Σάββατο 4 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»
Τελευταία πράξη με συνοπτικές διαδικασίες

Στη Βουλή η σύμβαση παραχώρησης της ΟΑ στην MIG. Συνυπεύθυνες όλες οι κυβερνήσεις που χειρίστηκαν το θέμα, κατάγγειλε ο Γ. Μαυρίκος

Mε συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση ολοκληρώνει και κοινοβουλευτικά το έγκλημα του ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), αφού χθες ψήφισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη σύμβαση πώλησης του εθνικού αερομεταφορέα στην MIG και έχει προγραμματίσει την κύρωσή της από την Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη βδομάδα.

«Για το ΚΚΕ και τους εργαζόμενους της "Ολυμπιακής", αλλά και την πλειοψηφία των εργαζομένων, το έγκλημα που συντελείται τώρα και που βλέπουμε την τελευταία του πράξη, είναι ένα έργο που έχει "σκηνοθέτες" και "σεναριογράφους" και αυτοί δεν είναι άλλοι από όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις τουλάχιστον από το 1975, όταν το Δημόσιο πήρε από τον Ωνάση την "Ολυμπιακή" και μέχρι σήμερα», τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος. Σε αυτό το σενάριο, συνέχισε, που το έχουν επεξεργαστεί όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, έχει γίνει μεθοδευμένη προσπάθεια να συκοφαντείται η "Ολυμπιακή", οι εργαζόμενοί της, να μειώνεται η αξιοπιστία της επιχείρησης, να διευρύνεται η αναξιοπιστία σε βάρος της και να δημιουργούνται μονίμως τεχνητές κρίσεις σε βάρος της».

Το ΚΚΕ, είπε, θεωρεί ότι το ζήτημα της «Ολυμπιακής» δεν είναι οικονομικό, αλλά βαθιά πολιτικό, ιδεολογικό και κοινωνικό και σήμερα καταρρέει ο μύθος που σχετίζεται με την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ρόλο της, αφού η Κομισιόν με τις προτάσεις της και τις πιέσεις για ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» λειτούργησε ως εκπρόσωπος των μεγάλων καρτέλ των αερομεταφορών, χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Μ. Βρετανία. Αποδείχθηκε, τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, ότι η πολιτική της ΕΕ είναι πολιτική ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των καπιταλιστών και των μεγάλων πολυεθνικών ομίλων και γι' αυτό οι εργαζόμενοι και μπροστά τις ευρωεκλογές πρέπει να τιμωρήσουν όλες τις πολιτικές δυνάμεις του ευρωμονόδρομου και αυτές που στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα επί της ουσίας τη στρατηγική της ΕΕ και τις επιλογές της.

Και με την υπόθεση της «Ολυμπιακής», είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ, αναδεικνύονται οι ευθύνες του δικομματισμού, αφού τα δύο κόμματα υπηρετούν την ίδια λογική των ιδιωτικοποιήσεων και στο μόνο που διαφωνούν είναι στο ποιον επιχειρηματικό όμιλο θα εξυπηρετήσουν και ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην πορεία του ξεπουλήματος.

Για τη συγκεκριμένη σύμβαση ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής», ο Γ. Μαυρίκος κατήγγειλε ότι οι όροι της είναι οι πλέον επαχθείς, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι η διαφωνία του ΚΚΕ δεν έγκειται στους όρους και τη διαδικασία, αλλά αφορά τη στρατηγική και την πολιτική επιλογή να ξεπουληθεί η «Ολυμπιακή». Είναι χαρακτηριστικό, είπε, ότι ξεπουλιέται η «Ολυμπιακή» για 170 εκατομμύρια ευρώ, όταν τα στοιχεία αναφέρουν ότι για την κατασκευή της τεχνικής βάσης και των τεχνικών εγκαταστάσεων της «Ολυμπιακής» δαπανήθηκαν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.

Αναπτύσσοντας τη θέση του ΚΚΕ, τόνισε ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας δημόσιος εθνικός αερομεταφορέας, ο οποίος, με επίκεντρο τις αερομεταφορές και σε συνδυασμό με τις θαλάσσιες και χερσαίες μεταφορές, θα μπορούσε να αποτελέσει μια διαφορετική διέξοδο για μεταφορές ασφαλείς, αξιόπιστες και φθηνές.

Υπερασπιζόμενος το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης προκλητικά ισχυρίστηκε ότι θεωρεί τύχη για τον εαυτό του το ότι ο πρωθυπουργός τού έδωσε την ευκαιρία να «χειριστεί αυτό το δύσκολο θέμα» για το οποίο βρέθηκε «μόνιμη και βιώσιμη λύση που έχει την σφραγίδα της ΕΕ, αλλά και της κοινής λογικής». Είπε δε ότι η «Ολυμπιακή» δε θα μπορούσε να συνεχίσει την πορεία της, γιατί ήταν «μια πορεία ζημιογόνος για τους Ελληνες φορολογούμενους».

Χωρίς να διαφωνεί με τη λογική της ιδιωτικοποίησης εμφανίστηκε το ΠΑΣΟΚ, κάτι που είναι λογικό αφού οι κυβερνήσεις του ήταν αυτές που ξεκίνησαν την σχετική διαδικασία. Οι βουλευτές του εξέφρασαν απλώς διαφωνίες επί της διαδικασίας και τον τρόπο ξεπουλήματος της «Ολυμπιακής». Κατά της σύμβασης τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ. επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια, διευκρινίζοντας, όμως, ότι «είναι παρήγορο το γεγονός ότι η "Ολυμπιακή" πουλήθηκε σε ελληνικά χέρια».

Μετά τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου και την ακρόαση φορέων, ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος αποχώρησε από τη συζήτηση των άρθρων, εκφράζοντας έτσι την έντονη αντίδραση του Κόμματος τόσο στην ουσία της σύμβασης ξεπουλήματος, όσο και για τη σπουδή αυτή να ψηφιστεί άρον άρον από τη Βουλή. Αποχώρησαν, επίσης, για διαδικαστικούς λόγους το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑ.Ο.Σ., ενώ παρέμεινε στην συζήτηση των άρθρων ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ