Σάββατο 23 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εγκρίθηκε αλλά έπεται συνέχεια;

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Εστω με υπέρμετρες δυσκολίες, πολλά παρατράγουδα αλλά και το ενδεχόμενο μίας συνταγματικής κρίσης, το επίμαχο νομοσχέδιο του καγκελαρίου Γκέρχαντ Σρέντερ για τη μετανάστευση, εγκρίθηκε χτες από την ομοσπονδιακή άνω Βουλή της Γερμανίας, την Μπούντεσρατ, με μικρή πλειοψηφία και έπειτα από διάσπαση των ψήφων στο κρατίδιο του Βραδεμβούργου.

Το νομοσχέδιο αυτό, που έχει εγκριθεί ήδη από την Μπούντεσταγκ, επιδιώκει να επιβάλει έναν έλεγχο στη μετανάστευση και να την προσαρμόσει στις ανάγκες της γερμανικής οικονομίας, επιτρέποντας την περιορισμένη είσοδο ειδικευμένων ξένων εργατών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον τρόπο αυτό οι επιπτώσεις του δημογραφικού προβλήματος της γερμανικής κοινωνίας.

Σημειώνεται ότι το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) δε διαθέτει πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ, αλλά ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός του ανατολικού κρατιδίου του Βραδεμβούργου όπου υπάρχει κυβερνητική συγκατοίκηση με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) Μάνφρεντ Στόλπε, τάχθηκε υπέρ του νομοσχεδίου, επιτρέποντας έτσι την ψήφισή του. Αντίθετα, ο χριστιανοδημοκράτης κυβερνητικός του εταίρος Γεργκ Σένμπομ καταψήφισε το νομοσχέδιο, γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία της γερμανικής Ανω Βουλής. Η εξέλιξη αυτή κάνει τους Χριστιανοδημοκράτες να αμφισβητούν την εγκυρότητα της ψήφου του Βραδεμβούργου, με αποτέλεσμα τώρα να απειλείται συνταγματική κρίση, καθώς το Σύνταγμα της Γερμανίας προβλέπει ότι κάθε κρατίδιο έχει ενιαία ψήφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ