Κυριακή 25 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2008
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κονδύλια κοροϊδίας και υποβάθμισης

Η στόχευση της κυβερνητικής πολιτικής στην Παιδεία είναι προφανής: Υποταγή της εκπαίδευσης στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, αντικατάσταση της όποιας γενικής μόρφωσης που έχει χαρακτήρα κατάρτισης σε βραχυπρόθεσμες αποσπασματικές γνώσεις, χαμηλού κόστους. Υποβάθμιση των υποδομών, των λειτουργικών αναγκών, αλλά και του περιεχομένου της μόρφωσης για το σύνολο της εκπαίδευσης. Ιδιωτικοποίηση και επιχειρηματική λειτουργία πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Επιτάχυνση της διαδικασίας προσαρμογής της εκπαίδευσης στις κατευθύνσεις της ΕΕ, μέσω και της αναμενόμενης αποκέντρωσης (διαφοροποίηση, κατηγοριοποίηση των σχολείων, μετακύληση ευθύνης και κόστους στην ΤΑ και στους γονείς, γενίκευση των ΣΔΙΤ σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης).

Η υποτιθέμενη δωρεάν Παιδεία ήδη στοιχίζει περί τα 4,5 δισ. ευρώ στη λαϊκή οικογένεια.

Παρά τις διακηρύξεις, τα μεγάλα λόγια περί αναβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης και τις συνθηματολογικές αναφορές της εισηγητικής έκθεσης, ο προϋπολογισμός αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Από τα στοιχεία του Γενικού Κρατικού Προϋπολογισμού (ΓΚΠ) προκύπτει σαφής μείωση κατά 0,47% η οποία έρχεται σα συνέχεια της περσινής αντίστοιχης μείωσης κατά 0,36%. Το ποσοστό χρηματοδότησης της Παιδείας από τον ΓΚΠ φτάνει στο 7,65% (κάτω από 3% του ΑΕΠ), από 8,48% το 2006 και 8,12% το 2007. Και αναμένεται να είναι τελικά γύρω στο 6%, γιατί στον ΓΚΠ δεν υπολογίζονται τα κονδύλια για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων δανείων, ενώ αντιθέτως υπολογίζονται δαπάνες που δεν αφορούν την εκπαίδευση (π.χ. Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων).

Οι όποιες ονομαστικές αυξήσεις καλύπτουν ουσιαστικά ανελαστικές δαπάνες, όπως για παράδειγμα μισθολογικές, συμπεριλαμβανομένου και του πληθωρισμού.

Οι μικρές ονομαστικές αυξήσεις στην επιχορήγηση του τεχνολογικού και πανεπιστημιακού τομέα, κατά 4,15% και 3,00% αντίστοιχα, βρίσκονται πολύ μακριά από τις διεκδικήσεις του κινήματος για άμεσο διπλασιασμό. Την ίδια στιγμή, τα κονδύλια για σίτιση, στέγαση και συγγράμματα κινούνται στα περσινά επίπεδα, ενώ για τα ΤΕΙ δεν προβλέπεται καν ξεχωριστό κονδύλι για συγγράμματα.

Η λιτότητα για τους εκπαιδευτικούς θα συνεχιστεί. Τα υψηλά κονδύλια για αναπληρωτές, ωρομίσθιους και υπερωριακή απασχόληση αποδεικνύουν ότι οι ελαστικές μορφές απασχόλησης θα συνεχιστούν, προκειμένου να καλύπτουν καθυστερημένα τα κενά. Το σχετικό κονδύλι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αυξάνεται από 80,20 εκατ. ευρώ σε 119,2 εκατ. ευρώ.

Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του ΥΠΕΠΘ προϋπολογίζονται φέτος 799 εκατ. ευρώ (801 εκατ. ευρώ το 2007). Από αυτά, το 60%, είναι πληρωμές για έργα χρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους.

Η Παιδεία υποβαθμίζεται, μετατρέπεται σε εμπόρευμα που θα στοιχίζει πανάκριβα. Μόνη απάντηση η λαϊκή πάλη για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


Ε.Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ