ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Κανένα αποτέλεσμα, προς στιγμήν, παρά τις αμερικανικές πιέσεις
  • Νέα επίθεση αυτοκτονίας σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο εντός της Δ. Οχθης
  • «Κατανοούν» και σέβονται τον Παλαιστίνιο ηγέτη οι παλαιστινιακές οργανώσεις, αλλά υπογραμμίζουν ότι «όσο υπάρχει κατοχή, θα υπάρχει αντίσταση»

Περιμένοντας, για να περάσει το μπλόκο που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Περιμένοντας, για να περάσει το μπλόκο που έχει επιβάλει ο ισραηλινός στρατός
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΤΖΕΝΙΝ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε άλλη μια συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας λίγο μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στη Δυτική Οχθη. Οι αμερικανικές πιέσεις προς τον Γιάσερ Αραφάτ «να ελέγξει άμεσα τη βία» γίνονται ολοένα και εντονότερες, ενώ ο ίδιος φέρεται να συναντήθηκε με εκπροσώπους όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, την Πέμπτη το βράδυ, καλώντας τους να τερματιστούν οι επιθέσεις εναντίον πολιτών εντός Ισραήλ. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, οι επικεφαλής αρκετών οργανώσεων, αλλά και ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, δήλωσαν ότι «σέβονται και κατανοούν τις πιέσεις που δέχεται ο Γιάσερ Αραφάτ, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει η παλαιστινιακή αντίσταση όσο υπάρχει κατοχή».

Για τις αρχές της επόμενης βδομάδας προγραμματίστηκε μια νέα συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας υπό την προεδρία του Αντονι Ζίνι. Παρά τις έντονες αμερικανικές πιέσεις, η χτεσινοβραδινή συνάντηση, σε άγνωστη τοποθεσία, έληξε άκαρπη. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωναν, στη συνέχεια, ότι οι ίδιοι ήταν απρόθυμοι να συμμετάσχουν στη συνάντηση μετά από τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις, αλλά δέχτηκαν υπό την πίεση του Ζίνι.

Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής συναντήθηκε, χτες το μεσημέρι, και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, στον οποίο μετέφερε τη βαθιά δυσαρέσκεια του Λευκού Οίκου για την «αποτυχία, όπως φέρεται να είπε, της Π. Αρχής να τερματίσει τη δράση των μαχητών». Οπως έγινε γνωστό η Ουάσινγκτον κατέστησε σαφές ότι «προς το παρόν ο Παλαιστίνιος ηγέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ». Σε συνέντευξη που δημοσιεύει, χτες, η γαλλική «Figaro», ο Παλαιστίνιος ηγέτης υποστηρίζει ότι «όσες συναντήσεις και αν πραγματοποιήσει ο Αντονι Ζίνι δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία, αν το σχέδιο ασφαλείας του Τένετ δε συνδυαστεί με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προβλέπει το σχέδιο Μίτσελ».

Δίπλα στο κατεστραμμένο σπίτι

Associated Press

Δίπλα στο κατεστραμμένο σπίτι
Μετά τη συνάντηση Αραφάτ - Ζίνι, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ δήλωνε ότι οι Ισραηλινοί έθεσαν όρους που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί. Αν και αρνήθηκε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες, ο Ερεκάτ υπογράμμισε ότι η Π. Αρχή είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί το σχέδιο Τένετ «αλλά όπως έχει γραφτεί και όχι όπως το υπαγορεύει το Ισραήλ». Ισραηλινές πολιτικές πηγές διέρρεαν ότι η μεγάλη διαφωνία επικεντρώνεται στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής τόσο των μέτρων ασφαλείας όσο και των πολιτικών μέτρων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την ώρα, σχεδόν, που άρχιζε η συνάντηση Ισραηλινών και Παλαιστινίων αξιωματούχων ασφαλείας, ένας κομάντος αυτοκτονίας ανατινασσόταν σε ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στην περιοχή Σαλέμ κοντά στην Τζενίν. Από την επίθεση σκοτώθηκε ο δράστης και τραυματίστηκε σοβαρά ένας Ισραηλινός αξιωματικός. Την ευθύνη ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα». Λίγο νωρίτερα, η ισραηλινή ηγεσία εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία εξέφραζε την οργή της για τις δύο προηγούμενες επιθέσεις αυτοκτονίας, τονίζοντας ότι τώρα δε θα προχωρήσει σε αντίποινα, αλλά επιφυλάσσεται για το άμεσο μέλλον. Τις ώρες μετά την επίθεση αυτοκτονίας έγινε γνωστό ότι συνελήφθη στην Ιερουσαλήμ, ο Παλαιστίνιος υπουργός αρμόδιος για θέματα της Ιερουσαλήμ, Ζιάντ Αμπού Ζιάντ «επειδή εισήλθε χωρίς άδεια» και ένα στέλεχος της «Φατάχ» στη Βηθλεέμ.

«Οσο υπάρχει κατοχή, θα υπάρχει αντίσταση»

Εκτακτη συνάντηση με τους ηγέτες όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων είχε, αργά την Πέμπτη, ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που φέρεται να ήταν εξαιρετικά εκνευρισμένος, κάλεσε τους πάντες να τερματίσουν τις επιθέσεις τους εντός Ισραήλ, υποστηρίζοντας ότι «αυτές βλάπτουν σοβαρά τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού». Σύμφωνα με τον ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, που παρευρέθηκε στη συνάντηση, όλοι έδειξαν «κατανόηση».

Εντούτοις, χτες το απόγευμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, μετέδωσε σειρά δηλώσεων και ανακοινώσεων από αρκετές παλαιστινιακές οργανώσεις, οι οποίες φέρονται να μη συμμορφώνονται με την έκκληση Αραφάτ, αν και ομοφώνως εκφράζουν σεβασμό και εκτίμηση στο πρόσωπό του. Τον καλούν μάλιστα να απευθύνει την έκκληση «στην κατάλληλη πλευρά, δηλαδή στο Ισραήλ». Εκτός όμως από τις οργανώσεις, ανάλογη δήλωση έκανε και ο Παλαιστίνιος υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας, Ναμπίλ Σάαθ, τονίζοντας ότι «όσο υπάρχει κατοχή θα υπάρχει Ιντιφάντα, δεν μπορεί κανείς να απαγορεύσει σε ένα λαό να αντιστέκεται με ό,τι μέσο διαθέτει στα κατοχικά τανκς που εισβάλλουν στα εδάφη του».

Εκτενέστερες ήταν οι δηλώσεις του φερόμενου ως αρχηγού των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα» Νάσερ Αουάις, που τονίζει ότι «αν το να υπερασπίζουμε τα παιδιά και τις γυναίκες μας είναι τρομοκρατία στο αμερικανικό λεξιλόγιο, τότε για εμάς είναι μετάλλιο τιμής. Οι πραγματικοί εγκληματίες είναι οι ΗΠΑ, που στηρίζουν το Ισραήλ, το πρώτο τρομοκρατικό κράτος στον κόσμο. Δεν μπορούμε να καθόμαστε να μας σκοτώνει ο ισραηλινός στρατός που βρίσκεται στα εδάφη μας. Οσο υπάρχει κατοχή θα υπάρχει αντίσταση».

Ανάλογες δηλώσεις έκαναν στελέχη της «Τζιχάντ», που υπογράμμιζαν ότι «θα πάψουμε να σκοτώνουμε Ισραηλινούς πολίτες, όταν πάψουν να σκοτώνουν τους δικούς μας πολίτες», ενώ η «Χαμάς» υπενθύμιζε ότι είχε τηρήσει κατάπαυση του πυρός για ένα μήνα, στις αρχές του χρόνου, «την οποία ποδοπάτησε το Ισραήλ. Δε θα δοθεί άλλη ευκαιρία. Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να τερματιστεί η κατοχή».

Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ της Πέμπτης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι άρχισε τη διαδικασία για την κατάταξη των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του αλ Ακσα» στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Σε αυτή τη λίστα, ήδη, συμπεριλαμβάνονται εδώ και χρόνια, οι «Χαμάς», «Τζιχάντ» και «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης». Σχολιάζοντας την είδηση, ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ηγέτης της «Φατάχ», της οποίας διάσπαση φέρονται να είναι οι «Ταξιαρχίες», υπογράμμιζε ότι «η νόμιμη αντίσταση κατά της κατοχής δεν μπορεί να είναι τρομοκρατική, και η συγκεκριμένη οργάνωση παίρνει μέρος σε αυτήν ακριβώς την αντίσταση».

ΜΕΞΙΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ
Τα πολλά λόγια είναι... φτώχεια!

Από τις μαζικές εκδηλώσεις

Eurokinissi

Από τις μαζικές εκδηλώσεις
ΜΟΝΤΕΡΕΪ.-

Ουδέν νεότερο ή θετικό δε σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ που έκλεισε χθες τις πύλες της, σύμφωνα με πλείστες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και τους Προέδρους της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες που δεν υπέγραψαν κιόλας το ψήφισμα της Διάσκεψης. Ανάλογες ήταν και οι διαθέσεις των χιλιάδων Μεξικανών που για τέταρτη συνεχόμενη μέρα διαδήλωσαν στους δρόμους του Μοντερέι, κατά της φτώχειας, της ανισότητας αλλά και χθες κατά της επίσκεψης Μπους...

Θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι οι χιλιάδες Μεξικάνοι που διαμαρτύρονταν, ουδόλως δε συμφωνούν με τη «Συναίνεση του Μοντερέι», όπως τιτλοφορείται το κείμενο που συνοψίζει τους βασικούς άξονες του αγώνα κατά της φτώχειας στον κόσμο, και που υιοθετήθηκε διά βοής από τη Σύνοδο της Ολομέλειας των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων που συμμετείχαν στο Φόρουμ «Για τη χρηματοδότηση του δικαιώματος στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» και που διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η «συναίνεση του Μοντερέι»

Το κείμενο αυτό, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αφορά έξι βασικούς άξονες παρέμβασης για την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση όσον αφορά το ύψος της δημόσιας οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Οι «άξονες της παρέμβασης» είναι: η απελευθέρωση εθνικών χρηματοοικονομικών πηγών στην υπηρεσία της ανάπτυξης, απελευθέρωση διεθνών πηγών στην υπηρεσία της ανάπτυξης, ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομικής αύξησης και ανάπτυξης, ενίσχυση της διεθνούς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας για την ανάπτυξη, ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους, ενίσχυση της συνοχής των διεθνών νομισματικών, οικονομικών και εμπορικών συστημάτων υποστήριξης της ανάπτυξης.

«Φυτώρια τρομοκρατίας»

Associated Press

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στην παρέμβασή του, επεσήμανε τον κίνδυνο μετεξέλιξης των φτωχών χωρών του πλανήτη σε «φυτώρια τρομοκρατίας», ενώ τόσο ο Ανάν όσο και άλλοι ηγέτες για την αποσόβηση αυτού του κινδύνου, υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της βοήθειας που λαμβάνουν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όταν υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που πεινούν και υποφέρουν, και ζήτησε την αύξηση, κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, των κονδυλίων που διατίθενται από τις ανεπτυγμένες χώρες. Ο Μάικ Μουρ του ΠΟΕ χαρακτήρισε τη φτώχεια «ωρολογιακή βόμβα», στην καρδιά της ελευθερίας.

Την Πέμπτη, έφτασε στο Μοντερέι ο Αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, και κατά τη χθεσινή του ομιλία απηύθυνε έκκληση για ένα νέο σύμφωνο υπέρ της ανάπτυξης, που θα θέτει ως προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις φτωχές χώρες. Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους, ορκίστηκε πως θα «δώσει το παράδειγμα» και απέρριψε τις επικρίσεις, ότι η Ουάσιγκτον δε χορηγεί αρκετά χρήματα, τονίζοντας πως ελπίζει ότι θα τελειώσουμε με «το στείρο υπερσυντηρητισμό» και θα περάσουμε σε μια πολιτική που θα επικεντρώνεται στα αποτελέσματα.

Αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο

Πάντως, η άφιξη του Τζορτζ Μπους στο Μεξικό οδήγησε σε αποχώρηση του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Αμέσως μετά την ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας επιτέθηκε στις πλούσιες χώρες για την πολιτική τους έναντι των φτωχών λαών, ο Κουβανός ηγέτης ζήτησε από το βήμα της διάσκεψης να τον συγχωρέσουν οι παριστάμενοι για την απόφασή του να επιστρέψει στην Αβάνα. Η αποχώρηση σίγουρα σχετίζεται με την άφιξη Μπους, όμως, τόσο οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών όσο και οι Μεξικανοί διοργανωτές, δεν έδωσαν διευκρινίσεις.

ΑΛΒΑΝΙΑ
Ελπίζει σε πολιτική ανατροπή ο Μπερίσα

ΤΙΡΑΝΑ.-

Θέμα ψήφου εμπιστοσύνης θέτει ο ηγέτης του Δημοκρατικού ΚόμματοςΣάλι Μπερίσα, αιτιολογώντας την πρότασή του με το επιχείρημα πως η κυβέρνηση του Παντελί Μάικο, μετά την απόφαση αποπομπής του Γενικού Εισαγγελέα, «δε διαθέτει πλέον την υποστήριξη του Κοινοβουλίου».

Η αποπομπή του Αρμπεν Ρακίτι αποτέλεσε μια προσωπική νίκη του Μάικο έναντι του Φάτος Νάνο, αλλά ο Νάνο όσο και ο Μπερίσα φαίνεται να ελπίζουν να ανατρέψουν τον Μάικο, ο οποίος μοιάζει να διαθέτει την οιονεί στήριξη της Δύσης, μέσω της ψήφου εμπιστοσύνης, που, αν αποβεί σε βάρος του Μάικο, θα τον εξαναγκάσει πιθανώς να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ