Σε νέα αντικυβερνητική κινητοποίηση καλούν σήμερα φοιτητικές και άλλες οργανώσεις στη Σερβία, με συνθήματα όπως «Η διαφθορά σκοτώνει», ενώ η κυβέρνηση Βούτσιτς επιμένει να συνδέει τις πολύμηνες διαδηλώσεις με «έγχρωμες επαναστάσεις» που οργανώνει η «Δύση» - με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό για τα Βαλκάνια και τον προσανατολισμό της Σερβίας.
Οι κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησης, οι οποίες υποστηρίζονται από την αντιπολίτευση, ήρθαν στο προσκήνιο μετά το πολύνεκρο δυστύχημα του περασμένου φθινοπώρου με την κατάρρευση του στεγάστρου του σιδηροδρομικού σταθμού στη Νις.
Το κάλεσμα για τη σημερινή κινητοποίηση το οποίο κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε «να μη δουλέψουμε», «να μην κάνουμε ψώνια» και «να μην πάμε στο εστιατόριο», καλώντας «ας πάρουμε στα χέρια την ελευθερία μας! Η συμμετοχή σας κάνει τη διαφορά» και σε «πολιτική ανυπακοή»...
Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, που σήμερα θα μιλήσει σε συγκέντρωση του κόμματός του στην κεντρική περιοχή Γιαγκοντίνα, μίλησε για καμπάνια που θα ξεκινήσει με ορίζοντα το καλοκαίρι και με στόχο «να δημιουργηθεί μια εν μέρει νέα ομάδα και νέα ενέργεια. Πρέπει να υπάρχει φρέσκο αίμα. Πρέπει επίσης να υπάρχει περισσότερη γνώση, αρκετό θάρρος και επιθυμία για εργασία και πρόοδο».
Είπε ακόμα ότι «ο στόχος για πολλούς στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο δεν είναι η Σερβία να διακόψει για λίγο ρυθμό, αλλά να σταματήσει. Μόλις σταματήσει, η Σερβία έχει τελειώσει...». Πρόσθεσε ότι η συγκέντρωση του κόμματός του θα είναι «μια συγκέντρωση που θα ενώσει όλους τους ευφυείς και κανονικούς ανθρώπους στη Σερβία. Ολους τους ανθρώπους που δεν πιστεύουν στις έγχρωμες επαναστάσεις που ξεκίνησαν από το εξωτερικό, που θέλουν να υποστηρίξουν μια φιλελεύθερη και ανεξάρτητη Σερβία».
Ο πρωθυπουργός, Μ. Βούτσεβιτς, έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει ότι «δεν χρειαζόμαστε καμία βιαστική ή προκλητική αντίδραση από κανέναν αύριο (σ.σ. σήμερα) (...) Πάνω απ' όλα, θα ζητούσα από την πλειοψηφία στη Σερβία να στηρίξει μια πολιτική που σίγουρα δεν είναι για μια Σερβία που "κλείνεται" και μπλοκάρει τον εαυτό της (...) Να είναι ήρεμη, ανεκτική, ίσως ακόμα πιο ανεκτική από το συνηθισμένο (...) Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη Σερβία - είχαμε και τέτοιες απόπειρες στο παρελθόν, όταν κάποιοι προσπάθησαν να καταστρέψουν τη χώρα μας, αλλά η Σερβία πάντα ανέβαινε (...) Η Σερβία έχει επιβιώσει από πολύ μεγαλύτερες προκλήσεις».
Η δε πρόεδρος της Βουλής, Ανα Μπρνάμπιτς, είπε ότι όλες αυτές οι εκκλήσεις «για μπλοκαρίσματα και γενική απεργία πρέπει να τελειώσουν με γενικές εκλογές», ώστε «οι άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους, δυσαρεστημένοι, να έχουν τους εκπροσώπους τους στο κοινοβούλιο, και αυτό προφανώς δεν είναι η αντιπολίτευση».
Με φόντο τα υπονοούμενα αλλά και τις ανοιχτές καταγγελίες Σέρβων αξιωματούχων (περιλαμβανομένου του Βούτσιτς) περί ανάμειξης και κροατικών παραγόντων στην καλλιέργεια αντικυβερνητικής δυσαρέσκειας στη Σερβία, το κροατικό ΥΠΕΞ κατέθεσε χτες διπλωματικό διάβημα διαμαρτυρίας στο Βελιγράδι, έπειτα από τη σύλληψη και απέλαση πέντε Κροατών που συμμετείχαν σε συνάντηση «οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών» στη σερβική πρωτεύουσα.
Μάλιστα ο Κροάτης ΥΠΕΞ, Γκ. Γκρίλιτς - Ράντμαν, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ζάγκρεμπ να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για όσους σκέφτονταν να μεταβούν στη Σερβία, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ντ. Μποζίνοβιτς είπε πως «δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει εξήγηση των σερβικών αρχών για το τι συνέβη» και πως «είχαμε αρκετές τέτοιες περιπτώσεις τον τελευταίο καιρό».
Σύμφωνα με το αμερικανικό «ABC News» οι σερβικές αρχές δεν επιβεβαίωσαν αλλά ούτε και διέψευσαν τις απελάσεις, που φέρεται ότι αφορούσαν και πολίτες από Ρουμανία, Σλοβενία, Βοσνία και Βόρεια Μακεδονία οι οποίοι επίσης συμμετείχαν στις επίμαχες συναντήσεις.
Μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα έναντι του βασικού του αντιπάλου για τις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία διατηρεί ο - θεωρούμενος ως «φιλορώσος» - υποψήφιος, Καλίν Τζεορτζέσκου, ο οποίος σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Avangarde» ενόψει των εκλογών του Μάη, συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου 38%, έναντι 25% του Κριν Αντονέσκου, του κοινού υποψηφίου του «φιλοδυτικού» κυβερνητικού συνασπισμού.
Ο Τζεορτζέσκου είχε επικρατήσει με ποσοστό 22,94% στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών που έγιναν τον περασμένο Νοέμβρη, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν με δικαστική απόφαση δύο μόλις μέρες πριν τον β' γύρο, μετά από έντονες «δυτικές» πιέσεις και παρεμβάσεις. Το δικαστήριο επικαλέστηκε κρατικά έγγραφα, σύμφωνα με τα οποία ο Τζεορτζέσκου ευνοήθηκε αθέμιτα από εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πίσω από την οποία εκτιμήθηκε ότι βρισκόταν η Μόσχα.
Ως επιπλέον... «στοιχείο» παρουσιαζόταν τότε ότι το ποσοστό του ήταν πολύ μεγαλύτερο από τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες βέβαια τώρα του δίνουν μεγάλη άνοδο και σε σχέση με το ποσοστό που κατέγραψε τον περασμένο Νοέμβρη.
Στις αρχές της βδομάδας έγινε γνωστό ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απέρριψε προσφυγή του Τζεορτζέσκου για να ακυρωθεί η απόφαση ακύρωσης του α' γύρου των εκλογών - μετά την οποία ορίστηκε νέα εκλογική αναμέτρηση, για φέτος τον Μάη.
Τον Αντονέσκου έχουν ανακοινώσει πως στηρίζουν ως υποψήφιο το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (PSD), το Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL) και το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας UDMR, που συγκροτούν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, αφού «ναυάγησαν» σχετικές διαπραγματεύσεις που είχαν ξεκινήσει και με το κεντροδεξιό κόμμα Ενωση Σωτηρίας Ρουμανίας (USR) που στηρίζει ως υποψήφια πρόεδρο την Ελενα Λασκόνι, η οποία συγκεντρώνει δημοσκοπικά μόλις 6%.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με έρευνα του INSCOP, το 57,1% των Ρουμάνων πιστεύει ότι η Ρουμανία πρέπει να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα όταν διαφωνεί με τους κανόνες της ΕΕ ακόμη κι αν κινδυνεύσει να χάσει τη θέση της ως κράτος - μέλος της ΕΕ.
Ακόμα, το 54% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι κυβερνήτες ενεργούν προς το συμφέρον άλλων χωρών. Το 63,8% των Ρουμάνων πιστεύει ότι το κράτος βοηθά τις ξένες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές εταιρείες περισσότερο από τις ρουμανικές.
ΣΕΟΥΛ.-- Μετά από έρευνα 51 ημερών το αρμόδιο Γραφείο Ερευνας για τη Διαφθορά (CIO) πρότεινε στην Εισαγγελία να απαγγελθεί κατηγορία για εξέγερση σε βάρος του (τυπικά ακόμα) Προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ - γεόλ που την 1 Δεκέμβρη είχε αποπειραθεί να επιβάλει στρατιωτικό νόμο στη χώρα. Το συγκεκριμένο αδίκημα διώκεται στη Νότια Κορέα μέχρι και με θανατική ποινή.
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Τους 21 έφταναν χτες οι νεκροί στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας που έπληξαν καταρρακτώδεις βροχές και μετά σοβαρές κατολισθήσεις. Τα συνεργεία διάσωσης συνέχιζαν έρευνες για επιζώντες αφού υπήρχαν και αρκετοί αγνοούμενοι.
«Ομάδα ειδικών» που είχε δράσει σε Ουκρανία και Γεωργία βρίσκεται στη χώρα, ισχυρίζεται ο Φίτσο
«Προληπτικά μέτρα» που θα εφαρμοστούν σε διαδηλώσεις στη Σλοβακία σχεδιάζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρ. Φίτσο, καθώς αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος για απόπειρες ανατροπής της κυβέρνησης, με ανάμειξη «παραγόντων από το εξωτερικό».
Επικαλούμενος τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο Φίτσο επανέλαβε κατηγορίες ότι στη Σλοβακία βρίσκεται μια «ομάδα ειδικών» η οποία βοήθησε να πραγματοποιηθούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και το πραξικόπημα στην Ουκρανία το 2014, και οι αντίστοιχες στη Γεωργία πριν λίγους μήνες. Μετά την επιστροφή του Φίτσο στην εξουσία το 2023, για τέταρτη φορά ως πρωθυπουργού, η Σλοβακία - που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ - διαφοροποιείται από την ευρωατλαντική «γραμμή» στην αντιμετώπιση της Ρωσίας, κυρίως όσον αφορά την Ενέργεια, τις κυρώσεις και την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.
Ο Φίτσο έχει δηλώσει ότι οργανώσεις της αντιπολίτευσης σχεδιάζουν να κλιμακώσουν διαμαρτυρίες, ακόμα και μέσω της κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων, και να αναγκάσουν την κυβέρνηση να πέσει.
«Οι σχεδιαζόμενες διαμαρτυρίες έχουν στόχο να δημιουργήσουν χάος, ενδεχομένως και μέσω αντιπαράθεσης με την αστυνομία», δήλωσε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κρατικής Ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει και το οποίο ανέθεσε στην κυβέρνηση να σχεδιάσει προληπτικά μέτρα.
«Η κατάσταση είναι σοβαρή. Βλέπουμε μια δομή που προσπαθεί να επιτεθεί στη συνταγματική τάξη της Σλοβακικής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Φίτσο.
Το αντιπολιτευόμενο «φιλοδυτικό» κόμμα «Προοδευτική Σλοβακία» χαρακτηρίζει τις κατηγορίες αυτές «εξαπάτηση» με στόχο τη φίμωσή του, καθώς και την κάλυψη ρωγμών στον τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό και της αποτυχίας του να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας.
Νέα διαδήλωση είναι προγραμματισμένη για σήμερα.
Ο Φίτσο μαζί με τον Ούγγρο ομόλογό του, Β. Ορμπαν, έχουν επικρίνει έντονα την απόφαση του Κιέβου να διακοπεί η διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ουκρανικού εδάφους στη Σλοβακία και έχουν απειλήσει με αντίποινα.
Χθες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Σλοβακία μέσω του αγωγού «TurkStream» και των παρακλαδιών του σε Βουλγαρία και Σερβία.
Επανέρχεται σταθερά στο προσκήνιο η ενίσχυση της καταστολής εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, ιδιαίτερα ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 23 Φλεβάρη.
Με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι προχτές σε εκδρομή βρεφονηπιακού σταθμού σε πάρκο στη Βαυαρία, με 2 νεκρούς, και τη σύλληψη ως υπόπτου ενός 28χρονου Αφγανού, πυροδοτούνται ξανά ο ρατσισμός και οι παρεμβάσεις για λιγότερο άσυλο και απελάσεις, την ώρα που η γερμανική καπιταλιστική οικονομία εισέρχεται σε κρίση.
Ο συλληφθείς ύποπτος, με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς που υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία, είχε εισέλθει στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας και αναφέρεται ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε να απελαθεί στο Αφγανιστάν.
Ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με την υπουργό Εσωτερικών, Ν. Φέζερ, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «απίστευτη πράξη τρομοκρατίας».
«Εχω βαρεθεί να βλέπω τέτοιες βίαιες ενέργειες να διαπράττονται εδώ κάθε λίγες εβδομάδες. Από δράστες που ουσιαστικά ήρθαν σε εμάς για να βρουν προστασία», κατήγγειλε ο Σολτς.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU/CSU, Φρ. Μερτς, τάχθηκε υπέρ «μιας θεμελιώδους αλλαγής στο δικαίωμα εισόδου, στο δικαίωμα ασύλου και στο δικαίωμα παραμονής» στη Γερμανία, όπως και υπέρ «του μόνιμου ελέγχου» στα σύνορα της χώρας και υπέρ «της απαγόρευσης οποιασδήποτε απόπειρας παράτυπης μετανάστευσης».
«Επαναπατρισμός τώρα!», δήλωσε η συμπρόεδρος και υποψήφια καγκελάριος της AfD, Αλ. Βάιντελ, ζητώντας μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) επίσης ζήτησαν από το Βερολίνο να συνάψει στενότερες σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η απέλαση προσφύγων και μεταναστών.
Αναστολή χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων, ιδίως σε Αφγανούς, περισσότερες απελάσεις και λιγότερους πρόσφυγες ζήτησε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ. «Η Γερμανία χρειάζεται κέντρα απελάσεων», είπε και εισηγήθηκε την κρατική χρηματοδότηση καθημερινών ειδικών πτήσεων, με λιγότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία, αλλά και χωρίς μετρητά για τους υπό απέλαση μετανάστες. Επέκρινε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής υπηκοότητας που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση Σολτς.