Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΟΙΩΤΙΑ
Ξεσηκώνονται οι βαμβακοπαραγωγοί

Συλλαλητήριο στις 28 Νοέμβρη στη Λιβαδειά

Τα «τρακτέρ της οργής» κατεβαίνουν και στο βοιωτικό κάμπο. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Βοιωτίας που πρόσφατα δημιουργήθηκε - συμμετέχουν η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, οι δύο Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς και Θήβας και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του νομού - στην προχτεσινή συνεδρίασή της, αποφάσισε το συντονισμό της δράσης των αγροτών της Βοιωτίας, με τους συναδέλφους τους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Ελλάδας, της Φθιώτιδας.

Πρώτο βήμα αποτελεί το παναγροτικό - παμβοιωτικό συλλαλητήριο, που θα γίνει την Τετάρτη 28 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Λιβαδειάς, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, από χτες άρχισαν περιοδείες σε όλα τα χωριά των επαρχιών Λιβαδειάς και Θήβας, ενώ θα γίνουν δύο μεγάλες συσκέψεις, την Παρασκευή στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Θήβας και το Σάββατο στην αντίστοιχη της Λιβαδειάς. Το διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο περιλαμβάνει:

  • Για τη φετινή περίοδο τιμή παραγωγού 360 δρχ./ κιλό και άνω, είτε από ευρωπαϊκούς, είτε από εθνικούς πόρους.
  • Απόσυρση του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι, διεκδίκηση από την κυβέρνηση κατάργησης ή αύξησης του πλαφόν, αύξηση των πόρων από την ΕΕ, κατάργηση της προσαρμογής του βάρους, κατάργηση της παρακράτησης των 18 δρχ./ κιλό από τους εκκοκκιστές για μεσιτικά διαχείρισης της επιδότησης του βαμβακιού και απόδοση απευθείας της επιδότησης στους παραγωγούς.
  • Κατάργηση του προκαθορισμού και μετακαθορισμού των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές.
  • Επιστροφή των κρατήσεων υπέρ ΕΛΓΑ επί των επιδοτήσεων από τους εκκοκκιστές από 1/1/2001, αφού δεν τα αποδίδουν.
  • Κατοχύρωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, γνωστοποίηση των τελικών τιμών του προϊόντος πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.
  • Εγγειοβελτιωτικά και έργα άρδευσης στο νομό.
  • Να μη μειωθούν και καταργηθούν οι επιδοτήσεις στον καπνό, να αυξηθούν και να δοθούν περισσότερα δικαιώματα καπνοκαλλιέργειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ