Στο σκοτάδι παρέμειναν χτες για 14η μέρα οι έρευνες για τον εντοπισμό του χαμένου Μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών και των πιθανών συντριμμιών. Αεροπλάνα και πλοία από Ινδία, Κίνα, Αυστραλία, ΗΠΑ, Νορβηγία, Βρετανία και Νέα Ζηλανδία άρχισαν να χτενίζουν χτες εντατικά επί ώρες μια αχανή περιοχή 25.000 τ. χλμ. στο νότιο Ινδικό Ωκεανό, μολονότι ο αντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης, Γουόρεν Τρας δεν απέκλεισε διόλου το ενδεχόμενο τα δύο μεγάλα κομμάτια που είχαν θεαθεί από δορυφόρο στα μέσα του μήνα να έχουν πλέον βυθιστεί, καθώς στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες με βασικά χαρακτηριστικά τη θαλασσοταραχή, τη χαμηλή ορατότητα και τις καταιγίδες...
Την ίδια άποψη συμμερίστηκε χτες και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ, ο οποίος από την Παπούα Νέα Γουινέα, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, δηλώνοντας πως ο τελευταίος ήταν συντετριμμένος από το μυστήριο που καλύπτει την τύχη του Μπόινγκ 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, καθώς η πλειοψηφία των 239 επιβατών ήταν Κινέζοι. Πρόσθεσε ότι η περιοχή των 25.000 τ. χλμ. είναι από την άποψη των σωστικών ερευνών από τις δυσκολότερες στον πλανήτη, αλλά διαβεβαίωσε ότι εάν υπάρχει κάτι εκεί τότε θα βρεθεί...
Το ίδιο 24ωρο επανήλθε στο προσκήνιο της δημοσιότητας το σενάριο που φέρει το χαμένο Μπόινγκ να έχει καταρριφθεί από τους Αμερικανούς, όταν φερόμενοι επίδοξοι αεροπειρατές προσπάθησαν να το χρησιμοποιήσουν σαν πύραυλο για να πλήξουν την αμερικανική ναυτική βάση των ΗΠΑ στην ατόλη Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό. Ο Μαλαισιανός υπουργός Μεταφορών Ντατούκ Σερί Χισαμουντίν Τουν Χουσεΐν κληθείς να σχολιάσει το παραπάνω σενάριο απέκλεισε (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Borno Post») το ενδεχόμενο το αεροσκάφος να είχε αποπειραθεί προσγείωση στη ναυτική στρατιωτική βάση. Αυτή η υπόθεση τροφοδοτήθηκε πριν από λίγες μέρες, όταν οι Μαλαισιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχαν αφαιρεθεί αρχεία δεδομένων από τον εξομοιωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο κυβερνήτης του μοιραίου αεροσκάφος και στον οποίο, βεβαίως, υπήρχε και σχέδιο προσγείωσης στο αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης στο Ντιέγκο Γκαρσία.
Στο μεταξύ, οι συγγενείς των Κινέζων επιβατών του Boeing 777 της Malaysia Airlines που αγνοείται από τις 8 Μάρτη εξέφρασαν και χτες την οργή τους όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά στο Πεκίνο με εκπροσώπους των μαλαισιανών αρχών, τους οποίους κατηγορούν ότι κωλυσιεργούν. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Lido» του Πεκίνου, ξεκίνησε σε τεταμένο κλίμα με συγγενείς των Κινέζων επιβατών να απαιτούν από τους Μαλαισιανούς αξιωματούχους να σηκωθούν όρθιοι για να συστηθούν, ενώ φωνές και αποδοκιμασίες συνόδευαν τις δηλώσεις του εκπροσώπου των πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων που εστάλησαν στο Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ. Μεταξύ αυτών ήταν ο πρεσβευτής της Μαλαισίας στην Κίνα, δύο αξιωματούχοι της πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, ένας κυβερνητικός αξιωματούχος και ένας πιλότος Μπόινγκ 777.
«Το αεροπλάνο έκανε αναστροφή, όμως το αρνιόσασταν και γι' αυτό χάσατε πολύ χρόνο», κατήγγειλε ένας άλλος συγγενής. Αρκετοί από τους δεκάδες συγγενείς των αγνοουμένων μιλώντας σε ΜΜΕ εμφανίστηκαν πεπεισμένοι ότι η εξαφάνιση του Μπόινγκ ήταν αποτέλεσμα «συνωμοσίας» που εξύφανε η Μαλαισία και άλλοι, ότι υπήρξε δολιοφθορά στο μοιραίο Μπόινγκ για πολιτικούς λόγους.
ΒΙΕΝΝΗ.-- Την ευθυγράμμιση των δραστηριοτήτων του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος με την προκαταρκτική συμφωνία του Γενάρη ανάμεσα σε Ιρανούς αξιωματούχους και ομολόγους τους από τη λεγόμενη Ομάδα των 5+1 (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη Γερμανία) διαπιστώνει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) που εδράζει στη Βιέννη. Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι έχουν ανασταλεί προς το παρόν και οι μεγάλες κατασκευαστικές εργασίες στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Αράκ (νοτιοδυτικά της Τεχεράνης).
ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Η ιδέα για διαίρεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στην οποία πολλοί αντιτίθενται και άλλοι τη στηρίζουν, δεν είναι νέα και χρονολογείται ήδη από το 1993, όταν ο τότε Πρόεδρος της χώρας, Αλίγια Ιζετμπέγκοβιτς, υπέγραψε και συμφωνία, αλλά στη συνέχεια την εγκατέλειψε υπό πίεση, αποκάλυψε στον τηλεοπτικό σταθμό του Σαράγεβο «ΤV AΛΦΑ» ο ακαδημαϊκός Μουχάμεντ Φιλίποβιτς.
MΠΑΝΓΚΟΚ.-- Αντισυνταγματικές ήταν οι πρόωρες εκλογές της 2ας Φλεβάρη στην Ταϊλάνδη, αποφάσισε χτες το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, με το επιχείρημα ότι οι κάλπες δεν στήθηκαν ταυτόχρονα σε όλη τη χώρα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη σαφές εάν και πότε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Τουλάχιστον 10 γυναίκες πνίγηκαν χτες όταν ανατράπηκε το πλοιάριο που μετέφερε εργάτες γης σε λίμνη της Δυτικής Ινδίας (390 χλμ νοτιοδυτικά του Νέου Δελχί). Αλλες έξι γυναίκες που επέβαιναν στο ίδιο σκάφος και ο καπετάνιος του διασώθηκαν.
ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Στους εννιά (ανάμεσά τους και δύο παιδιά!) ανέρχονται τελικά οι νεκροί της προχτεσινοβραδινής επίθεσης που εξαπέλυσαν νεαροί ένοπλοι στο πολυτελές ξενοδοχείο «Σερένα» στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, λίγες βδομάδες πριν τις προεδρικές εκλογές της 5ης Απρίλη.
ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Δεκάδες ένοπλοι κατέλαβαν χτες το πρωί το αρχηγείο του τάγματος της αστυνομίας στο χωριό Ιντζάνα του Βόρειου Ιράκ και στη συνέχεια εισέβαλαν στους χώρους του με βυτιοφόρο όχημα γεμάτο με εκρηκτικά που ανατινάχθηκε, σκοτώνοντας τουλάχιστον 28 άτομα. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παρέμεινε για ώρες ανεξακρίβωτος, καθώς τα θύματα είχαν εγκλωβιστεί κάτω από τα ερείπια του κτιρίου. Παράλληλα χτες ο δήμαρχος της πόλης Σουλεϊμάν Πεκ, που βρίσκεται 160 χιλιόμετρα βορείως της Βαγδάτης, επιβεβαίωσε την ανταλλαγή πυρών μεταξύ των τοπικών δυνάμεων ασφαλείας και ομάδας ενόπλων που είχαν προηγουμένως καταλάβει την παρακείμενη πόλη Σερχά του Βορείου Ιράκ.
ΒΑΛΕΤΑ.-- Ενενήντα μετανάστες προερχόμενοι από τη Λιβύη, που επέβαιναν σε πλοιάριο το οποίο κατευθυνόταν στη Σικελία, διασώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης από το Πολεμικό Ναυτικό της Μάλτας ανοικτά του νησιού Γκόζο. Οι μετανάστες εξέπεμψαν σήμα κινδύνου όταν το σκάφος τους βρισκόταν σε περιοχή που τελεί υπό την εποπτεία της Μάλτας. Μόνον από την αρχή τρέχοντος έτους υπολογίζεται ότι έχουν φθάσει στις ιταλικές αρχές, αναζητώντας την ελπίδα καλύτερης ζωής, πάνω από 10.000 Αφρικανοί και Αραβες, αριθμός που θεωρείται υπερδεκαπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2013.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Η απόφαση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χτες τα ξημερώματα, να αποκλείσει την πρόσβαση στο λεγόμενο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης «Τwitter» αποτελεί πλέον ένα ακόμα ζήτημα ενδοαστικής κόντρας αξιοποιώντας την εμφανή επιβολή λογοκρισίας, μπροστά και στις τοπικές εκλογές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία στις 30 Μάρτη. Το νέο αυτό θέμα έρχεται να προστεθεί στην αντιπαράθεση που έχει φουντώσει με τα σκάνδαλα για μίζες του Ερντογάν και του κύκλου του, που στην πραγματικότητα κρύβει τη διαπάλη ανάμεσα σε αστικά κόμματα και μερίδες του κεφαλαίου που εκφράζονται από αυτά. Και ο τουρκικός Τύπος στην πλειοψηφία του στηλιτεύει την κίνηση Ερντογάν με πιο χαρακτηριστική την εφημερίδα «Zaman», που πρόσκειται στην αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν, του επιχειρηματία ιμάμη που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ.
Η διοίκηση των τουρκικών τηλεπικοινωνιών (TΙΒ) δικαιολόγησε τον αποκλεισμό της πρόσβασης στο «Twitter» ως εφαρμογή της απόφασης δικαστηρίου, μετά από προσφυγή γυναίκας που κατήγγειλε ότι παραβιάστηκε η ιδιωτικότητά της. Μάλιστα, δηλώνεται ότι οι υπεύθυνοι του ιστότοπου δεν ανταποκρίθηκαν σε εκκλήσεις να «κατέβει» συγκεκριμένη ανάρτηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, αυτό που «βάρυνε» (άλλωστε ο Ερντογάν είχε εξαγγείλει την απαγόρευση δηλώνοντας «θα δείξουμε τη δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας») φαίνεται να είναι το γεγονός ότι μέσα από τέτοια μέσα στο διαδίκτυο έγιναν γνωστές οι συνομιλίες του πρωθυπουργού και ανθρώπων του όταν έκλεινε τις συμφωνίες για μίζες.
Στην αντιπαράθεση μπήκε και πάλι ο Ππρόεδρος της χώρας, προερχόμενος επίσης από το κυβερνών κόμμα, Αμπντουλάχ Γκιουλ. Ο Γκιουλ, που πρόσφατα διαφώνησε με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν «για συνωμοσία από το εξωτερικό εναντίον του», μέσω του διαδικτύου, στο λογαριασμό του στο συγκεκριμένο ιστότοπο έγραψε ότι «η επιβολή καθολικού αποκλεισμού στην πρόσβαση σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης είναι απαράδεκτη».
Αναφερόμενος στην επίκληση από την τουρκική κυβέρνηση δικαστικών αποφάσεων για την επιβολή της απαγόρευσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας έγραψε ότι «στην περίπτωση παραβίασης της ιδιωτικότητας, μόνο ο αποκλεισμός μεμονωμένων ιντερνετικών σελίδων μπορεί να γίνει αποδεκτός» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «το μέτρο δεν θα διαρκέσει».
Πάντως, διάφοροι χρήστες του διαδικτύου ανέφεραν ότι ήδη έχουν βρει τρόπους να ξεπεράσουν την απαγόρευση. Η κίνηση του Ερντογάν προκάλεσε επίσης αντιδράσεις στην ΕΕ, με τον αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ επίτροπο, Στέφαν Φούλε, να δηλώνει κατά της λογοκρισίας και ότι «οι ανοιχτές συζητήσεις προωθούν τη διαφάνεια και τελικά ενισχύουν τη δημοκρατία, και αυτές οι συζητήσεις θα πρέπει να ενισχυθούν παντού, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας». Βέβαια, είναι φανερό ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αξιοποιείται και προσχηματικά για άλλες επιδιώξεις.