ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ετοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

Η αναγκαιότητα συντονισμού δράσης των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

ΦΑΡΣΑΛΑ
ΦΑΡΣΑΛΑ
Ετοιμοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να συντονίσουν τα αγωνιστικά «βήματά» τους, με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας, είναι οι αγρότες της Θεσσαλίας. Υστερα από τα μεγαλειώδη αγροτικά συλλαλητήρια σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Φάρσαλα, στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν με τα τρακτέρ και οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου. Το αγωνιστικό «ραντεβού» τους έχει οριστεί την Παρασκευή στις 11 το πρωί στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) διοργανώνει αγροτικό συλλαλητήριο.

Η περαιτέρω πορεία των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Καρδίτσα, θα συζητηθεί σήμερα στις 10.30 το πρωί σε σύσκεψη εκπροσώπων των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, που θα γίνει στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Την αγωνιστική δράση τους συντονίζουν και οι αγρότες των επαρχιών Ελασσόνας και Αγιάς Λάρισας. Με πρωτοβουλία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού την Παρασκευή, στις 7 μ.μ., θα γίνει αγροτική σύσκεψη στο Μεσοχώρι και την ερχόμενη Δευτέρα στην Αγιά.

Η αναγκαιότητα συντονισμού δράσης των αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, επισημάνθηκε και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας - ο Γ. Πατάκης, πρόεδρος της ομοσπονδίας, ο Χ. Αρχοντής και ο Γ. Σακοράφας, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου - τονίζοντας ότι τα προβλήματα αγροτικού κόσμου είναι κοινά, αφού τα δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Οι εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΝΛ, αφού αναφέρθηκαν στα πρωτοφανή, σε όγκο και παλμό, αγροτικά συλλαλητήρια που έγιναν στη Θεσσαλία, τόνισαν ότι ο αγώνας των αγροτών απόκτησε νέα δυναμική. Κατήγγειλαν, επίσης, την επιχείρηση της κυβέρνησης και της ΝΔ να εκτονώσουν τις αντιδράσεις τους, αλλά και τη στήριξη που παρέχουν οι ηγεσίες των τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών αγροτικών οργανώσεων στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική. Και επανέλαβαν ότι οι νέες κινητοποιήσεις των αγροτών αποτελούν συνέχεια του μακροχρόνιου αγώνα τους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης σε φιλοαγροτική κατεύθυνση, που θα τους επιτρέπει να καλλιεργούν τα χωράφια τους και να παραμείνουν στα χωριά τους.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Ξεσηκώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί

Συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη στη Λιβαδειά

Τα «τρακτέρ της οργής» κατεβαίνουν και στο βοιωτικό κάμπο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας που πρόσφατα δημιουργήθηκε - συμμετέχουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, οι δύο Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς και Θήβας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του νομού - στην προχτεσινή συνεδρίασή της, αποφάσισε το συντονισμό της δράσης των αγροτών της Βοιωτίας, με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Ελλάδας, της Φθιώτιδας.

Πρώτο βήμα αποτελεί το παναγροτικό - παμβοιωτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Λιβαδειάς, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, από χτες άρχισαν περιοδείες σε όλα τα χωριά των επαρχιών Λιβαδειάς και Θήβας, ενώ θα γίνουν δύο μεγάλες συσκέψεις, την Παρασκευή στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας και το Σάββατο στην αντίστοιχη της Λιβαδειάς. Το διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει:

  • Για τη φετινή περίοδο τιμή παραγωγού 360 δρχ./ κιλό και άνω, είτε από ευρωπαϊκούς, είτε από εθνικούς πόρους.
  • Απόσυρση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, διεκδίκηση από την κυβέρνηση κατάργησης ή αύξησης του πλαφόν, αύξηση των πόρων από την ΕΕ, κατάργηση της προσαρμογής του βάρους, κατάργηση της παρακράτησης των 18 δρχ./ κιλό από τους εκκοκκιστές για μεσιτικά διαχείρισης της επιδότησης του βαμβακιού και απόδοση απευθείας της επιδότησης στους παραγωγούς.
  • Κατάργηση του προκαθορισμού και μετακαθορισμού των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές.
  • Επιστροφή των κρατήσεων υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές από 1/1/2001, αφού δεν τα αποδίδουν.
  • Κατοχύρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, γνωστοποίηση των τελικών τιμών του προϊόντος πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
  • Εγγειοβελτιωτικά και έργα άρδευσης στο νομό.
  • Να μη μειωθούν και καταργηθούν οι επιδοτήσεις στον καπνό, να αυξηθούν και να δοθούν περισσότερα δικαιώματα καπνοκαλλιέργειας.
Η ντροπή, ντροπή δεν έχει

«

Προσπαθούμε να πούμε τα πράγματα με τ' όνομά τους», δηλώνει δεξιά και αριστερά ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης. Την ίδια δήλωση έκανε και χτες σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Προχτές, όμως, σε άλλη μια ανακοίνωσή του, με σκοπό την ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών, εντελώς κουτοπόνηρα επιχείρησε να εμφανίσει πως το εθνικό πλαφόν στο βαμβάκι με το νέο κανονισμό είναι 1.137.000 τόνοι έναντι 782.000 τόνων, όπως παρουσιάζεται, ότι ήταν στο προηγούμενο κανονισμό. Δηλαδή, τι θέλει να πει ο υφυπουργός πως στο νέο καθεστώς στο βαμβάκι το πλαφόν δεν είναι πάλι 782.000 τόνοι;

Προφανώς, ο υφυπουργός Γεωργίας με βάση τα όσα έχει δηλώσει και ανακοινώσει μέχρι τώρα πρέπει μάλλον να ζητήσει να καθιερωθεί το βραβείο «μπεσαλή» και η κυβέρνηση να τον προτείνει ανάμεσα στους υποψηφίους διεκδικητές. Το ζήτημα όμως είναι ότι ο Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε προχτές ένα εξασέλιδο προπαγανδιστικό «πόνημα» για το βαμβάκι όπου σε 20 «στημένες» ερωτήσεις, δίνονται 20 «στημένες» ψευτοαπαντήσεις, κοροϊδίας και κατάφωρης εξαπάτησης των βαμβακοπαραγωγών. Αποσπάσματα αυτού του «πονήματος» δημοσιεύτηκαν χτες και σε κάποιες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.

Για την ακρίβεια στην ανακοίνωση του Βαγ. Αργύρη, η οποία φέρει τον τίτλο «Βαμβάκι: Λόγος - Αντίλογος» στην τρίτη ερώτηση που λέει «ποια είναι τα δεδομένα για το προϊόν σύμφωνα με το νέο κανονισμό της ΕΕ;» αναφέρεται επί λέξει: «Αναγνωρίστηκε για την Ελλάδα stαtus παραγωγής 1.370.000 tn έναντι 782.000 tn στο προηγούμενο». Δηλαδή τι θέλει να υπονοήσει ο υφυπουργός; Οτι πλέον πέφτει πρόστιμο συνυπευθυνότητας από 1.137.000 τόνους και πάνω; Και ότι από τους 782.000 τόνους τόνους μέχρι το 1.370.000 τόνους ο συντελεστής συνυπευθυνότητας δεν είναι πάλι 0,5; Κι αλήθεια αν η παραγωγή περάσει τους 1.137.000 τόνους, ο συντελεστής συνυπευθυνότητας θα είναι 0,6 στους 1.213.000 τόνους, όπως άλλωστε «πονηρά» είχε ανακοινώσει και ο Γ. Ανωμερίτης αμέσως μετά την ψήφιση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι; Και τέλος, θα κοπεί ή δε θα κοπεί η επιδότηση σε μεγάλες ποσότητες πραγματικής παραγωγής βαμβακιού, για να αποκρυφτούν φαινομενικά οι ολέθριες συνέπειες του νέου κανονισμού;

Μήπως, τελικά, ο Βαγ. Αργύρης πρέπει να βάλει στα προπαγανδιστικά φυλλάδιά του και έναν τίτλο: «Η ντροπή, ντροπή δεν έχει»!


Κ.Δ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ