Τετάρτη 21 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτική... για να «ξεφουσκώσουν» οι κινητοποιήσεις

Αποκαλυπτικές πληροφορίες για τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους αγωνιζόμενους αγρότες και ιδιαίτερα τους βαμβακοπαραγωγούς, είδαν χτες το φως της δημοσιότητας και δε φαίνεται να απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ», η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει ως μέσο για να μειώσει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες. Μάλιστα στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ασκούνται πιέσεις στις Βρυξέλλες «για μεγιστοποίηση των επιδοτήσεων στο βαμβάκι». Χτες πάντως στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ο Γ. Δρυς φέρεται ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους εταίρους για την «κατάσταση ανησυχίας (που) επικρατεί στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς» και όταν γυρίσει δεν αποκλείεται κι αυτός να αναφέρει, για λόγους δημιουργίας εντυπώσεων πως πέτυχε να πάρει... τη δέουσα κοινοτική στήριξη. Οσο για το θέμα της μεγιστοποίησης των κοινοτικών επιδοτήσεων για το βαμβάκι, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει -πράγμα που ήδη έχει ξεκινήσει- ως επικοινωνιακό όπλο της το ενδεχόμενο ότι το συνολικό ποσό της κοινοτικής επιδότησης για το βαμβάκι θα είναι 956 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς να αναφέρει ποια θα είναι η τελική τιμή στο βαμβάκι...

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης πως η «κυβέρνηση, αφήνει τώρα να "εκτεθούν" οι οργανωτές των κινητοποιήσεων και θα αντεπιτεθεί επικοινωνιακά και πολιτικά μετά τις 25 του μηνός». Εδώ, μάλλον η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας ετοιμάζονται να «παίξουν» με τη δεύτερη εκτίμηση που θα δώσουν στην ΕΕ για το βαμβάκι και σε συνέχεια της «μαγειρικής» τους όσον αφορά το ύψος της παραγωγής, γίνεται φανερό ότι θα δώσουν και πάλι μια «πλαστή» εικόνα. Με άλλα λόγια, θα δοθεί στην Κομισιόν μια εκτίμηση παραγωγής μικρότερη από 1.160.000 τόνους, για να προκύψει, μετά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από την ΕΕ, μια φαινομενική αύξηση της προσωρινής ελάχιστης τιμής στο βαμβάκι κατά μερικά δίφραγκα. Κι η κυβέρνηση με το μηχανισμό της θα διαλαλεί πως αυξήθηκε η τιμή στο βαμβάκι, αποσκοπώντας στον κατάφωρο εμπαιγμό των βαμβακοπαραγωγών και της δημιουργίας εντυπώσεων στην κοινή γνώμη.

Και μπορεί τα παραπάνω συμπεράσματα να αποτελούν προς το παρόν υποψία σεναρίων, αλλά πολύ σύντομα θα γίνουν πραγματικότητα, αν συνδυαστούν μάλιστα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και με τα όσα γράφτηκαν χτες στο σχετικό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ