ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Σκηνικό «νεφελώδες»

Οι φόβοι για ένα λουτρό αίματος στην Κουντούζ όχι μόνο παραμένουν, αλλά ενισχύονται και από τις διαστάσεις εντός της Βόρειας Συμμαχίας

Τραυματισμένοι από τις σκληρές μάχες, μέλη της Βόρειας Συμμαχίας

Associated Press

Τραυματισμένοι από τις σκληρές μάχες, μέλη της Βόρειας Συμμαχίας
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΚΟΥΕΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Σύγχυση κυρίως, αλλά και ανησυχίες επικρατούν για ένα πιθανό απίστευτο λουτρό αίματος, που ενδέχεται να λάβει χώρα στην Κουντούζ, το τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν στο βορρά του Αφγανιστάν.

Η κατάσταση όπως παρουσιάζεται είναι όχι μόνο ασαφής, αλλά παντελώς νεφελώδης, με συγκρούσεις να μαίνονται και τα βομβαρδιστικά Β-52 να βομβαρδίζουν ανηλεώς, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δεκάδες νεκροί, σύμφωνα με το Αφγανικό Πρακτορείο Ειδήσεων-(ΑΙΡ). Οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας τελικά κατέλαβαν το Χαναμπάντ, 25 χιλιόμετρα έξω από την Κουντούζ και κατόπιν επιτέθηκαν εναντίον ισλαμιστών μαχητών στο χωριό Ντεβαϊρόνε, σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων. Οι μαχητές των τελευταίων, που έχουν την υποστήριξη χιλιάδων ξένων ενόπλων, προβάλλουν σθεναρή αντίσταση. Διαψεύστηκε εξάλλου η πληροφορία ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων σκοτώθηκε ο Ντζουμά Ναμαγκάνι, ο οποίος είναι επικεφαλής ισλαμιστών ενόπλων από το Ουζμπεκιστάν, που μετέβησαν στην πόλη Κουντούζ για να συμπαραταχτούν με τους Ταλιμπάν.

«Κόντρες» στους κόλπους της Βόρειας Συμμαχίας

Σύμφωνα με όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία οι δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας δεν εξαπέλυσαν κάποια μαζική επίθεση κατά της πόλης, αλλά εν αντιθέσει δυνάμεις της επιτίθενται τόσο ανατολικά όσο και δυτικά της πόλης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η διάσπαση αυτή των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας καθώς οι δύο διαφορετικές επιθέσεις σε τρία μέτωπα, από τον Ουζμπέκο Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ και από τους Τατζίκους που έλαβαν εντολή, όπως φημολογείται από τον ίδιο τον Μπουρχαουντίν Ραμπανί - τον άνθρωπο που φέρεται να «αυτοανακηρύχτηκε» Πρόεδρος του Αφγανιστάν - φανερώνει τις διαστάσεις που υπάρχουν εντός της Βόρειας Συμμαχίας, που μπορεί να οδηγήσουν και στη διάνοιξη ενός ακόμη μετώπου εντός του Αφγανιστάν. Ανάλογο σενάριο για τις επιθέσεις ξεκίνησε εξαιτίας των διαφωνιών που έχουν εκδηλωθεί στους κόλπους των διαφορετικών φατριών της Βόρειας Συμμαχίας, υποστηρίζει το πρακτορείο, που αναφέρει ότι οι δυνάμεις του Ραμπανί φοβούνται μήπως οι δυνάμεις του Ντόστουμ αναλάβουν τον έλεγχο της Κουντούζ, αφού εξασφαλίσουν την αλλαγή στρατοπέδου των αξιωματούχων Παστούν των Ταλιμπάν.

Associated Press

Την ίδια στιγμή ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, από το γειτονικό Πακιστάν όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, εξέφρασε φόβους για μία πιθανή αιματοχυσία στην Κουντούζ, ενώ το βρετανικό ΒΒC ανέφερε ότι ένας ακόμη κύκλος διαπραγματεύσεων μπορεί να έχει αρχίσει ώστε να εξευρεθεί κάποια ειρηνική επίλυση της κρίσης της Κουντούζ. Μία προσπάθεια που καθοδηγείται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, από τη Βρετανία και «άλλες» χώρες της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» που εργάζονται στα παρασκήνια.

Παρασκήνια...

Και πάλι το BBC αναφέρει ότι ο ηγέτης των δυνάμεων των Ταλιμπάν στην Κουντούζ, μουλάς Φαζίλ, ταξίδεψε στο Μαζάρ ι Σαρίφ για συνομιλίες με τον Ντόστουμ, με επίκεντρο την τύχη των ξένων μαχητών που μάχονται στο πλευρό των Ταλιμπάν, όπως Αραβες, Πακιστανοί και Τσετσένοι. Σε μία παράλληλη εξέλιξη η οργάνωση Tehrik Nifaz Shariate Mohammedi - που ο ηγέτης της μουλάς Σούρι Μοχάμεντ έχει καταδικαστεί σε 3 χρόνια φυλάκιση στο Πακιστάν επειδή ήταν εθελοντής στο Αφγανιστάν - ανακοίνωσε χτες ότι θα στραφούν και θα σκοτώσουν όσους Αφγανούς πρόσφυγες βρίσκονται σε έδαφος του Πακιστάν εάν δε γίνει η έξοδος των εγκλωβισμένων της Κουντούζ. Επιπροσθέτως, οι βρετανικοί «Τάιμς» αναφέρουν ότι ακόμη και μεταξύ των Ταλιμπάν και των ξένων εντός της Κουντούζ μαίνονται οι μάχες, καθώς οι μεν στρέφονται κατά αυτών που θέλουν να παραδοθούν, κυρίως δηλαδή κατά των Ταλιμπάν.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανελέητοι

Associated Press

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ανελέητοι
Πάντως, περιστατικά εκδήλωσης διαστάσεων μεταξύ των δυνάμεων της Βόρειας Συμμαχίας καταγράφηκαν και αλλού. Οπως στην περίπτωση της Μαϊντάν Σαχρ, πόλης στα ορεινά, μόλις 30 χλμ νοτιοδυτικά της Καμπούλ, όπου 1.500 Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας μάχονται για τον έλεγχο με 1.000 Ταλιμπάν. Σύμφωνα με το «Ρόιτερς» που μεταφέρει δηλώσεις κάποιων οπλαρχηγών της Βόρειας Συμμαχίας, οι Χαζάροι που είναι Σιίτες και υπό την ηγεσία του Χαλίλι ενώ μάχονταν μαζί με τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας «τώρα άλλαξαν στρατόπεδο». Ο Χαλίλι το αρνείται. Ανάλογη «έκρυθμη» κατάσταση επικρατεί και στην πόλη Χεράτ που βρίσκεται εδώ και μέρες υπό τον έλεγχο της Βόρειας Συμμαχίας.

Οι Ταλιμπάν «κραταιοί» στο Νότο

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικρατεί όσον αφορά και στο τελευταίο προπύργιο των Ταλιμπάν, το Κανταχάρ, που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται συνεχώς από τα αμερικανικά Β-52 και οι μάχες μαίνονται. Σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματούχου των Ταλιμπάν, τον μουλά Σαγιέντ Μοχάμαντ Χακανί, που τις έκανε από το Σπιν Μπόλντακ, ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ έφυγε από το Κανταχάρ για «πιο ασφαλή τοποθεσία» και όρισε το διάδοχό του. Αντιθέτως, σε συνέντευξή του στο BBC ο εκπρόσωπος του μουλά Ομάρ, Μοχάμαντ Ταγιάμπ Αγκα, διέψευσε την είδηση, τονίζοντας ότι όχι μόνο ο μουλάς Ομάρ έχει παραμείνει στο Κανταχάρ, αλλά προσωπικά διευθύνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ταλιμπάν, που θα παραμείνουν εκεί να αντιστέκονται τόσο στις επιθέσεις της Βόρειας Συμμαχίας όσο και των Αμερικανών.

Πάντως, χωρίς κάποια δομή και με το χάος να βασιλεύει στο Αφγανιστάν, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανασφαλής για να ξεκινήσει σε ευρεία κλίμακα η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας, στην οποία βασίζονται περίπου 7,5 εκατομμύρια Αφγανοί για να μπορέσουν να επιβιώσουν το χειμώνα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΡΟ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Στο επίκεντρο η μελλοντική αφγανική κυβέρνηση και η Κουντούζ

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Την αναγκαιότητα να εκπροσωπούνται στη Σύνοδο της Βόννης ακόμη και οι «νέες δυνάμεις που έχουν προκύψει από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», επανέλαβε, χθες, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Αμπντούλ Σατάρ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του. Ο Σατάρ και ο Περβέζ Μουσάραφ εξέθεσαν στον Τζακ Στρο τις πακιστανικές ανησυχίες για τη μελλοντική αφγανική κυβέρνηση, αλλά και για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη Κουντούζ, στα βορειοανατολικά του Αφγανιστάν.

Προτεραιότητα είναι η κάλυψη «όσο το δυνατό γρηγορότερο» του πολιτικού κενού που έχει δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν, συμφώνησαν οι Σατάρ και Στρο, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησαν, χθες, στο Ισλαμαμπάντ. Ο Πακιστανός υπουργός, αντανακλώντας προφανώς και τις απόψεις που εξέφρασε ο Περβέζ Μουσάραφ, επανέλαβε ότι το Πακιστάν στηρίζει «ολόψυχα» τις προσπάθειες του ΟΗΕ για σύσταση ευρείας κυβέρνησης και τόνισε, πάλι, ότι «ορισμένοι μετριοπαθείς Ταλιμπάν δεν μπορούν να αποκλειστούν από μια νέα κυβέρνηση. Δεν καταλαβαίνω γιατί συγχωρέθηκαν οι μουτζαχεντίν που συνεργάστηκαν με τους Σοβιετικούς και τώρα θα πρέπει να επικρατήσει άλλη λογική».

Ο Στρο επιβεβαίωσε ότι οι Πακιστανοί αξιωματούχοι τού έθεσαν επιτακτικά το θέμα της επίλυσης της εκρηκτικής κατάστασης, που έχει δημιουργηθεί στην πόλη Κουντούζ, όπου πολιορκούμενοι, μαζί με τους Ταλιμπάν, βρίσκονται και χιλιάδες ξένοι μαχητές. Ο Βρετανός υπουργός συμμερίστηκε την πακιστανική ανησυχία ότι «η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και μπορεί να εξελιχθεί σε τεράστια ανθρώπινη τραγωδία». Επίσης, υπογράμμισε ότι «ελπίζει η Β. Συμμαχία να δείξει υπευθυνότητα και να διασφαλίσει την ειρήνη στο Αφγανιστάν, συνειδητοποιώντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία εθνότητα από τη μελλοντική ηγεσία». Ο Στρο, στο περιθώριο των επαφών του με την πακιστανική ηγεσία, συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή απεσταλμένο του ΟΗΕ για το Αφγανιστάν, Φραντσέσκ Βεντρέλ.

Ανάλογες παρατηρήσεις έκανε ο Στρο και στην Τεχεράνη, όπου είχε συναντήσεις την Πέμπτη. Ο Βρετανός υπουργός, πάντως, επανέλαβε ότι «πιθανότατα είναι αναγκαία η παρουσία διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν για κάποιο χρονικό διάστημα». Η ιρανική ηγεσία τάχθηκε κατά αυτής της προοπτικής, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών της Β. Συμμαχίας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, με τον οποίο συναντήθηκε ο Στρο. Σε αντίθεση, όμως, με την κατηγορηματικότητα του Αμπντουλάχ, η Τεχεράνη φάνηκε πιο διαλλακτική στην πιθανότητα «συμμετοχής σε μια νέα ηγεσία ακόμη και ανθρώπων που εργάστηκαν για τους Ταλιμπάν, χωρίς να ενστερνίζονται τις απόψεις τους».

Απειλούν με επιθέσεις

Με αντίποινα σε βάρος των Αφγανών προσφύγων, που δεν είναι Παστούν και βρίσκονται στο Πακιστάν, σε περίπτωση που εκτελεστούν οι ξένοι μαχητές που έχουν εγκλωβιστεί στην Κουντούζ, απειλεί η οργάνωση «Τεχρίκ Νιφάζ Σχαριάτ ε Μοχαμεντί», της οποίας ο ηγέτης έχει, ήδη, φυλακιστεί, γιατί οδήγησε χιλιάδες Πακιστανούς εθελοντές στο πλευρό των Ταλιμπάν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης υπογράμμιζε ότι οι Πακιστανοί εθελοντές πέρασαν στο Αφγανιστάν, για να πολεμήσουν τις ΗΠΑ και όχι τους άλλους Αφγανούς.

Τόνισε ότι δεν έχει ακριβή εικόνα του συνόλου των ξένων μαχητών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν, συμπληρώνοντας, όμως, ότι στην Κουντούζ είναι βέβαιο ότι οι ξένοι μαχητές ξεπερνούν τους 1.300. Η ανακοίνωση της οργάνωσης προκλήθηκε, προφανώς, από την πληροφορία ότι Ταλιμπάν και Β. Συμμαχία ήρθαν σε κάποια συμφωνία στην Κουντούζ, η οποία, όμως, επιτρέπει να συλληφθούν οι ξένοι μαχητές.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Διερευνητικές συνομιλίες με στόχο «σεισμικές εξελίξεις»;

ΜΟΣΧΑ.-

«Διερευνητικές συζητήσεις» για το μέλλον των σχέσεων ανάμεσα σε Μόσχα και Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είχαν χτες στο Κρεμλίνο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον. Ομως, παρά τις «πρόωρες» προσδοκίες που καλλιεργούνται τις τελευταίες μέρες για ραγδαίες και καταληκτικές εξελίξεις αναφορικά με το ποιόν των μεταξύ τους μελλοντικών σχέσεων, οι δύο άνδρες (και δη ο Ρώσος Πρόεδρος) δεν προέβησαν σε ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές δηλώσεις για την κατεύθυνση και το πλαίσιο που θα ακολουθήσουν Ρωσία - ΝΑΤΟ μεσοπρόθεσμα...

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής του με το Ρώσο Πρόεδρο, ο γγ του ΝΑΤΟ είπε στους δημοσιογράφους: «Υπάρχει μία αίσθηση ιστορίας. Υπάρχει πολύ ισχυρή αίσθηση πως αυτή είναι η στιγμή ευκαιρίας που πρέπει να την αρπάξουμε». Ο ίδιος σε άλλο σημείο χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν «διερευνητικές», που είχαν ως στόχο «να εντοπιστεί εάν υπάρχουν περιοχές όπου το ΝΑΤΟ και η Ρωσία θα μπορούσαν, ενδεχομένως, να δουλέψουν ως 20 εταίροι απ' ό,τι σαν 19 συν ένας... Αυτό θα ήταν μία μείζονα, σεισμική, αλλαγή, εάν η Ρωσία μπορούσε να είναι στο ίδιο τραπέζι με τις ΝΑΤΟικές χώρες».

Ο Ρόμπερτσον διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος Πούτιν ζήτησε «θαρρετές και επαναστατικές αλλαγές» στις σχέσεις Ρωσίας - ΝΑΤΟ, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως «δεν επρόκειτο για κάποιο μηχανισμό της πίσω πόρτας που θα προκαλούσε την ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, ούτε για κάποια μέθοδο με την οποία η Ρωσία θα αναμειγνυόταν, θα καθυστερούσε ή θα ασκούσε βέτο στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ»...

Ο Ρώσος Πρόεδρος απ' την πλευρά του προέβη, επί της ουσίας, στην ακόλουθη λιτή, αλλά ενδεικτική δήλωση, απευθυνόμενος στον γγ του ΝΑΤΟ: «Είμαι βέβαιος πως η επίσκεψή σας θα είναι μία θετική εξέλιξη για την ασφάλεια στην Ευρώπη και σ' ολόκληρο τον κόσμο».

Το μέλλον των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ δε μονοπώλησε τις χτεσινές συνομιλίες Πούτιν - Ρόμπερτσον, καθώς οι δύο άνδρες καταπιάστηκαν με τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη «διεθνή αντιτρομοκρατική» συνεργασία και τις λεγόμενες ειρηνευτικές αποστολές στα Βαλκάνια, δίχως ωστόσο να γίνει κάτι γνωστό σχετικά μ' αυτά τα ζητήματα...

Την ίδια ώρα, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αναφερόμενα στη βάση πάνω στην οποία γίνονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία - ΝΑΤΟ για το μέλλον των μεταξύ τους σχέσεων, μετέδωσαν πως αυτές έγιναν στο πλαίσιο της πρότασης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ (που χαίρει της υποστήριξης και των ΗΠΑ) και η οποία αφορά ένα νέο πλαίσιο σχέσεων, ισότιμης βάσης, ανάμεσα στις δύο πλευρές που θα εστιαστεί στη λεγόμενη διεθνή αντιτρομοκρατική συνεργασία, τον έλεγχο των όπλων μαζικής καταστροφής και συνεργασία στον τομέα της αντιβαλλιστικής «άμυνας».

Σχετικώς διαφορετική οπτική γωνία φαίνεται πως έχουν οι αναλυτές αρκετών ρωσικών εφημερίδων, ανάμεσά τους και της «Πράβντα», οι οποίοι, επικαλούμενοι τις καταιγιστικές διεθνείς εξελίξεις που επέφεραν τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη, επιθυμούν ή προβλέπουν ριζική αναδιάρθρωση, ακόμη και διάλυση του ΝΑΤΟ, με στόχο το μετασχηματισμό του σε ένα νέο «διεθνή αντιτρομοκρατικό οργανισμό», στον οποίο θα συμμετάσχει και η Ρωσία. Σ' ένα τέτοιο «αναβαπτισμένο» ΝΑΤΟ, υπογραμμίζουν Ρώσοι αναλυτές, θα υπάρχουν οφέλη για αμφότερες τις πλευρές μεταξύ άλλων επειδή: Αφ' ενός «εμπλουτίζεται» το πεδίο δράσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, η Ρωσία (και ίσως και άλλες δυνάμεις) συμμετέχει και «συλλειτουργεί» σε ισότιμη βάση, ενώ εν προκειμένω εννοείται πως δεν έχουν πλέον κανένα απολύτως νόημα οι όποιες έως τώρα ρωσικές έντονες ενστάσεις για την προς Ανατολάς επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Συνάντηση Σιράκ - Σρέντερ με ευρύ και φιλόδοξο «ρεπερτόριο»...

ΝΑΝΤΗ.-

Με μία έκκληση προς όλες τις αφγανικές φατρίες προκειμένου «να δράσουν υπεύθυνα με στόχο τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης που θα εκπροσωπεί όλες τις εθνοτικές ομάδες και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά και αιχμές για «νέες διαστάσεις» στη δομή και την άμυνα της ΕΕ και δη για την ...«ανάγκη σύνταξης ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος μέχρι το 2004» (!) ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και Λιονέλ Ζοσπέν και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ολοκλήρωσαν χτες τη συνάντησή τους στη Νάντη...

Πιο συγκεκριμένα, στην κοινή ανακοίνωση που υπέγραψαν και εξέδωσαν οι τρεις άνδρες υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, πως οι χώρες τους είναι έτοιμες να «βοηθήσουν τους Αφγανούς να κτίσουν το Αφγανιστάν του αύριο και όχι να επιστρέψουν στο Αφγανιστάν του χτες, το βυθισμένο από συρράξεις κατά τις οποίες ο πληθυσμός ήταν πάντα το ανίσχυρο θύμα». Σε άλλο σημείο, εξέφρασαν «τις πολλές ελπίδες» που εναποθέτουν οι χώρες τους στην ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στη Βόννη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ενώ δεν παρέλειψαν να σημειώσουν πως ΕΕ και ΗΠΑ θα πρέπει «να παίξουν μαζί ισχυρούς ρόλους στη διαδικασία ανοικοδόμησης του Αφγανιστάν». Τέλος, επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους για τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συντάγματος έως το 2004» και εκφράζουν με νόημα την ελπίδα τους πως όχι μόνον ο ευρωστρατός δύναμης 60.000 ατόμων θα είναι πλήρως έτοιμος έως το 2003, αλλά και θα έχει έναν ευρύτερο ρόλο «που δε θα περιορίζεται σε ειρηνευτικές ή ανθρωπιστικές αποστολές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ