Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Αρχισαν τα αντίποινα...

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Από το επίπεδο της λεκτικής, στο επίπεδο της οικονομικής αντιπαράθεσης περνά η ΕΕ με την επιβολή αντιποίνων για τους αμερικανικούς δασμούς στο χάλυβα και ήδη έχει καταρτισθεί μία πολύ συγκεκριμένη λίστα προϊόντων, που σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal», είναι καθαρά «πολιτική».

Ηδη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέδωσε στις 15 χώρες - μέλη έναν κατάλογο με αμερικανικά προϊόντα, εναντίον των οποίων θα μπορούσαν να ληφθούν αντίμετρα, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να αυξήσει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Για το περιεχόμενο του καταλόγου, το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι περιλαμβάνει προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, χάλυβα και γεωργικά και αναμένεται να επιβληθούν τσουχτεροί τελωνειακοί δασμοί κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.

Ο κατάλογος μπορεί να τροποποιηθεί από τις χώρες - μέλη και στη συνέχεια πρέπει να υποβληθεί στον ΠΟΕ, ως τις 20 Μάη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου για θέματα Εμπορίου Πασκάλ Λαμί. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει σύντομα στην ΕΕ να θέσει σε εφαρμογή τα αντίμετρα εναντίον των αμερικανικών προϊόντων, στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ, για τις αποζημιώσεις που ζητούν οι Ευρωπαίοι, ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η «Wall Street» στο άρθρο της ανέφερε ότι η λίστα έχει πολιτικό χαρακτήρα καθώς «χτυπάει» τα προϊόντα που κατασκευάζονται στις αμερικανικές πολιτείες, που θεωρούνται κρίσιμες, με οριακή πλειοψηφία για την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους το 2004. Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες εφαρμόζουν από την Τετάρτη φορολογία από 8% ως 30% σε ορισμένες εισαγωγές χάλυβα, η οποία πλήττει κυρίως τους Ευρωπαίους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ