Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΟΗΕ
Τα πολλά λόγια είναι... φτώχεια!

Από τις μαζικές εκδηλώσεις

Eurokinissi

Από τις μαζικές εκδηλώσεις
ΜΟΝΤΕΡΕΪ.-

Ουδέν νεότερο ή θετικό δε σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του ΟΗΕ που έκλεισε χθες τις πύλες της, σύμφωνα με πλείστες μη κυβερνητικές οργανώσεις, αλλά και τους Προέδρους της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο και της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες που δεν υπέγραψαν κιόλας το ψήφισμα της Διάσκεψης. Ανάλογες ήταν και οι διαθέσεις των χιλιάδων Μεξικανών που για τέταρτη συνεχόμενη μέρα διαδήλωσαν στους δρόμους του Μοντερέι, κατά της φτώχειας, της ανισότητας αλλά και χθες κατά της επίσκεψης Μπους...

Θεωρείται κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι οι χιλιάδες Μεξικάνοι που διαμαρτύρονταν, ουδόλως δε συμφωνούν με τη «Συναίνεση του Μοντερέι», όπως τιτλοφορείται το κείμενο που συνοψίζει τους βασικούς άξονες του αγώνα κατά της φτώχειας στον κόσμο, και που υιοθετήθηκε διά βοής από τη Σύνοδο της Ολομέλειας των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων που συμμετείχαν στο Φόρουμ «Για τη χρηματοδότηση του δικαιώματος στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη» και που διοργανώθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη, από κοινού με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η «συναίνεση του Μοντερέι»

Το κείμενο αυτό, το οποίο έχει επικριθεί έντονα από τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, αφορά έξι βασικούς άξονες παρέμβασης για την εξάλειψη της φτώχειας, αλλά δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση όσον αφορά το ύψος της δημόσιας οικονομικής βοήθειας που θα χορηγηθεί για την ανάπτυξη των φτωχών χωρών. Οι «άξονες της παρέμβασης» είναι: η απελευθέρωση εθνικών χρηματοοικονομικών πηγών στην υπηρεσία της ανάπτυξης, απελευθέρωση διεθνών πηγών στην υπηρεσία της ανάπτυξης, ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου, που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομικής αύξησης και ανάπτυξης, ενίσχυση της διεθνούς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας για την ανάπτυξη, ελάφρυνση του εξωτερικού χρέους, ενίσχυση της συνοχής των διεθνών νομισματικών, οικονομικών και εμπορικών συστημάτων υποστήριξης της ανάπτυξης.

«Φυτώρια τρομοκρατίας»


Associated Press

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στην παρέμβασή του, επεσήμανε τον κίνδυνο μετεξέλιξης των φτωχών χωρών του πλανήτη σε «φυτώρια τρομοκρατίας», ενώ τόσο ο Ανάν όσο και άλλοι ηγέτες για την αποσόβηση αυτού του κινδύνου, υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη η αύξηση της βοήθειας που λαμβάνουν. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, όταν υπάρχουν γύρω του άνθρωποι που πεινούν και υποφέρουν, και ζήτησε την αύξηση, κατά 50 δισεκατομμύρια δολάρια, των κονδυλίων που διατίθενται από τις ανεπτυγμένες χώρες. Ο Μάικ Μουρ του ΠΟΕ χαρακτήρισε τη φτώχεια «ωρολογιακή βόμβα», στην καρδιά της ελευθερίας.

Την Πέμπτη, έφτασε στο Μοντερέι ο Αμερικανός πρόεδρος, προκειμένου να μετάσχει στις εργασίες της Συνόδου, και κατά τη χθεσινή του ομιλία απηύθυνε έκκληση για ένα νέο σύμφωνο υπέρ της ανάπτυξης, που θα θέτει ως προϋποθέσεις για την παροχή βοήθειας τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις στις φτωχές χώρες. Παράλληλα, ο Τζορτζ Μπους, ορκίστηκε πως θα «δώσει το παράδειγμα» και απέρριψε τις επικρίσεις, ότι η Ουάσιγκτον δε χορηγεί αρκετά χρήματα, τονίζοντας πως ελπίζει ότι θα τελειώσουμε με «το στείρο υπερσυντηρητισμό» και θα περάσουμε σε μια πολιτική που θα επικεντρώνεται στα αποτελέσματα.

Αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο

Πάντως, η άφιξη του Τζορτζ Μπους στο Μεξικό οδήγησε σε αποχώρηση του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Αμέσως μετά την ομιλία του, στη διάρκεια της οποίας επιτέθηκε στις πλούσιες χώρες για την πολιτική τους έναντι των φτωχών λαών, ο Κουβανός ηγέτης ζήτησε από το βήμα της διάσκεψης να τον συγχωρέσουν οι παριστάμενοι για την απόφασή του να επιστρέψει στην Αβάνα. Η αποχώρηση σίγουρα σχετίζεται με την άφιξη Μπους, όμως, τόσο οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών όσο και οι Μεξικανοί διοργανωτές, δεν έδωσαν διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ