Σάββατο 21 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
«Διορθωτικές κινήσεις» όπου χρειαστεί...

Παραπέρα κλιμάκωση με το 3ετές «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Στα σκαριά και πρόσθετες νέες αυξήσεις σε αντιλαϊκούς φόρους

Το μήνυμα για την παραπέρα κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής τόσο στην ΕΕ, όσο και στις μερίδες της κεφαλαιοκρατίας στάλθηκε και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού για το 2010, υποσχόμενος και «διορθωτικές κινήσεις» όπου κρίνουν αναγκαίο.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν να αντιμετωπίσουν τα ακόμη χειρότερα. Κανένα από τα κονδύλια, που έχουν απομείνει, δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο και οριστικό. Η «επαναξιολόγηση» μήνα με το μήνα των κονδυλίων για τις δαπάνες μπαίνει στη φαρέτρα της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ διευρύνεται και η φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων. Στο στόχαστρο μπαίνουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα (Βαρέα και Ανθυγιεινά, παραπέρα σύμπτυξη ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.), παραπέρα συγχωνεύσεις ή και κατάργηση σειράς κρατικών φορέων και οργανισμών. Και πρόκειται μόνο για το πρώτο κύμα της κλιμακούμενης επίθεσης. Ο κυβερνητικός προγραμματισμός και οι βασικές συνιστώσες της εφαρμοζόμενης πολιτικής για το 2010 και για τα επόμενα χρόνια θα αποτυπωθούν στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που θα παραδοθεί στην ΕΕ μέσα στο Γενάρη του 2010.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομικών:

  • Εκτέλεση του προϋπολογισμού: Δημιουργούνται διμερείς επιτροπές από το υπουργείο και με καθένα από τα υπουργεία προκειμένου να ελέγχουν και επαναξιολογούν ανά μήνα τις δαπάνες. Απόλυτα φανερό ότι δρομολογούν παραπέρα «περικοπές». Ο υπουργός, στην προσπάθειά του να εμφανίσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σημείωσε ότι «στην πράξη έχουμε διαδικασία σχεδόν ίδια με προϋπολογισμό δωδεκατημορίων».
  • Ασφαλιστικό: Στις «προγραμματικές δεσμεύσεις» μπαίνει το πετσόκομμα στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ). Ακόμη η παραπέρα σύμπτυξη των ασφαλιστικών ταμείων. Ειδικά για τον ΟΑΕΕ ο υπουργός σημείωσε πως η «λειτουργία του έχει δείξει ότι χρειάζονται ριζικές τομές και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις κάνει».
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Τα νεότερα θα αποτυπωθούν στο νέο 3ετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) που θα υποβληθεί στην Κομισιόν. Δεν αναφέρθηκε σε άλλους άξονες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα συμπεριλάβουν στο ΠΣΑ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «δύσκολη άσκηση».
  • Φορολογικό: Από τις «διορθωτικές κινήσεις» δεν αποκλείουν ούτε την πιθανότητα αύξησης του ΦΠΑ και βέβαια νέων αυξήσεων σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, που φορτώνονται στα λαϊκά στρώματα. «Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης στον ΦΠΑ, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει κάθε στοιχείο», δήλωσε ο υπουργός. Διευρύνεται η υποχρέωση χρήσης ταμειακών μηχανών σε επαγγελματίες, που, για την ώρα, δεν προσδιορίζονται. Στο στόχαστρο μπαίνουν μικροεπαγγελματίες που θα φορολογούνται με «συστήματα λογιστικού προσδιορισμού» κ.ά. Σχετικό νομοσχέδιο θα δοθεί για «διαβούλευση» στις αρχές του Δεκέμβρη.
  • Εισοδηματική πολιτική: Μετά τον εμπαιγμό του 1,5% δίνουν συνέχεια στο πού θα μπει το πλαφόν εφαρμογής, για το τι χαρακτηρίζεται και τι όχι «βασικός μισθός», ποια επιδόματα περιλαμβάνει κ.ο.κ. Ο υπουργός παρέπεμψε τις διευκρινίσεις στο σχετικό νομοσχέδιο.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφώνησαν και για τα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα (2010-01-21 00:00:00.0)
Αντιδραστική επίθεση σε όλα τα μέτωπα (2009-11-12 00:00:00.0)
Μετά τις ευρωεκλογές τα νέα αντιλαϊκά μέτρα (2009-04-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-03-31 00:00:00.0)
Οι ασφαλισμένοι έχουν το λόγο (1998-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ