ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Σκόπιμη υποχρηματοδότηση των Ταμείων

Την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, ο κρατικός προϋπολογισμός που κατατέθηκε συνεχίζει τη διαιώνιση της οικονομικής ασφυξίας σε βάρος των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με την αποστέρηση των αναγκαίων πόρων από το κράτος, τα Ταμεία οδηγούνται σε οργανικά ή αναλογιστικά ελλείμματα, πάνω στα οποία οι κυβερνήσεις θεμελίωσαν τις μέχρι τώρα αντιασφαλιστικές ανατροπές.

Το παιχνίδι αυτό συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ετσι με το νέο προϋπολογισμό ουσιαστικά νομιμοποιείται η διαχρονική κλεψιά. Αντί λοιπόν για την απόδοση πλέον των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ - σύμφωνα με ήπιους υπολογισμούς - που έχουν συσσωρευτεί μόνο τα τελευταία χρόνια προς το ΙΚΑ, η κυβέρνηση αναγράφει το ποσό των 2.450 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στο 1% του ΑΕΠ. Το ποσό των 1.172 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στα υπόλοιπα του 1% για την πενταετία 2003-2007 και τα οποία δεν είχαν αποδοθεί, η κυβέρνηση θα τα αποδώσει στο μέλλον με τη μορφή έκδοσης ειδικών ομολόγων. Εδώ τελειώνουν για την κυβέρνηση οι «υποχρεώσεις του κράτους» σε έναν ασφαλιστικό οργανισμό που καλύπτει 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι και φέτος ο προϋπολογισμός δεν καταγράφει ούτε ένα ευρώ για τον κλάδο Υγείας του ΙΚΑ, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έπρεπε να αποδοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζεται και το ενοποιημένο ταμείο των αυτοαπασχολούμενων του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ). Η κρατική επιχορήγηση περιορίζεται στα 200 εκατομμύρια ευρώ από τα 177 του 2007. Συνολικά, η χρηματοδότηση του ΟΑΕΕ, μαζί με τις αποδόσεις από άλλες πηγές ύψους 66 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή στην τριμερή χρηματοδότηση του κράτους ύψους 450 ευρώ, θα ανέλθει στα 716 εκατ. ευρώ. Και αυτά, αντί για γενναία χρηματοδότηση, την οποία είχε υποσχεθεί η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (το έτος 1999) για να γίνει αποδεκτή η «ενοποίηση». Η πολιτική αυτή και η άρνηση του κράτους οδήγησε σήμερα τον ΟΑΕΕ σε ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων για να πληρώσει τις συντάξεις. Μάλιστα, μόνο οι υποχρεώσεις του προς τρίτους ανέρχονται σήμερα στα 900 εκατομμύρια ευρώ..!


Γ. Ζ.

ΠΑΙΔΕΙΑ
Κονδύλια κοροϊδίας και υποβάθμισης

Η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία είναι προφανής: Υποταγή της εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, αντικατάσταση της όποιας γενικής μόρφωσης που έχει χαρακτήρα κατάρτισης σε βραχυπρόθεσμες αποσπασματικές γνώσεις, χαμηλού κόστους. Υποβάθμιση των υποδομών, των λειτουργικών αναγκών, αλλά και του περιεχομένου της μόρφωσης για το σύνολο της εκπαίδευσης. Ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επιτάχυνση της διαδικασίας προσαρμογής της εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ, μέσω και της αναμενόμενης αποκέντρωσης (διαφοροποίηση, κατηγοριοποίηση των σχολείων, μετακύληση ευθύνης και κόστους στην ΤΑ και στους γονείς, γενίκευση των ΣΔΙΤ σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης).

Η υποτιθέμενη δωρεάν Παιδεία ήδη στοιχίζει περί τα 4,5 δισ. ευρώ στη λαϊκή οικογένεια.

Παρά τις διακηρύξεις, τα μεγάλα λόγια περί αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης και τις συνθηματολογικές αναφορές της εισηγητικής έκθεσης, ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από τα στοιχεία του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) προκύπτει σαφής μείωση κατά 0,47% η οποία έρχεται σα συνέχεια της περσινής αντίστοιχης μείωσης κατά 0,36%. Το ποσοστό χρηματοδότησης της Παιδείας από τον ΓΚΠ φτάνει στο 7,65% (κάτω από 3% του ΑΕΠ), από 8,48% το 2006 και 8,12% το 2007. Και αναμένεται να είναι τελικά γύρω στο 6%, γιατί στον ΓΚΠ δεν υπολογίζονται τα κονδύλια για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων δανείων, ενώ αντιθέτως υπολογίζονται δαπάνες που δεν αφορούν την εκπαίδευση (π.χ. Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων).

Οι όποιες ονομαστικές αυξήσεις καλύπτουν ουσιαστικά ανελαστικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα μισθολογικές, συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού.

Οι μικρές ονομαστικές αυξήσεις στην επιχορήγηση του τεχνολογικού και πανεπιστημιακού τομέα, κατά 4,15% και 3,00% αντίστοιχα, βρίσκονται πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις του κινήματος για άμεσο διπλασιασμό. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα κινούνται στα περσινά επίπεδα, ενώ για τα ΤΕΙ δεν προβλέπεται καν ξεχωριστό κονδύλι για συγγράμματα.

Η λιτότητα για τους εκπαιδευτικούς θα συνεχιστεί. Τα υψηλά κονδύλια για αναπληρωτές, ωρομίσθιους και υπερωριακή απασχόληση αποδεικνύουν ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα συνεχιστούν, προκειμένου να καλύπτουν καθυστερημένα τα κενά. Το σχετικό κονδύλι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνεται από 80,20 εκατ. ευρώ σε 119,2 εκατ. ευρώ.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΕΠΘ προϋπολογίζονται φέτος 799 εκατ. ευρώ (801 εκατ. ευρώ το 2007). Από αυτά, το 60%, είναι πληρωμές για έργα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους.

Η Παιδεία υποβαθμίζεται, μετατρέπεται σε εμπόρευμα που θα στοιχίζει πανάκριβα. Μόνη απάντηση η λαϊκή πάλη για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Ε.Χ.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Κανένα όφελος

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, επιχειρεί με διάφορες αλχημείες που κάνει στα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2008 να εξωραΐσει την ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και να καλλιεργήσει αισιοδοξία και αυταπάτες στους μικρομεσαίους αγρότες.

Οπως όμως φαίνεται και το 2008 θα συνεχιστεί η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, η συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, θα επιταχυνθεί το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών και παράλληλα θα αυξηθούν κι άλλο τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των τραπεζών. Η κυβέρνηση βέβαια στον προϋπολογισμό επιχειρεί να εμφανίσει αυξημένα τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα, όμως η αλήθεια είναι διαφορετική. Για παράδειγμα, στις επιδοτήσεις για το 2007 προβλεπόταν μείωση 8,3%, η οποία τελικά έφτασε το 14,1%. Για το 2008 εμφανίζονται αυξημένες κατά 9,1%... Παράλληλα, η κυβέρνηση προβάλλει σαν ιδιαίτερη παροχή την αύξηση της αγροτικής σύνταξης κατά 50 ευρώ το μήνα, όμως η βασική σύνταξη του ΟΓΑ, που θα γίνει 330 ευρώ το μήνα από το 2008, παραμένει επίδομα ελεημοσύνης προς τους ξωμάχους αγρότες.

Επίσης, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορεί να συγκαλυφτεί το γεγονός ότι τα ονομαστικά κονδύλια είναι μειωμένα κατά 14,8% (560 εκατ. ευρώ το 2008 από 657 εκατ. ευρώ το 2007). Η μείωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή αφορά έργα υποδομής στη γεωργία, την κτηνοτροφία, τα δάση και την αλιεία. Για τα δάση και την αλιεία τα προβλεπόμενα για το 2008 ονομαστικά κονδύλια του ΠΔΕ είναι μειωμένα κατά 3,3% σε σχέση με τα προβλεπόμενα του 2007 (90 εκατ. ευρώ το 2007 και 87 εκατ. ευρώ το 2008), στοιχείο που επιβεβαιώνει τη δασοκτόνο πολιτική της κυβέρνησης και την υποκρισία της για την αποκατάσταση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

Επιπλέον, για τα εγγειοβελτιωτικά έργα, τα κονδύλια που προβλέπεται να διατεθούν το 2008 είναι αυξημένα σε σχέση με το 2007 μόνο κατά 1,5% (από 132 εκατ. ευρώ το 2007 σε 134 εκατ. ευρώ το 2008). Αύξηση που δεν καλύπτει τον πληθωρισμό, με αποτέλεσμα τα πραγματικά κονδύλια να είναι λιγότερα από τα περσινά. Η μείωση των πραγματικών κονδυλίων για τα εγγειοβελτιωτικά έργα έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που τα προβλήματα της λειψυδρίας και τα πλημμυρικά φαινόμενα οξύνονται εξαιτίας της καταστροφής των δασών, με αποτέλεσμα συνηθισμένα καιρικά φαινόμενα να προκαλούν δυσανάλογες αρνητικές συνέπειες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ