Επανέρχεται σταθερά στο προσκήνιο η ενίσχυση της καταστολής εναντίον προσφύγων και μεταναστών στη Γερμανία, ιδιαίτερα ενόψει των πρόωρων εκλογών στις 23 Φλεβάρη.
Με αφορμή την επίθεση με μαχαίρι προχτές σε εκδρομή βρεφονηπιακού σταθμού σε πάρκο στη Βαυαρία, με 2 νεκρούς, και τη σύλληψη ως υπόπτου ενός 28χρονου Αφγανού, πυροδοτούνται ξανά ο ρατσισμός και οι παρεμβάσεις για λιγότερο άσυλο και απελάσεις, την ώρα που η γερμανική καπιταλιστική οικονομία εισέρχεται σε κρίση.
Ο συλληφθείς ύποπτος, με ιστορικό βίαιης συμπεριφοράς που υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία, είχε εισέλθει στη Γερμανία μέσω Βουλγαρίας και αναφέρεται ότι πρόσφατα παρουσιάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ζήτησε να απελαθεί στο Αφγανιστάν.
Ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση με την υπουργό Εσωτερικών, Ν. Φέζερ, ενώ χαρακτήρισε την επίθεση «απίστευτη πράξη τρομοκρατίας».
«Εχω βαρεθεί να βλέπω τέτοιες βίαιες ενέργειες να διαπράττονται εδώ κάθε λίγες εβδομάδες. Από δράστες που ουσιαστικά ήρθαν σε εμάς για να βρουν προστασία», κατήγγειλε ο Σολτς.
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος καγκελάριος της CDU/CSU, Φρ. Μερτς, τάχθηκε υπέρ «μιας θεμελιώδους αλλαγής στο δικαίωμα εισόδου, στο δικαίωμα ασύλου και στο δικαίωμα παραμονής» στη Γερμανία, όπως και υπέρ «του μόνιμου ελέγχου» στα σύνορα της χώρας και υπέρ «της απαγόρευσης οποιασδήποτε απόπειρας παράτυπης μετανάστευσης».
«Επαναπατρισμός τώρα!», δήλωσε η συμπρόεδρος και υποψήφια καγκελάριος της AfD, Αλ. Βάιντελ, ζητώντας μαζικές απελάσεις μεταναστών.
Οι Φιλελεύθεροι (FDP) επίσης ζήτησαν από το Βερολίνο να συνάψει στενότερες σχέσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ακολουθώντας το παράδειγμα της Αυστρίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η απέλαση προσφύγων και μεταναστών.
Αναστολή χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων, ιδίως σε Αφγανούς, περισσότερες απελάσεις και λιγότερους πρόσφυγες ζήτησε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρωθυπουργός της Βαυαρίας, Μ. Ζέντερ. «Η Γερμανία χρειάζεται κέντρα απελάσεων», είπε και εισηγήθηκε την κρατική χρηματοδότηση καθημερινών ειδικών πτήσεων, με λιγότερες διαδικασίες και γραφειοκρατία, αλλά και χωρίς μετρητά για τους υπό απέλαση μετανάστες. Επέκρινε επίσης την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής υπηκοότητας που αποφάσισε πέρυσι η κυβέρνηση Σολτς.