ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 1997
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Ο αγώνας, μονόδρομος και μετά τις εκλογές στα επιμελητήρια

Οι συσχετισμοί των δυνάμεων στα Επιμελητήρια και μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες - που φυσικά έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την κινητοποίηση με πολλούς τρόπους του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ και σε ένα βαθμό και της ΝΔ - είναι τέτοιοι που οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι τίποτα καλό δεν έχουν να περιμένουν. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το προεδρείο της ΔΗΚΕΒΕ, τονίζοντας ότι η μόνη διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, στην ενίσχυση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, στην ενίσχυση της ΔΗΚΕΒΕ, που, όπου της το επιτρέπουν οι δυνάμεις της, θα υποστηρίζει αταλάντευτα τη συγκρότηση διοικητικών επιτροπών των Επιμελητηρίων στη βάση της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

"1. Οι εκλογές στα Επιμελητήρια έγιναν σε συνθήκες επιδείνωσης των προβλημάτων των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, αλλά και γενικότερα των ΜΜΕ, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής που στα πλαίσια της ΕΕ υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Σε συνθήκες, όπου τα επιμελητήρια σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη μετατραπεί σε προπαγανδιστές και διαχειριστές κοινοτικών κονδυλίων, αλλά και των πόρων που συγκεντρώνουν από την υποχρεωτική συνδρομή των εκατοντάδων χιλιάδων ΕΒΕ προς όφελος ενός πολύ μικρού αριθμού μελών τους, κυρίως των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Αυτές οι συνθήκες επέτρεψαν στις συνδικαλιστικές παρατάξεις ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ, που είχαν και έχουν κυριαρχία στα Επιμελητήρια, αλλά και άλλους μηχανισμούς εξουσίας και επιρροής, να αξιοποιήσουν την ανησυχία και αβεβαιότητα των ΕΒΕ. Να φέρουν ένα κομμάτι των ΕΒΕ, πέρα από τα ενεργά μέλη και φίλους των παρατάξεων, στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Παρόλ' αυτά ένα μικρό κομμάτι των ΕΒΕ πήρε μέρος στις εκλογές ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η σημαντική αύξηση των ψηφισάντων, οφείλεται κυρίως στη διαμάχη ανάμεσα σε ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ και αντίστοιχα στα κόμματα που τις στηρίζουν για το ποιος θα εκλέξει στα Επιμελητήρια και το ρόλο που αυτά παίζουν και θέλουν ακόμη περισσότερο να παίξουν στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή.

2. Το ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΚΕΒΕ), αξιοποιώντας τον κυβερνητικό και κομματικό μηχανισμό και με μεθόδους πιέσεων και εκβιασμών, επιχείρησε να καταλάβει όσο το δυνατόν περισσότερα επιμελητήρια, για να τα θέσει πιο ενεργά και χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια στην υπηρεσία της "εκσυγχρονιστικής" του πολιτικής, για να αποκτήσει μέσω των επιμελητηρίων περισσότερα στηρίγματα στο χώρο των ΜΜΕ. Κατάφερε να πετύχει μια ορισμένη ανακατανομή της δύναμης σε βάρος της ΝΔ(ΔΑΚΜΜΕ), η οποία όμως παραμένει πρώτη δύναμη.

Η διατήρηση και ορισμένη αύξηση των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕΒΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στους ΕΒΕ.

Στο βαθμό που μπορούσε, τις ίδιες μεθόδους χρησιμοποίησε και η ΝΔ (ΔΑΚΜΜΕ).

Παράλληλα, με τις πιέσεις και εκβιασμούς, ένα μέρος των ΕΒΕ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά του μέσω της προσκόλλησης στη δύναμη που διαχειρίζονται τα επιμελητήρια και άλλοι μηχανισμοί εξουσίας.

3. Οι ΕΒΕ πρέπει να έχουν καθαρό ότι με τους συσχετισμούς δύναμης που υπάρχουν στα επιμελητήρια και μετά τις πρόσφατες αυθαιρεσίες τίποτα καλό δεν μπορούν να περιμένουν. Τα επιμελητήρια θα τους γυρίσουν ακόμη περισσότερο την πλάτη, θα μετατραπούν ακόμη περισσότερο σε στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής, που καθημερινά συνθλίβει τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς. Η μόνη διέξοδος βρίσκεται στο δρόμο του αγώνα, στην ενίσχυση των συνεπών αγωνιστικών αντιμονοπωλιακών δυνάμεων, στην ενίσχυση της ΔΗΚΕΒΕ, στην ανάπτυξη της κοινής δράσης με τα άλλα λαϊκά στρώματα.

4. Η ΔΗΚΕΒΕ έδωσε τη μάχη μέσα σ' αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Παρά την ανοιχτά αυταρχική και αντιδημοκρατική προσπάθεια αποκλεισμού των συνδυασμών της, που ακολούθησε η κυβέρνηση με την ανοχή των ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ είχε γενικά μια καλύτερη και πιο οργανωμένη παρουσία σε περισσότερα επιμελητήρια. Αύξησε τις δυνάμεις της σε ορισμένο βαθμό χωρίς, ωστόσο, να καταφέρει να κατακτήσει τέτοιες θέσεις, που να της επιτρέπουν να παίξει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο στα επιμελητήρια.

Η εμπειρία δείχνει ότι η ΔΗΚΕΒΕ, χωρίς να μειώσει την παρέμβασή της στο συνδικαλιστικό κίνημα που είναι το κύριο, έχει μεγάλα περιθώρια να αυξήσει την επιρροή της στα επιμελητήρια, στο βαθμό που θα οργανώσει καλύτερα τις δυνάμεις της και θα αναπτύξει μια αυτόνομη παρουσία, κόντρα στην πολιτική και τακτική των ΔΑΚΜΜΕ και ΠΑΣΚΕΒΕ, απευθυνόμενη κυρίως στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Μ' αυτή την έγνοια αντιμετωπίζουμε με αισιοδοξία και ευθύνη την κατάσταση.

5. Η ΔΗΚΕΒΕ εκεί όπου οι δυνάμεις της το επιτρέπουν θα υποστηρίζει με συνέπεια και αταλάντευτα τη συγκρότηση των διοικητικών επιτροπών των επιμελητηρίων, στη βάση της αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης όλων των παρατάξεων που συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια".

ΓΣΕΒΕΕ
Προτάσεις για το ΤΕΒΕ

Ενώ το ΤΕΒΕ κατάφερε με μεγάλες δυσκολίες να ξεπεράσει κρίσιμα προβλήματα, στέκεται σήμερα υγιές και βιώσιμο, αλλά παρ' όλ' αυτά ούτε οι όροι ασφάλισης βελτιώθηκαν για τους ασφαλισμένους, ούτε οι συντάξεις. Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), καταγγέλλοντας την παραπέρα μείωση της κρατικής επιχορήγησης. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι αυξάνονται συνεχώς οι εισφορές και επιβαρύνονται οι ασφαλισμένοι, ενώ οι αυξήσεις για συντάξεις υπολείπονται κατά πολύ αυτών των εισφορών και των πραγματικών αναγκών των συνταξιούχων. Από κοντά σ' όλα αυτά, εξακολουθούν να ισχύουν εξοντωτικές επιβαρύνσεις για καθυστερούμενες εισφορές από τους ΕΒΕ που χτυπιούνται από την κρίση στην αγορά, ενώ τα αποθεματικά αντί να διατίθενται για τη βελτίωση των παροχών, δεσμεύονται σε καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας και σε ομόλογα.

Η ΓΣΕΒΕΕ προτείνει:

  • Αύξηση των συντάξεων με προτεραιότητα στις χαμηλότερες από αυτές. Σταμάτημα της χορήγησης συντάξεων πείνας.
  • Οι αυξήσεις των εισφορών να είναι συνάρτηση της ανάλογης αύξησης της συμμετοχής του κράτους, του πληθωρισμού και των συντάξεων.
  • Δραστική μείωση των τελών καθυστέρησης και ρύθμιση των παλιών χρεών.
  • Εκπόνηση μελέτης για το απαραίτητο ύψος των αποθεματικών ασφαλείας πέραν του οποίου τα αποθεματικά να διατίθενται για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
ΙΟΒΕ
Μελέτη για τις βιομηχανίες παραγωγής καλωδίων

Το 25% του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή καλωδίων, εξασφαλίζεται για την επόμενη 5ετία από τις προγραμματικές συμφωνίες που υπέγραψαν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις με τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ. Αυτό αναφέρει ειδική μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για τη βιομηχανία παραγωγής καλωδίων. Πρόκειται για μία αγορά η οποία κυριαρχείται από 4 ομίλους μεγάλων επιχειρήσεων. Από τις αρχές του 1990 και ειδικότερα τα έτη 1992 και 1993, κυρίως λόγω της επενδυτικής υποχώρησης που σημειώθηκε στα έργα ενεργιακών και τηλεπικοινωνιακών υποδομών, αλλά και την κάμψη της οικοδομικής και γενικότερα της μεταποιητικής δραστηριότητας, η ζήτηση καλωδίων στην εγχώρια αγορά παρουσίασε πτώση. Οι βιομηχανίες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κατάσταση στράφηκαν στις αγορές του εξωτερικού, όπου και βελτίωσαν σημαντικά τις εξαγωγές τους. Συνολικά ο κλάδος παραγωγής καλωδίων παραμένει κερδοφόρος με εξαίρεση μόνο μια επιχείρηση που το 1995 παρουσίασε μικρής έκτασης ζημιές. Σημαντική ανάσα πάντως όπως εκτιμάται και από την έκθεση θα δώσουν στον κλάδο - όπως και σε πολλούς άλλους εξάλλου - οι προγραμματικές συμφωνίες των ΔΕΚΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ