ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Πιέσεις και ζυμώσεις με άξονα τη ΛΔ Κορέας...

ΣΕΟΥΛ-ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Συγκεχυμένα μηνύματα φάνηκε χτες να εκπέμπονται από και προς την Κορεατική Χερσόνησο... Απ' τη μια ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, διέκρινε «κάποια πρόοδο», με άξονα τις διπλωματικές επαφές που έχουν τις τελευταίες μέρες στη Βορειοανατολική Ασία Ρώσοι, Αυστραλοί και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι. Ο Πάουελ δεν είπε πού ακριβώς σημειώνεται «πρόοδος», ενώ απέκλεισε κάποια βραχυπρόθεσμη μείζονα διευθέτηση του θέματος... Επιπλέον, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιτάζ, άφηνε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής κάποιων «έγγραφων εγγυήσεων ασφαλείας» στη ΛΔ Κορέας, αποκλείοντας βεβαίως την πιθανότητα σύναψης συμφώνου μη επίθεσης... Εντούτοις, το ίδιο 24ωρο, το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Κιόντο» μετέδιδε την είδηση του απόπλου του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «USS KITTY HAWK» από επίνειο της κεντρικής Ιαπωνίας «με κατεύθυνση τη ΛΔ Κορέας για να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση». Το δε επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA εκτιμούσε χτες ως «υπαρκτό τον κίνδυνο εξαπόλυσης μίας προληπτικής επίθεσης κατά της ΛΔ Κορέας λόγω της κακόβουλης και εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ»...

Οσον αφορά, πάντως, στις προχτεσινές δηλώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υφυπουργού Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον, περί παρουσίασης του «βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλικού ζητήματος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «έως το τέλος της τρέχουσας βδομάδας», ουδέν νεώτερον... Κανένα σημάδι δεν έδειχνε πως το θέμα θα συζητηθεί τόσο σύντομα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς φαίνεται να υπάρχουν κάποιες «διαδικαστικές εκκρεμότητες» απ' την πλευρά της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ). Ο ίδιος ο Μπόλτον, πάντως, χτες ξεκίνησε τριήμερη επίσκεψη στην Ιαπωνία ενδεχομένως προκειμένου να εξασφαλίσει την υποστήριξη της κυβέρνησης Κοϊζούμι στα «επόμενα» σχέδια των ΗΠΑ για τη ΛΔ Κορέας... Ο Μπόλτον έφθασε στο Τόκιο απ' τη Σεούλ, αφήνοντας στη θέση του τον Καρλ Φορντ (ανώτερο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ). Ο Φορντ είχε χτες συναντήσεις στο υπουργείο Αμυνας της Ν. Κορέας...

Πάντως, στη Ν. Κορέα οι υπουργικού επιπέδου συνομιλίες νοτιοκορεατικής και βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας έτειναν προς ολοκλήρωση. Οι επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους στο θέμα που έχουν προκαλέσει οι αμερικανικές αιτιάσεις περί «βορειοκορεατικού πυρηνικού οπλικού προγράμματος». Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τζεόνγκ Σε-χγιουν, είπε πως «πρώτα απ' όλα πρέπει να διευθετηθούν οι ανησυχίες περί της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο». Ο επικεφαλής της βορειοκορεατικής αντιπροσωπείας, Κιμ Ριόνγκ Σονγκ, επισήμανε πως «είναι ζωτικής σημασίας να απομακρυνθεί ο κίνδυνος πολέμου απ' τη χερσόνησο».

Πούτιν και Μπους

Μέσα σ' όλα αυτά, χτες υπήρξε η τηλεφωνική επικοινωνία του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Ου. Μπους. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής Προεδρίας, ο Πούτιν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μπους για την πρόσφατη τριήμερη αποστολή του υφυπουργού Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λοσιούκοφ, στη ΛΔ Κορέας και τα αποτελέσματα των επαφών που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιουνγκ Β. «Ο Πρόεδρος υπογράμμισε πως κατά την άποψη της ρωσικής πλευράς, μετά τις συναντήσεις στην Πιονγιάνγκ, μπορεί να διακρίνει κάποιος μία καλή βάση για αποδοτικό διάλογο με τη ΛΔ Κορέας όσον αφορά στην εκτόνωση της κρίσης και στην πολιτική διευθέτηση του "βορειοκορεατικού πυρηνικού προβλήματος"», έγραφε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου που κατέληγε με τη φράση πως οι «δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν διπλωματικές επαφές για τη ΛΔ Κορέας». Δεν έγινε πάντως γνωστή η στάση του Τζ. Ου. Μπους πάνω στο τριμερές πακέτο ρωσικών προτάσεων για την εκτόνωση της κρίσης ΗΠΑ- ΛΔ Κορέας (καθεστώς αποπυρηνικοποιημένης Κορεατικής Χερσονήσου, παροχή συγκεκριμένων εγγυήσεων ασφαλείας απ' τις ΗΠΑ, πακέτο ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας)...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
«Οφθαλμόν αντί οφθαλμού»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Απαντώντας «με το ίδιο νόμισμα» στην απέλαση τεσσάρων μελών της διπλωματικής του αποστολής από πλευράς Ινδίας, η κυβέρνηση του Πακιστάν ανακοίνωσε χθες ότι απελαύνει, με τη σειρά της, 4 Ινδούς διπλωμάτες. Το ινδικό ΥπΕξ έκανε λόγο για «πράξη αντιποίνων για μια προσεκτικά ζυγισμένη απόφαση». Ωστόσο, οι απελάσεις διπλωματών είναι κοινή πρακτική των δύο χωρών, οι οποίες έχουν εμπλακεί τρεις φορές σε πόλεμο - τις δύο από αυτές για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ. Η όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες διαθέτουν πυρηνικά όπλα από το 1998, συνεχίζεται, και αρκετοί αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο ενός νέου, και καταστροφικότερου από ποτέ, πολέμου. Για άλλους, η ένταση, που κορυφώθηκε από την αρχή του 2003, δεν είναι παρά ένδειξη «σταθεροποίησης» των διμερών σχέσεων - αυτό εκτιμούσε το think - tank του Τέξας StratFor. Οι Αμερικανοί έχουν τις δικές τους επιδιώξεις. Στο BBC χθες μια από τις ειδήσεις που προβαλλόταν ιδιαίτερα ήταν ότι η Αμερικανίδα πρεσβευτής στο Πακιστάν, Νάνσι Πάουελ, χαρακτήρισε τη χώρα αυτή «πλατφόρμα τρομοκρατίας», κάτι που η ίδια κάλεσε «να αλλάξει». Πώς μπορεί να γίνει αυτό, κατά τη γνώμη της κας Πάουελ; Διά της «πάταξης» των τρομοκρατικών - ισλαμιστικών οργανώσεων και της εξασφάλισης του ότι οι αυτονομιστικές ομάδες, οι οποίες μάχονται για την «απελευθέρωση» του Κασμίρ, «δε θα μπορούν να περνούν σε ινδικό έδαφος». Τα σχόλια της Πάουελ, «ασυνήθιστα έντονα», κατά αναλυτές, αντανακλούν ενδεχομένως πως η αμερικανική «ανοχή» και «υπομονή» προς την κυβέρνηση του Πακιστάν, όπως και τον πραξικοπηματία στρατηγό (πρόεδρο για τους φίλους), Περβέζ Μουσάραφ, εξαντλούνται... Ισως, όμως, να πρόκειται για κάτι άλλο: Την προβολή της θέσης από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν «το δικαίωμα» να εισβάλουν στο Πακιστάν, αν το απαιτήσει η καταδίωξη «τρομοκρατών» στο γειτονικό Αφγανιστάν. Το θέμα θέτει ένα πολύ επικίνδυνο δίλημμα στο Ισλαμαμπάντ, που έως τώρα αρνείται να «πειθαρχήσει», λέγοντας ότι θα πρέπει να ζητείται άδεια από τις αρχές του Πακιστάν. Πηγαίνοντας τη σκέψη αυτή ένα βήμα παραπέρα, ο Σαρντάρ Σαγιάμπ Καλίντ, πρόεδρος της νέας Βουλής, αξίωσε να μην εισέρχονται σε καμία περίπτωση στο πακιστανικό έδαφος οι αμερικανικές δυνάμεις, αλλά τις σχετικές επιχειρήσεις να διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του. Ισως, όμως, να είναι αργά γι' αυτό: Ο δικτάτορας (πρόεδρος για τους φίλους) Μουσάραφ έχει κάνει τη χώρα ξέφραγο αμπέλι για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, όπως και το FBI και τη CIA...

ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Βραχεία νίκη των Χριστιανοδημοκρατών

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Τελικά οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) του απερχόμενου πρωθυπουργού Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρώτη θέση στις εκλογές της Τετάρτης. Οι Χριστιανοδημοκράτες απέσπασαν 44 έδρες (από 40 που είχαν στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής) από τις συνολικά 150 του ολλανδικού Κοινοβουλίου.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το Εργατικό Κόμμα (PvdA) που κατέκτησε 42 έδρες, 19 περισσότερες από την προηγούμενη φορά. Τρίτο ήρθε το κόμμα των Φιλελευθέρων (VVD) με 28 έδρες, τέσσερις περισσότερες από την προηγούμενη Βουλή.

Τώρα πλέον ξεκινάει η διαδικασία διαπραγματεύσεων μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την ανεύρεση κυβερνητικού σχήματος συνεργασίας υπό την πρωθυπουργία του Μπαλκενέντε. Σύμφωνα με το ολλανδικό Σύνταγμα, τα κόμματα τα οποία μεταξύ τους έχουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είναι υποχρεωμένα να συναντηθούν για να δουν αν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, αλλά από εκεί και πέρα όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.

Οι Εργατικοί, μέσω του αρχηγού τους Βούτερ Μπος, διαμήνυσαν ότι επιθυμούν μια κυβερνητική συνεργασία με τους Χριστιανοδημοκράτες. Οι Χριστιανοδημοκράτες ωστόσο, δε φαίνονται πρόθυμοι να βιάσουν έναν πιθανό συνασπισμό με τους Εργατικούς. Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο ενός κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ CDA, VVD και του μικρότερου κεντρώου κόμματος, Δημοκρατία 66, που κατέκτησε 6 έδρες, αλλά του οποίου η ηγεσία έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Το ενδεχόμενο συμμετοχής στην κυβέρνηση της αντιμεταναστευτικής Λίστας Φορτούιν προς το παρόν αποκλείεται από τον Μπαλκενέντε.

Οι διαπραγματεύσεις ενδέχεται να κρατήσουν μήνες.

ΜΕΞΙΚΟ
Ακόμη μετρούν νεκρούς

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Η επόμενη μέρα του σεισμού των 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, για την επαρχία Κολίμα του Μεξικού, είναι ακόμη πιο δύσκολη. Ο απολογισμός παραμένει προσωρινός: 27 νεκροί, 400 τραυματίες, χιλιάδες άστεγοι.

Τα θύματα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κάτοικοι της επαρχίας Κολίμα, στις ακτές του Ειρηνικού, η οποία από την Τετάρτη κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Περίπου χίλια κτίρια της πόλης Κολίμα υπέστησαν ζημιές, μεταξύ αυτών δημόσια κτίρια και νοσοκομεία. Ο κυβερνήτης της επαρχίας, 24 ώρες μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου, εκφράζει ακόμη φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί, ενώ τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια για τυχόν επιζώντες. Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν με την παροχή συσσιτίων και πόσιμου νερού να ανακουφίσουν τους χιλιάδες σεισμόπληκτους που ξενυχτούν στο ύπαιθρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ