών ή και περισσότερων χρόνων, προτού να λάβουμε αυτή την ιστορική απόφαση». Μάλιστα, η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» επικαλούνταν «πηγή» του περιβάλλοντος της Λεπέν, σύμφωνα με την οποία «δεν υπάρχει καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, πρέπει να δώσουμε χρόνο. Αυτό που επικρατεί είναι ο πραγματισμός. Πολλά άλλα πράγματα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα (σ.σ. εκτός από θέματα σχετικά με το ευρώ). Θα τεθεί το νομισματικό θέμα, αλλά δεν θα το καταστήσουμε κεντρικό θέμα».

Αλλα ρεπορτάζ εμφάνιζαν το FN έτοιμο να διαπραγματευτεί την καθιέρωση ουσιαστικά «διπλού νομίσματος», ένα για το εσωτερικό της Γαλλίας και ένα για τις εξωτερικές συναλλαγές.

Από την άλλη μεριά, μιλώντας στο BBC, ο Μακρόν υπογράμμισε πως υπερασπίζεται «την ευρωπαϊκή ιδέα και τις ευρωπαϊκές πολιτικές», επειδή πιστεύει ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικές για το γαλλικό λαό και για τη θέση της χώρας μας στην παγκοσμιοποίηση». Πρόσθεσε παράλληλα ότι την ίδια ώρα «οφείλουμε να δούμε την κατάσταση, να ακούσουμε το λαό μας και να ακούσουμε το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά θυμωμένοι σήμερα, ανυπόμονοι και ότι η δυσλειτουργία της ΕΕ δεν είναι πλέον βιώσιμη». Υποστήριξε ότι αν η ΕΕ συνεχίσει όπως είναι σήμερα, αυτό θα ήταν πράξη «προδοσίας», σχολιάζοντας ότι «την επόμενη μέρα θα έχουμε ένα Frexit (σ.σ. έξοδος της Γαλλίας από ΕΕ) ή θα έχουμε το Εθνικό Μέτωπο».

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος της «Ανυπότακτης Γαλλίας» στον α' γύρο Ζαν-Λικ Μελανσόν (που στήριξε και το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας) δήλωσε την Παρασκευή ότι «δεν θα ψηφίσω Εθνικό Μέτωπο, όλοι το ξέρουν», ενώ απαντώντας σε επικρίσεις που δέχεται για το ότι δεν έδωσε «καθαρή γραμμή» κατά του FN, είπε: «Αυτό που μας ζήτησαν δεν είναι ψήφος κατά της άκρας δεξιάς, ζήτησαν ψήφο (υπέρ του Μακρόν) με την ιδιότητα του μέλους (του "Εμπρός"!)». Αρνήθηκε ωστόσο να αποκαλύψει τι θα ψηφίσει ο ίδιος προσωπικά, ώστε όσοι τον ψήφισαν στον α' γύρο «να μπορέσουν να ανασυνταχθούν, όποια κι αν είναι η απόφαση που θα πάρει, για να παραμείνουν σε συνοχή με την απόφαση να στηρίξουν τη δική μου υποψηφιότητα για την προεδρία».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Επιδεινώνεται η κατάσταση των εργαζομένων

Διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και διαγκωνισμός των κομμάτων του κεφαλαίου για να καρπωθούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια μπροστά στις εκλογές

Η κατάσταση των εργαζομένων στη Γερμανία συνεχώς επιδεινώνεται, καθώς στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης και μία από τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες, αντεργατικά μέτρα, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και άλλες «μεταρρυθμίσεις» για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες. Μπροστά στις γερμανικές βουλευτικές εκλογές στις 24 Σεπτέμβρη, η προσπάθεια πόλωσης εντείνεται ώστε οι ψηφοφόροι να εγκλωβιστούν ανάμεσα στους δύο βασικούς εκπροσώπους του γερμανικού κεφαλαίου (που σήμερα συγκυβερνούν), άσχετα ποιος θα ηγηθεί ενός κυβερνητικού συνασπισμού, και σε άλλες ανώδυνες «εναλλακτικές», την ώρα που αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τις κοινωνικές ανισότητες και τη φτώχεια που μαστίζει ακόμη και τους εργαζόμενους στη Γερμανία.

Ενδεικτικά:

  • Το 9,7% των Γερμανών εργαζομένων απειλούνται από τη φτώχεια (το εισόδημά τους είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού μισθού).
  • Μπορεί ο αριθμός των απασχολουμένων στη Γερμανία να αυξάνεται (η ανεργία δεν ξεπερνά το 6%), όμως έχουν μειωθεί ραγδαία οι θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Συγκεκριμένα, ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και 4 στους 10 είναι ημιαπασχολούμενοι. Πέρυσι απασχολούνταν μερικώς 15,3 εκατομμύρια, ενώ πριν από 20 χρόνια 8,3 εκατ. (στοιχεία Ινστιτούτου Αγοράς Εργασίας και Ερευνών Απασχόλησης της Νυρεμβέργης - ΙΑΒ).
Μπροστά οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ

Στο μεταξύ, παραμένει το δημοσκοπικό προβάδισμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) υπό την Αγκελα Μέρκελ, με 36%, έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Μάρτιν Σουλτς με 29%, όπως δείχνει έρευνα του ινστιτούτου «Emnid» για την κυριακάτικη «Βild».

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού στη χώρα, όπου για πρώτη φορά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση «μπαίνει στο παιχνίδι» - τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις - το αστικό ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα, με βασικό του εκφραστή το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), εκμεταλλευόμενο και τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Μετά και το πρόσφατο συνέδριό του εμφανίζεται με πιο έντονη ρατσιστική, αντιμεταναστευτική φρασεολογία, αλλά και θέσεις όπως έξοδο από το ευρώ, «επανεθνικοποίηση» της πολιτικής, μετατροπή της ΕΕ σε μια ένωση κυρίαρχων κρατών, ακόμη και αποχώρηση της Γερμανίας, από τη σκοπιά συμφερόντων τμημάτων του γερμανικού κεφαλαίου.

Η «Εναλλακτική» και το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» είναι στην τρίτη θέση με 9%, οι «Πράσινοι» στο 7% και το φιλελεύθερο Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) στο 6%.

Εκλογές σε δύο κρατίδια τον Μάη

Η επόμενη «πρόθεση ψήφου» θα καταγραφεί στις τοπικές εκλογές για τα κοινοβούλια των κρατιδίων Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν (7 Μάη) και Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (14 Μάη). Δημοσκόπηση της περασμένης βδομάδας για το κανάλι ZDF για το Σλέσβιγκ - Χόλσταϊν δείχνει τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, Ντάνιελ Γκιούντερ, πρώτο με 32%, και τον Σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου, Τόρστεν Αλμπιγκ, να λαμβάνει 30%. Ακολουθούν οι «Πράσινοι» με 12%, το FPD με 9%, η «Αριστερά» με 5% και η AfD με 6%. Σήμερα το κρατίδιο κυβερνάται από έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων - SSW (Σύλλογος ψηφοφόρων του Νότιου Σλέσβιγκ), όμως το τελευταίο εμφανίζεται δημοσκοπικά στο 3%, κάτω από το εκλογικό όριο του 5%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες επιχειρούν από την πλευρά τους να χειραγωγήσουν το λαό με το σύνθημα για «κοινωνική δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος του SPD, Μ. Σουλτς, περιόδευσε στο κρατίδιο μιλώντας για «θέσεις εργασίας την ώρα που τα μεγαθήρια καταργούν θέσεις».

Η Β. Ρηνανία - Βεστφαλία είναι το πολυπληθέστερο και ένα από τα πιο φτωχά κρατίδια της χώρας, και το αποτέλεσμά του θεωρείται «βαρόμετρο» για τις ομοσπονδιακές βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το αποτέλεσμα για το τοπικό κοινοβούλιο του Ντίσελντορφ είναι μάλλον αμφιλεγόμενο, αφού άλλες εμφανίζουν μια μάχη «στήθος με στήθος» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών και άλλες δίνουν σταθερό προβάδισμα στο SPD.

Ετσι το SPD κυμαίνεται στις διάφορες δημοσκοπήσεις μεταξύ 34 - 37%, το CDU από 27 - 34%, το FDP μεταξύ 7% - 12%, η «Αριστερά» 5% - 7%, το AfD μεταξύ 7% - 11% και οι «Πράσινοι» σταθερά στο 6%.

ΙΤΑΛΙΑ
Επανεκλογή Ρέντσι στην ηγεσία του PD

ΡΩΜΗ.--

Νέα σελίδα ανοίγει στο σοσιαλδημοκρατικό PD μετά την επανεκλογή του Ματέο Ρέντσι στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή. «Νέα σελιδα» που σχετίζεται και με πιθανές νέες αποχωρήσεις από το PD, που ήδη μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Δεκέμβρη μετρά μία διάσπαση, αποτέλεσμα των ευρύτερων διεργασιών που δυναμώνουν και στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

Η προ μηνών παραίτηση Ρέντσι από την ηγεσία του PD αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το πώς πρέπει να «υπερασπιστεί» το ρόλο της (δηλαδή το ρόλο της ιταλικής πλουτοκρατίας), γενικά στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Ο Ρέντσι έλαβε το 70% των ψήφων, ενώ οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο και ο περιφερειάρχης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο πήραν 20% και 6% αντίστοιχα. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, ψήφισαν πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ