ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αλληλεγγύη στο Παραγουανό ΚΚ

Με μήνυμά της προς το Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα, η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της και καταδικάζει πρόσφατη φασιστική επίθεση στα γραφεία του στις 17 Νοέμβρη. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Το ΚΚΕ καταδικάζει αποφασιστικά την επίθεση ομάδας φασιστοειδών στην έδρα του Παραγουανού Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ασουνσιόν, τη βεβήλωση της εισόδου της με χυδαία αντικομμουνιστικά συνθήματα και την καταστροφή τοιχογραφίας αφιερωμένης στην Οκτωβριανή Επανάσταση.

Η επίθεση αυτή δεν είναι η πρώτη, παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί και το 2014, για την οποία ουδέποτε υπήρξε κάποια ουσιαστική ενέργεια ή απάντηση από μεριάς του κράτους στις καταγγελίες του Παραγουανού ΚΚ.

Η κυβέρνηση της Παραγουάης έχει σοβαρές ευθύνες γιατί αφήνει το πεδίο ελεύθερο στην ανενόχλητη δράση φασιστικών συμμοριών, ενώ την ίδια στιγμή κλιμακώνει την καταστολή και τις διώξεις απέναντι στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του με το Παραγουανό ΚΚ. Απαιτεί τη διαλεύκανση του γεγονότος και την τιμωρία των αυτουργών, τη διασφάλιση της ελεύθερης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης των κομμουνιστών και γενικότερα του λαϊκού κινήματος.

Τα λαϊκά στρώματα της Παραγουάης πρέπει να αναλογιστούν ότι οι επιθέσεις στους κομμουνιστές πάντα αποτελούν προάγγελο ευρύτερης επίθεσης στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Να απομονώσουν παρόμοιες δυνάμεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στο Παραγουανό ΚΚ, να δυναμώσουν την πάλη τους για τα δικαιώματά τους».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΣΕΧΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Σύσφιξη διμερών σχέσεων

Ο Πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, που συναντήθηκε χτες με τον Ρωσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε βάρος της Ρωσίας με αφορμή τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά και εκείνες που επέβαλε σε αντίποινα η Μόσχα στην ΕΕ.

«Μια εξομάλυνση των σχέσεων της Ρωσίας με την ΕΕ θα ήταν προς το κοινό συμφέρον» ανταπάντησε ο Πούτιν, ευχαριστώντας τον Ζέμαν για την «ανοιχτή και ουσιώδη συζήτηση» που είχαν, αλλά και για την προσοχή που δίνει στην ανάπτυξη των ρωσο-τσεχικών σχέσεων. Ο Ζέμαν δήλωσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές και έφερε ως παράδειγμα ότι τον συνοδεύουν 140 επιχειρηματίες, ενώ κατά την επίσκεψη του στη Γαλλία τον είχαν συνοδεύσει μόνο 14 επιχειρηματίες, και πρόσθεσε με νόημα ότι «από αυτό μπορεί να βγάλει κάνεις το συμπέρασμα ότι η Ρωσία για μας είναι 10 φορές πιο σημαντική». Αναμενόταν να υπογραφούν 13 συμφωνίες που αφορούν τον τομέα οικονομικής συνεργασίας ύψους 20 δισ. δολαρίων και σημείωσε ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ανέφερε ότι 6.000 Ρώσοι φοιτητές φοιτούν αυτήν την περίοδο στην Τσεχία), σε άλλους τομείς και στον τουρισμό.

Ζητείται άρση της ασυλίας για τον Αντ. Μπάμπις

Η αστυνομία της Τσεχίας ζήτησε από το κοινοβούλιο της χώρας να άρει την ασυλία του μεγιστάνα και εντολοδόχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, το κόμμα του οποίου ΑΝΟ («Δράση Ανικανοποίητων Πολιτών») νίκησε στις βουλευτικές εκλογές του Οκτώβρη. Το αίτημα αφορά άσκηση ποινικής δίωξης για υπόθεση διαφθοράς με ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο CTK. Ο ίδιος ο Μπάμπις μιλάει για πολιτική δίωξη. Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, αυτές είναι αρκετά δύσκολες. Το νεοφιλελεύθερο αυτό κόμμα με ευρωσκεπτικιστικές απόψεις συγκέντρωσε 29,6%, αλλά δεν βρίσκει πολλούς πρόθυμους να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (που με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα στις εκλογές είχε πάρει 7,8%, πριν είχε 14,9%) έχει δηλώσει ότι μπορεί να δώσει ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση του Μπάμπις, χωρίς το ίδιο να συμμετέχει, λόγω, όπως λέει, «των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών». Την κίνηση αυτή η ηγεσία του την δικαιολόγησε στο όνομα της «ανάγκης κατάρτισης του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού».

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές στις 20-21 Οκτώβρη το έως τότε κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα από 20,5% πήγε στο 7,3%, ενώ ο Μπάμπις ήταν μέχρι το Μάη υπουργός Οικονομίας στον κυβερνητικό συνασπισμό που αποπέμφθηκε για σκάνδαλα. Από τις εκλογές αναδείχτηκαν άλλα αστικά και λαϊκίστικα κόμματα, όπως το νεοφιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα των Πολιτών με 11,3%, το λαϊκίστικο φιλελεύθερο κόμμα των Πειρατών με 10,7% (χωρίς εκπροσώπηση στην προηγούμενη Βουλή), το επίσης λαϊκίστικο Κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας, του Ιαπωνο-τσέχου επιχειρηματία Τόμιο Οκαμούρα, στο χώρο του αστικού ευρωσκεπτικισμού, με 10,64%, το φιλελεύθερο ΤΟΡ 09 με 5,31% και το κόμμα Δήμαρχοι και Ανεξάρτητοι με 5,18%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Τα σχέδιά του να απολύσει 6.900 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο - σχεδόν οι μισοί στη Γερμανία - ανακοίνωσε ο όμιλος «Siemens». Αναμένεται να κλείσουν τελείως δυο εργοστάσια (Λειψία και Γκέρλιτζ) όπου δουλεύουν 920 εργαζόμενοι, ενώ περικοπές σχεδιάζονται και σε άλλα εργοστάσια. Χτες έγινε κινητοποίηση σε ένα από τα εργοστάσια με τη συμμετοχή 1.200 εργαζομένων, αναφέρουν γερμανικά ΜΜΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της Παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον, η Παλαιστινιακή Αρχή και εκπρόσωποί της αποφάσισαν το πάγωμα των επαφών με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ, Ριγιάντ αλ-Μάλικι, δήλωσε: «Κλείνοντας το γραφείο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης παγώνουν οι ίδιοι όλες τις επαφές. Αυτό που κάνουμε είναι η επισημοποίηση αυτής της κατάστασης».

ΜΟΥΜΠΙ.-- Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε χτες σε τέμενος της πόλης Μουμπί της βορειοανατολικής Νιγηρίας, επίθεση που αποδίδεται στην ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», η οποία βάζει συνήθως στο στόχαστρό της κατάμεστους δημόσιους χώρους όπως τεμένη και υπαίθριες αγορές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Σύμφωνα με πολλά αμερικανικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα κλείσει το φιλανθρωπικό ίδρυμά του, το οποίο έχει κατηγορηθεί ότι παραβίασε τους κανόνες που απαγορεύουν στους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να χρηματοδοτούν τους επικεφαλής τους, τις εταιρείες τους ή τις οικογένειές τους. Το Δεκέμβρη του 2016 ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι θα κλείσει το ίδρυμα για να αποφύγει οποιαδήποτε σύγκρουση συμφερόντων, ωστόσο ακόμα δεν το είχε κάνει.

Νέες αμερικανικές κυρώσεις κατά της Β. Κορέας

Σε νέες κυρώσεις εναντίον της Βόρειας Κορέας προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας τη χώρα «υποστηρικτή της τρομοκρατίας». Η απόφαση αφορά στο βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και είναι μνημείο υποκρισίας από την πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη, που αποδεδειγμένα στήριξε και άνδρωσε εγκληματικές οργανώσεις όπως η «Αλ Κάιντα» ή το «Ισλαμικό Κράτος» ως μοχλούς προώθησης των συμφερόντων της σε συγκεκριμένες περιόδους (άσχετα αν μετά εμφανίζεται ως αντίπαλός τους) και επίσης αποδεδειγμένα διαθέτει πυρηνικά όπλα ικανά να καταστρέψουν πολλές φορές τον πλανήτη.

Βεβαίως, οι ηγεσίες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας χαιρέτισαν την απόφαση αυτή των ΗΠΑ. Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας έκρινε ότι η συγκεκριμένη απόφαση «θα συμβάλει στην αποπυρηνικοποίηση με ειρηνικό τρόπο» και ότι δήθεν θα «πιέσει τη Β. Κορέα να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου». Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε επίσης έκανε λόγο για «κίνηση που αυξάνει την πίεση στη Βόρεια Κορέα».

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Τέλος για τον Μουγκάμπε

Την παραίτησή του τελικά υπέβαλε χτες ο 93χρονος Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πριν το κοινοβούλιο της χώρας, όπου κυριαρχεί το κόμμα του Εθνική Ενωση Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο (ΖANU-PF), τον καθαιρέσει. Πάντως, την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή του ZANU-PF τον καθαίρεσε από πρόεδρο όπως και την σύζυγό του Γκρέις, 52 χρόνων, που ήθελε να τον διαδεχτεί.

Καινούργιος Πρόεδρος εξελέγη ο Εμερσον Μνανγκάγκουα, που ήταν ο αντιπρόεδρος της χώρας που πριν δύο βδομάδες καθαίρεσε ο Μουγκάμπε και στη συνέχεια ο στρατός κατέλαβε την εξουσία.

Σε επιστολή του, ο Μουγκάμπε αναφέρει ότι η απόφασή του να παραιτηθεί ήταν «εκούσια», σημειώνοντας ότι προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση «για να μεταφέρει ομαλά την εξουσία σε νέα χέρια». Η μεταβατική κατάσταση που ξεκινάει μετά το τέλος του Μουγκάμπε οδήγησε χτες σε διαδηλώσεις στους δρόμους της πρωτεύουσας Χαράρε για μια «αλλαγή», όπως λένε, μετά από 37 χρόνια εξουσίας του.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Εκτελεστική Επιτροπή στο Ανόι του Βιετνάμ

Στις 23-25 Νοέμβρη θα συνέρθει η Εκτελεστική Επιτροπή του ΠΣΕ στην ετήσια σύνοδό της στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Ανόι. Στην πρώτη, μετά το περσινό Συνέδριο του ΠΣΕ, συνεδρίαση που θα φιλοξενήσει η Επιτροπή Ειρήνης του Βιετνάμ, θα λάβουν μέρος αντιπρόσωποι από τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα Ειρήνης από τις παρακάτω 27 χώρες: ΣΔ Βιετνάμ, ΛΔ Κορέας, Ιαπωνία, Ινδία, Μπαγκλαντές, Φιλιππίνες, Νεπάλ, Σρι Λάνκα, ΛΔ Λάος, Πορτογαλία, Κύπρο, Ιταλία, Βρετανία, Τουρκία, Ελλάδα, Βραζιλία, Κούβα, ΗΠΑ, Μεξικό, Βενεζουέλα, Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο, Μπαχρέιν, Ιράν, Ιορδανία και Νότια Αφρική.

Από την ΕΕΔΥΕ θα συμμετέχουν ο Θανάσης Παφίλης, γενικός γραμματέας του ΠΣΕ, και ο Ηρακλής Τσαβδαρίδης, εκτελεστικός γραμματέας του ΠΣΕ και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ. Η συνεδρίαση του ΠΣΕ θα ασχοληθεί με τα καυτά μέτωπα ιμπεριαλιστικών πολέμων και απειλών στον κόσμο, ζητήματα διεθνιστικής αλληλεγγύης στους αγωνιζόμενους λαούς και τον προγραμματισμό δράσης για το 2018. Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί ειδική σύνοδος, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, την προσφορά της στον αγώνα για την Ειρήνη και τα διδάγματά της διαχρονικά, στην οποία θα εισηγηθεί εκ μέρους του ΠΣΕ ο Θανάσης Παφίλης.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το Βrexit

Για όλα τα ενδεχόμενα δηλώνει ότι είναι έτοιμη η βρετανική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την ΕΕ (Brexit). Ο αρμόδιος για το ζήτημα υπουργός, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε χτες ότι η επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η πιθανότερη έκβαση των συνομιλιών, ωστόσο τόνισε πως «είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας με την ένωση».

Το παζάρι που συνεχίζεται, χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές δύσκολο και ότι έως τώρα δεν υπάρχει απτή πρόοδος. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ (εκφράζοντας τις άλλες αστικές τάξεις της λυκοσυμμαχίας) θέλουν να κλείσουν πρώτα το λογαριασμό της εξόδου, που υπολογίζουν στα 60 δισ. ευρώ, και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για τις μελλοντικές σχέσεις, ενώ η Βρετανία θέλει παράλληλες διαπραγματεύσεις, να πετύχει μικρότερο λογαριασμό και πρόσβαση στην ενιαία εσωτερική αγορά, κάτι που είναι δύσκολο να δεχτεί η άλλη πλευρά. Οπως δήλωσε ο Ντέιβις, αλλά και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, τα υπουργεία προετοιμάζονται για όλα τα πιθανά σενάρια, ακόμα και της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ