Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
Μετά τις ευρωεκλογές τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

«Διορθωτικές παρεμβάσεις» προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας. Αμεση εφαρμογή του χρονοδιαγράμματος αξιώνει το ΕΚΟΦΙΝ

Στα σκαριά έχουν και νέο αντιλαϊκό πακέτο η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ που ετοιμάζουν πυρετωδώς να το ξεφουρνίσουν στο χρόνο που οι ίδιοι θα θεωρήσουν κατάλληλο. Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και κατευθύνσεις μαζί με το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους αποφασίστηκαν χτες στην Πράγα, όπου συνεδρίασε το συμβούλιο υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ). Η συνεδρίαση του κοινοτικού οργάνου αξίωσε την εφαρμογή της πολιτικής που έχουν συναποφασίσει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που για την Ελλάδα σημαίνει και νέες «διαρθρωτικές παρεμβάσεις» στη δημοσιονομική πολιτική, με την παραπέρα περιστολή κρατικών δαπανών, νέα αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα λαϊκά στρώματα, «παρεμβάσεις» στο ασφαλιστικό σύστημα, την «απελευθέρωση» λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων κ.ά. Η αξιολόγηση της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ αναμένεται να γίνει τον Ιούνη.

Ηδη και κάτω από το πρόσχημα της κρίσης, η κυβέρνηση προλειαίνει το έδαφος για την εμβάθυνση αυτής της πολιτικής. Αποκαλυπτικές για τις επεξεργασίες και τις μεθοδεύσεις τους είναι οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου, ο οποίος μετά τη συνεδρίαση του οργάνου της ΕΕ σημείωσε: «Εχουμε πει πολλές φορές ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις... είμαστε από πάνω, το παρακολουθούμε και αν υπάρχουν αποκλίσεις τότε θα κάνουμε διορθωτικές παρεμβάσεις». Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα εμβάθυνσης της αντιλαϊκής πολιτικής είπε ότι «ένα ικανό διάστημα για να δούμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι μέχρι τον Ιούνιο, το εξάμηνο», προσθέτοντας ότι τον «Ιούνιο θα δούμε πώς έχουν πάει τα μέτρα που έχουμε λάβει»...

Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι τα ελλείμματα για το 2008 έχουν ξεφύγει πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις τους, γεγονός που επιχειρούν να το αξιοποιήσουν ως άλλοθι για την επέκταση των αντιλαϊκών μέτρων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζ. Κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να πάρει «αποφασιστικά μέτρα» για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος. Το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα για την κυβέρνηση στην Ελλάδα μπαίνει σε εφαρμογή από φέτος (όπως και για την Ιρλανδία) και για τη Γαλλία και την Ισπανία (που επίσης έχουν μπει στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος) ξεκινά από το 2010.

Ευρωεπιτόκια

Σε νέα μείωση στο βασικό παρεμβατικό επιτόκιο του ευρώ προχώρησε, προχτές Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ύψος του διαμορφώνεται σε 1,25% (από 1,50%). Η νέα μείωση έρχεται να τονώσει τις ροές κεφαλαίων στη χρηματαγορά και να στηρίξει τις μερίδες του μεγάλου κεφαλαίου (τραπεζίτες, βιομηχάνους κ.ά). Τα υπερδανεισμένα λαϊκά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν κάτι από την κίνηση των Ευρωπαίων τραπεζιτών, οι οποίοι είναι και οι μεγάλοι ωφελημένοι από την εξέλιξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ