ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Εργαλείο βίαιης αναδιανομής υπέρ του κεφαλαίου

Αυξάνονται οι άμεσοι και έμμεσοι φόροι που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα. Σημαντική μείωση στα κονδύλια για την κοινωνική ασφάλιση

Προϋπολογισμό σκληρής λιτότητας, βίαιης αναδιανομής του εισοδήματος υπέρ της ολιγαρχίας και προσαρμοσμένο στις ανάγκες εξόδου του ελληνικού καπιταλισμού από την οικονομική κρίση, κατέθεσε χτες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για προϋπολογισμό, ο οποίος κινείται στις κατευθυντήριες γραμμές του Συμφώνου Σταθερότητας και της στρατηγικής της Λισαβόνας, με βασική επιδίωξη τη δημιουργία προϋποθέσεων νέας συσσώρευσης του κεφαλαίου - μετά το πισωγύρισμα που σημειώθηκε από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης - ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κερδοφορία του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα λαϊκά στρώματα επιβαρύνονται με 3,6 δισ. νέους φόρους, ενώ στο σκέλος των δαπανών, τον τόνο δίνει η πολιτική σκληρής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις και οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες επιχορηγήσεων σε ασφαλιστικούς, συγκοινωνιακούς φορείς, ιδρύματα πρόνοιας κλπ. Για πρώτη ίσως φορά, από κατάρτισης κρατικών προϋπολογισμών, οι πρωτογενείς δαπάνες μειώνονται απόλυτα σε σχέση με τα επίπεδα του 2009. Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης (στενός δημόσιος τομέας) στο τέλος του 2010 προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 326,3 δισ. ευρώ, ενώ για την εξυπηρέτησή του, υπό μορφή πληρωμής τοκοχρεολυσίων, έχουν εγγραφεί δαπάνες ύψους 32,5 δισ. ευρώ που είναι και το μεγαλύτερο κονδύλι του προϋπολογισμού. Το δημοσιονομικό έλλειμμα από 30,6 δισ. ευρώ το 2009, εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 22,2 δισ. ευρώ το 2010, ενώ ο κρατικός δανεισμός, προβλέπεται να φτάσει τα 44,6 δισ. ευρώ.

Η πολιτική αυτή αποτελεί την πρώτη φάση της «δημοσιονομικής προσαρμογής», καθώς εξίσου σκληροί, αν όχι σκληρότεροι θα είναι και οι προϋπολογισμοί της ερχόμενης τριετίας, ώστε, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες, να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, από 12,7% που είναι σήμερα. Από την άποψη αυτή, το 2010 είναι η αρχή μίας κοπιώδους ανηφορικής πορείας, την οποία πρέπει να βαδίσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος καλείται και πάλι να πληρώσει τα σπασμένα της καπιταλιστικής διαχείρισης από τα κόμματα του κεφαλαίου.

Από την άλλη, ο ιδιαίτερα επαχθής κρατικός προϋπολογισμός του 2010, εκπληρώνει τον ένα στόχο της στρατηγικής του κεφαλαίου, αυτό της «δημοσιονομικής εξυγίανσης». Ως αναγκαίο συμπλήρωμα του στόχου αυτού, προβάλλουν οι πολιτικές ενίσχυσης του ανταγωνισμού ...ήτοι η προώθηση νέων αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις, στην κοινωνική ασφάλιση, στην παιδεία, στην υγεία και στην κοινωνική πρόνοια. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που έχουν ενιαία πολιτική στόχευση και εντάσσονται στη γενικότερη επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια, με στόχο τον ριζικό επαναπροσδιορισμό των σχέσεων εργασίας - κεφαλαίου, μέσω της προώθησης ρυθμίσεων που θα ενισχύουν την οικονομική και πολιτική εξουσία της τάξης των κεφαλαιοκρατών, σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων.

Τα έσοδα

Τα συνολικά φορολογικά έσοδα ανέρχονται στα 54,1 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 22,2% του τρέχοντος ΑΕΠ) και είναι αυξημένα κατά 7% σε σχέση με το 2009. Ποσοστό αύξησης ιδιαίτερα υψηλό αν λάβουμε υπόψη ότι το 2010 θα συνεχιστεί η οικονομική κρίση, η υποτονική οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις θα συνεχίσουν να πιέζονται καθοδικά. Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, οι επιδιώξεις του προϋπολογισμού, παίρνουν χαρακτήρα φοροεπιδρομής. Οι επιπλέον φόροι, που επιβαρύνουν στην πολύ μεγάλη τους πλειοψηφία τη μισθωτή εργασία, ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ.

Συνολικά, φορολογικά και μη φορολογικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανέρχονται στα 58,4 δισ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 7,5% σε σχέση με φέτος.

Ειδικότερα, οι άμεσοι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν κατά 8,8% και να ανέλθουν στα 23,7 δισ. ευρώ με τους φόρους φυσικών προσώπων να αυξάνονται κατά 4,4% (11,4 δισ. ευρώ), ενώ αντίθετα η φορολογία νομικών προσώπων μειώνεται - για δεύτερη συνεχή χρονιά - κατά 7,2%. Ετσι, η σχέση φόροι νομικών προσώπων προς φόροι φυσικών προσώπων ανέρχεται μόλις στο 3/10! Πολύ μεγάλη αύξηση 76,5% προβλέπεται στους φόρους περιουσίας, γεγονός που προδικάζει ότι η επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, δεν θα είναι τελικά και τόσο αθώα.

Οι έμμεσοι φόροι αυξάνονται κατά 5,7% (30,4 δισ. ευρώ) με τους φόρους συναλλαγών να αυξάνονται κατά 4,1% και τους φόρους κατανάλωσης κατά 8%. Ο ΦΠΑ, ο μεγαλύτερος φόρος του προϋπολογισμού, αυξάνεται κατά 5,3% (17,3 δισ. ευρώ). Στη φορολογία κατανάλωσης, αυξάνονται οι φόροι σε ποτά, τσιγάρα, ενώ μεγάλη αύξηση 20,7% προβλέπεται στις εισπράξεις από τέλη ταξινόμησης οχημάτων. Το τοπίο στη φορολογική πολιτική, αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον προσεχή Μάρτη, όταν και η κυβέρνηση καταθέσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο διαφημίζει σαν παρέμβαση στήριξης των μη εχόντων...Ομως οι καιροί είναι πονηροί, ενώ από την άλλη, σε κανένα μέχρι σήμερα φορολογικό νόμο, οι συντάκτες δεν απέφυγαν τον πειρασμό της επιβολής αντιλαϊκών φορολογικών ρυθμίσεων.

Οι δαπάνες

Στο σκέλος των δαπανών, κυριολεκτικά και μεταφορικά έχουμε τον σφαγιασμό των νηπίων... Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται στα 69,8 δισ. ευρώ, με τις δαπάνες για αποδοχές και συντάξεις να αυξάνονται μόλις κατά 2,8% (26,3 δισ. ευρώ), ποσοστό στο οποίο ενσωματώνεται η ονομαστική αύξηση ύψους 1,5%! Πρόκειται για μία από τις χειρότερες εισοδηματικές πολιτικές της μεταπολιτευτικής περιόδου. Το σχετικό κονδύλι μισθοδοσίας προβλέπει αύξηση των δαπανών κεντρικής διοίκησης (υπουργεία) κατά 3,1% και για τα νοσοκομεία, ιδρύματα πρόνοιας κλπ. μόλις κατά 0,6%.

Για ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία, το σχετικό κονδύλι εμφανίζεται μειωμένο κατά 9,7%, με τις δαπάνες περίθαλψης να αυξάνονται κατά 2,3% και τις επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων να μειώνονται κατά 12,4%! Η επιχορήγηση του ΙΚΑ μειώνεται κατά 5,8%, του ΟΑΕΕ κατά 44,4%, μηδενική αύξηση προβλέπεται για το ΝΑΤ, ενώ μόνο για τον ΟΓΑ αυξάνεται η επιχορήγηση κατά 4,6%.

Οι συνολικές δαπάνες για κοινωνική προστασία εμφανίζονται μειωμένες κατά 5,9%, καθώς προβλέπονται μηδενικές αυξήσεις στο ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων του δημοσίου), αύξηση μόλις 0,6% στο επίδομα πολυτέκνων. Οι επιχορηγήσεις φορέων (συγκοινωνιακοί κλπ.) μειώνονται επίσης κατά 5,4%, ενώ συνολικά οι λειτουργικές δαπάνες περικόπτονται κατά 10,8%.

Γενικότερα, οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού (το σύνολο των δαπανών πλην των τόκων) μειώνονται σε απόλυτα μεγέθη για πρώτη φορά κατά 3,8% (56,8 δισ. ευρώ) και αυτό είναι μία ένδειξη για το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο μέλλον.

Οι δαπάνες των υπουργείων

Στα όρια της ασφυξίας κινούνται και οι δαπάνες για τα περισσότερα υπουργεία. Παράλληλα, οι δαπάνες του υπουργείου Υγείας προβλέπονται αυξημένες κατά 3,1% (6,9 δισ. ευρώ), ενώ του υπουργείου Παιδείας κατά 6,9%, αλλά πρόκειται για αυξήσεις που προέρχονται από ανακατανομές, καθώς το τελικό ποσό δαπανών εμφανίζεται μειωμένο κατά 3,8%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Διορθωτικές κινήσεις» όπου χρειαστεί...

Παραπέρα κλιμάκωση με το 3ετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Στα σκαριά και πρόσθετες νέες αυξήσεις σε αντιλαϊκούς φόρους

Το μήνυμα για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο στην ΕΕ, όσο και στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας στάλθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2010, υποσχόμενος και «διορθωτικές κινήσεις» όπου κρίνουν αναγκαίο.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ακόμη χειρότερα. Κανένα από τα κονδύλια, που έχουν απομείνει, δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο και οριστικό. Η «επαναξιολόγηση» μήνα με το μήνα των κονδυλίων για τις δαπάνες μπαίνει στη φαρέτρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ διευρύνεται και η φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (Βαρέα και Ανθυγιεινά, παραπέρα σύμπτυξη ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.), παραπέρα συγχωνεύσεις ή και κατάργηση σειράς κρατικών φορέων και οργανισμών. Και πρόκειται μόνο για το πρώτο κύμα της κλιμακούμενης επίθεσης. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός και οι βασικές συνιστώσες της εφαρμοζόμενης πολιτικής για το 2010 και για τα επόμενα χρόνια θα αποτυπωθούν στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που θα παραδοθεί στην ΕΕ μέσα στο Γενάρη του 2010.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών:

  • Εκτέλεση του προϋπολογισμού: Δημιουργούνται διμερείς επιτροπές από το υπουργείο και με καθένα από τα υπουργεία προκειμένου να ελέγχουν και επαναξιολογούν ανά μήνα τις δαπάνες. Απόλυτα φανερό ότι δρομολογούν παραπέρα «περικοπές». Ο υπουργός, στην προσπάθειά του να εμφανίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωσε ότι «στην πράξη έχουμε διαδικασία σχεδόν ίδια με προϋπολογισμό δωδεκατημορίων».
  • Ασφαλιστικό: Στις «προγραμματικές δεσμεύσεις» μπαίνει το πετσόκομμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Ακόμη η παραπέρα σύμπτυξη των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ ο υπουργός σημείωσε πως η «λειτουργία του έχει δείξει ότι χρειάζονται ριζικές τομές και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις κάνει».
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Τα νεότερα θα αποτυπωθούν στο νέο 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα υποβληθεί στην Κομισιόν. Δεν αναφέρθηκε σε άλλους άξονες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμπεριλάβουν στο ΠΣΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «δύσκολη άσκηση».
  • Φορολογικό: Από τις «διορθωτικές κινήσεις» δεν αποκλείουν ούτε την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ και βέβαια νέων αυξήσεων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα. «Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης στον ΦΠΑ, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κάθε στοιχείο», δήλωσε ο υπουργός. Διευρύνεται η υποχρέωση χρήσης ταμειακών μηχανών σε επαγγελματίες, που, για την ώρα, δεν προσδιορίζονται. Στο στόχαστρο μπαίνουν μικροεπαγγελματίες που θα φορολογούνται με «συστήματα λογιστικού προσδιορισμού» κ.ά. Σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί για «διαβούλευση» στις αρχές του Δεκέμβρη.
  • Εισοδηματική πολιτική: Μετά τον εμπαιγμό του 1,5% δίνουν συνέχεια στο πού θα μπει το πλαφόν εφαρμογής, για το τι χαρακτηρίζεται και τι όχι «βασικός μισθός», ποια επιδόματα περιλαμβάνει κ.ο.κ. Ο υπουργός παρέπεμψε τις διευκρινίσεις στο σχετικό νομοσχέδιο.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Απελευθέρωση» υπέρ των μονοπωλίων της ενέργειας

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του Κόμματος Γ. Τούσσα στην ΕΕ για την αντιλαϊκή ενεργειακή πολιτική, συνολικά, και για ΑΠΕ

Την επιβάρυνση των λαϊκών οικογενειών γενικά από την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικά από τις ρυθμίσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Τούσσας, σε Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημειώνει:

«Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας αυξάνει την επιβάρυνση της λαϊκής οικογένειας, εξασφαλίζοντας την κερδοφορία του κεφαλαίου, και μάλιστα με κρατική εγγύηση.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), που αξιοποιούνται για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της αγοράς ενέργειας και τη γιγάντωση μονοπωλιακών επιχειρήσεων μέσω ελάχιστων εγγυημένων τιμών και κρατική χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Στην Ελλάδα η χαμηλή τιμή των καυσίμων και η μείωση της κατανάλωσης διαμόρφωσε στο χρηματιστήριο της ηλεκτρικής ενέργειας την τιμή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για τους ιδιώτες παραγωγούς σε χαμηλά επίπεδα, στα 44,1 ευρώ/μεγαβατώρα, το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2008. Η εθνική και κοινοτική νομοθεσία όμως υποχρεώνουν τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ενέργειας) να τους διασφαλίσει την εγγυημένη τιμή που έχει οριστεί σε 80,14 ευρώ/μεγαβατώρα (!) και να καλύψει τη διαφορά, καταβάλλοντάς τους περίπου 72,1 εκατ. ευρώ. Για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων προτείνεται να επταπλασιαστούν τα τέλη ΑΠΕ που πληρώνουν τα νοικοκυριά μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Εκτιμά ότι το καθεστώς εγγύησης των τιμών ενέργειας έχει οδηγήσει στην αύξηση τιμών καταναλωτή; Συμβάλλει στην προστασία του καταναλωτή, της λαϊκής οικογένειας, ή, αντίθετα, στη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα;

2. Ποια οφέλη θεωρεί γενικότερα ότι υπάρχουν για την οικιακή κατανάλωση απ' την "απελευθέρωση" του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας;».

Και καταλήγει: «Επιβεβαιώνεται, από την ίδια την εμπειρία των εργαζομένων, ότι η πρόταση του ΚΚΕ για δημιουργία ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου φορέα ενέργειας, στα πλαίσια της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας, που θα λειτουργεί σχεδιασμένα, με βάση την εξυπηρέτηση των συνολικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και όχι για να υπηρετεί τα κέρδη των μονοπωλίων, είναι η μόνη που μπορεί να διασφαλίσει ανάπτυξη σε όφελος του λαού. Να παρέχει φθηνή ενέργεια για τη λαϊκή κατανάλωση, με σεβασμό στο περιβάλλον, να υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πάλι ... αλλαγές με σφραγίδα ΠΑΣΟΚ

Τη δική του ...σφραγίδα σε αλλαγές διαδικαστικού χαρακτήρα όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα βάλει και το ΠΑΣΟΚ χωρίς να αλλάζει στο ελάχιστο το ρόλο του φορέα που στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα άλλοθι για τη διαιώνιση της κυριαρχίας των μονοπωλίων. Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές ανακοινώσεις τόσο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη όσο και του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού Δ. Κυριτσάκη κατά τη διάρκεια επίσκεψης της υπουργού στα γραφεία της Επιτροπής. Η Λ. Κατσέλη μίλησε για ανάγκη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου και ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας που θα συντάξει τη σχετική εισήγηση μέχρι το Μάρτη, διασύνδεση της Επιτροπής με τη γενική γραμματεία Εμπορίου και την ολοκλήρωση μέχρι το τέλος Δεκέμβρη του νέου οργανισμού και κανονισμού λειτουργίας της Επιτροπής. Είπε, επίσης, ότι στόχος του υπουργείου είναι να δώσει έμφαση στους προληπτικούς ελέγχους, κάτι το οποίο θα γίνει είτε με τη σύσταση άλλης αντίστοιχης αρχής είτε με υπηρεσία που θα λειτουργήσει στο πλαίσιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Από την πλευρά του ο Δ. Κυριτσάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους 3-4 μήνες θα προωθηθούν υποθέσεις των οποίων ήδη έχει γίνει η πρώτη επεξεργασία, ενώ θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτεπάγγελτες έρευνες ή καταγγελίες που αφορούν κλάδους όπως τρόφιμα - ποτά, καύσιμα, οικοδομικά υλικά όπου, όπως είπε, «τα καρτέλ και οι λοιπές ανταγωνιστικές πρακτικές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην άνοδο των τιμών».

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ - ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
Πάνω από 2,8 δισ. ευρώ στο 10μηνο

«Φέσια» 11,2 εκατ. ευρώ τη μέρα σύμφωνα με τα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ»

Πάνω από 2,8 δισ. ευρώ απογειώθηκε μέσα στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2009 η αξία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών, ποσό που αντιστοιχεί σε φέσια ύψους 11,2 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Οι συνθήκες ασφυξίας μετακυλίονται, πρώτα και κύρια, στους αδύναμους κρίκους της αλυσίδας, ΕΒΕ και μικρότερες επιχειρήσεις, που σε αυτή τη φάση πληρώνουν και για τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αυτό το πλαίσιο τα μαύρα κατάστιχα της «Τειρεσίας ΑΕ» μακραίνουν καθημερινά με νέα ονόματα επαγγελματιών, πλάι σε αυτά των νοικοκυριών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις συνήθεις πρακτικές των τραπεζών. Πολλαπλά ωφελημένες από την κρίση είναι και οι τράπεζες, που το τελευταίο διάστημα, και στο βαθμό που δέχονται να «σπάσουν» επιταγές, φορτώνουν στους πελάτες τους - μικροεπιχειρηματίες ακόμη σκληρότερους όρους και αυξημένα επιτόκια. «Στάχτη στα μάτια» είναι και προωθούμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη λεγόμενη προστασία των νοικοκυριών. Στην πραγματικότητα έρχεται να διασφαλίσει αποκλειστικά και μόνον τα «καλά και συμφέροντα» του τραπεζικού κεφαλαίου. Οι σχετικές ρυθμίσεις βάζουν τις τράπεζες συνεταίρους στο μισθό ή στο όποιο εισόδημα του ανήμπορου δανειολήπτη. Επιπλέον είναι πίσω ακόμη και από τα ήδη προβλεπόμενα μέτρα δικαστικής προστασίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας ΑΕ» που αφορούν στο 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2009:

  • Ακάλυπτες επιταγές : Η αξία τους έφτασε σε 2,6 δισ. ευρώ (από 967,8 εκατ. πέρυσι) με το ποσοστό αύξησης να ξεπερνά το 173%. Σε τεμάχια ξεπέρασαν φέτος τα 267.000, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με πέρυσι.
  • Απλήρωτες συναλλαγματικές : Η αξία τους φτάνει σε 206,7 εκατ. ευρώ (από 141,2 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αύξηση πάνω από 46%.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αύριο η Γενική Συνέλευση

Αύριο, Κυριακή 22 του Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), στις 10 το πρωί, στη συνεδριακή αίθουσα του ΚΥΒΕ, στο Περιστέρι (Εθνάρχου Μακαρίου 1 & Κηφισού).

Στην πρόσκλησή της, η ΟΒΣΑ τονίζει ότι η συμμετοχή στη ΓΣ «είναι απαραίτητη, γιατί πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου τα προβλήματά μας είναι ιδιαίτερα οξυμένα και αντί αυτά να λύνονται, αντίθετα επιδεινώνονται. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη της ΝΔ, συνεχίζουν την ίδια πολιτική προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού στη Βουλή, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Με το νέο σχέδιο προϋπολογισμού, η κυβέρνηση κλιμακώνει την αντιλαϊκή επίθεση σε σχέση με το προσχέδιο. Παρά και ενάντια σε όσα ισχυρίζεται, τα μόνα που αυξάνει είναι οι φοροαπαλλαγές και οι χρηματοδοτήσεις που έδινε η κυβέρνηση της ΝΔ στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυξάνει περισσότερο τα φορολογικά βάρη για το λαό, συνεχίζει τη μείωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων, ψαλιδίζει πιο πολύ τις εναπομείνασες δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, μεταφέρει νέα ασφαλιστικά βάρη στους εργαζόμενους. Η υλοποίηση του προϋπολογισμού θα είναι ακόμα πιο επώδυνη για τα λαϊκά στρώματα.

Τη νέα σφοδρή επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματα επιχειρεί να τη συγκαλύψει με διάφορα πολυχρησιμοποιημένα επικοινωνιακά τεχνάσματα για δήθεν φοροκυνηγητό σε μεγαλογιατρούς και άλλους φοροφυγάδες, την ώρα που κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αφήνει στο απυρόβλητο την υψηλή κερδοφορία και τα προνόμια των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και σε όλους τους τομείς, επικεντρώνοντας στους αυτοαπασχολούμενους και σε όλους τους εργαζόμενους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ