ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Γενάρη 2014
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Πολιτική που ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κεφαλαίου

Συνεπέστατη στην προώθηση και εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής του κεφαλαίου στον Πολιτισμό, εμφανίστηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στις Βρυξέλλες πριν μερικές μέρες, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ για τους τομείς του Πολιτισμού και του Αθλητισμού.

«Ηρθε η ώρα να συζητήσουμε για μια κοινή στρατηγική της Ευρώπης στα θέματα του Πολιτισμού, που θα αφομοιώνει δημιουργικά την ιστορία, τις γλώσσες και τις παραδόσεις των λαών που απαρτίζουν σήμερα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και οικοδομούν τον κοινό μας ευρωπαϊκό πολιτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Η «ατζέντα» των προτεραιοτήτων της Ελληνικής Προεδρίας περιλαμβάνει το σύνολο των προτεραιοτήτων των μονοπωλίων της «πολιτιστικής βιομηχανίας» για πλήρη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει το: «Η Ελληνική Προεδρία θα συνεισφέρει σημαντικά στη συζήτηση για το ρόλο τον οποίο καλούνται να διαδραματίσουν η πολιτιστική κληρονομιά και η δημιουργική οικονομία τον 21ο αιώνα» και ότι «η Προεδρία θα εξετάσει καινοτόμους τρόπους χρηματοδότησης, οικονομικές και κοινωνικές συμπράξεις κ.ά. Εμφαση, επίσης, θα δοθεί στην ανάγκη διαμόρφωσης και προώθησης μιας κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης για την πολιτιστική κληρονομιά. Στο πλαίσιο αυτής της προτεραιότητας», είπε ο υπουργός, «θα διοργανώσουμε συνέδριο με τίτλο "H πολιτιστική κληρονομιά στο προσκήνιο! Προς μια κοινή προσέγγιση για μια βιώσιμη Ευρώπη" τον Μάρτιο στο Μουσείο Ακρόπολης».

Σε δεύτερο συνέδριο, που θα γίνει στις 20 και 21 Φλεβάρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τίτλο «Χρηματοδοτώντας τη Δημιουργικότητα», θα εξεταστούν - λέει - «παράμετροι όπως η πληροφόρηση για τα υπάρχοντα εργαλεία και την τεχνογνωσία που διευκολύνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της καινοτομίας με γνώμονα την επιχειρηματικότητα».

Θυμίζουμε ότι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Πολιτισμό «Δημιουργική Ευρώπη» στοχεύει και στη μετατροπή του δημιουργού σε «επιχειρηματία», ώστε να ψάχνει αγωνιωδώς χρηματοδότηση από παντού, μεταξύ άλλων και από τις τράπεζες. Διότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει και «μηχανισμό» εγγύησης προς τις τράπεζες για να μετατρέψει τους δημιουργούς και σε πελάτες τους.

Ας δούμε πιο αναλυτικά ορισμένες πτυχές της ακολουθούμενης πολιτικής στον τομέα του Πολιτισμού για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε και το περιεχόμενο των δηλώσεων του υπουργού. Το κράτος από τη μία χρηματοδοτεί με υπέρογκα ποσά μεγάλους ιδιωτικούς κερδοσκοπικούς οργανισμούς (Ιδρυμα Νιάρχου, Λαμπράκη κ.ά), ενώ από την άλλη το υπουργείο Πολιτισμού, με βάση τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, επιταχύνει τη μηχανή των - ευρωπαϊκής προδιαγραφής - αναδιαρθρώσεων στον τομέα του Πολιτισμού. Αστικές κυβερνήσεις και επιχειρηματίες επιτυγχάνουν πιο αποτελεσματικά τη χειραγώγηση της σύγχρονης δημιουργίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος.

Σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις - φάντασμα πια - θιάσων του ελεύθερου θεάτρου από το ΥΠΠΟ, δεν είναι ξεκομμένες από την παραπάνω πολιτική. Φαίνεται πως έχει μπει «ταφόπλακα» στις θεσμοθετημένες επιχορηγήσεις της τελευταίας 30ετίας. Η σταδιακή «αποχώρηση» του αστικού κράτους από τη χρηματοδότηση ήταν η επιλογή του προκειμένου να ενισχύσει τον εμπορευματικό χαρακτήρα και της κινηματογραφικής παραγωγής. Η διολίσθηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην αγοραία αντίληψη για τη λειτουργία του εξελισσόταν παράλληλα και ταυτόχρονα με τη διόγκωση των διαχρονικών οικονομικών προβλημάτων του.

Η δικομματική κυβέρνηση «άνοιξε» τελικά τον πολύ επικίνδυνο «δρόμο» στην κατεύθυνση της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του νέου νόμου (4179) του υπουργείου Τουρισμού «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τουρισμό, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλη και με τον οποίο «σπάει» η αποκλειστικότητα της διαχείρισης του κράτους στους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους... καταρχήν. Στην πράξη δημιουργεί εύλογο προηγούμενο για τους αρχαιολογικούς χώρους συνολικά.

Την πρόταση για ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα ανακινούν για μία ακόμη φορά ξένα δημοσιεύματα. Αυτή τη φορά το περιοδικό «Time», στην πρόσφατη έκδοσή του, που προτείνει την ιδιωτικοποίηση μνημείων για να ...«σωθούν», με αφορμή (και πάλι) τις απόψεις του Αμερικανού καθηγητή Stephen Miller. Θυμίζουμε ότι τον Οκτώβρη 2012, σε εκδήλωση για παρουσίαση επενδυτικών προτάσεων που διοργάνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών στη Νέα Υόρκη, διατυπώθηκε από αμερικανική εταιρεία «επενδυτική πρόταση» για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, από την Ακρόπολη ως το Λαύριο, με τη μετατροπή τους σε μια ...αρχαιοπρεπή Disneyland.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός καθηγητής Αρχαιολογίας και ανασκαφέας της αρχαίας Νεμέας, Στέφανος Μίλερ, προκαλεί με τις προτάσεις του. Φταίει αυτός ή η αποδόμηση των κρατικών δομών προστασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση αρχαιολογικών χώρων; Πριν λίγους μήνες ο Στέφανος Μίλερ κατέθεσε πρόταση που «διαπνέεται από την αρχή της ιδιωτικοποίησης, όχι ακριβώς των αρχαιοτήτων, αλλά της εκμετάλλευσής τους, και από την πεποίθηση ότι ένας ιδιωτικός φορέας, με κίνητρο το κέρδος, θα προστατεύσει και θα μεταχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις αρχαιότητες, αφού αυτές θα αποτελούν μακροπρόθεσμα την πηγή των εσόδων»!

Είχε προηγηθεί συνάντηση στο υπουργείο Πολιτισμού του υπουργού Πολιτισμού, Π. Παναγιωτόπουλου, με τον δήμαρχο της Νεμέας, Β. Ανδριανάκο, τον βουλευτή Κορινθίας της Νέας Δημοκρατίας, Χ. Δήμα, τον καθηγητή της Αρχαιολογίας Στέφανο Μίλερ και τους επιχειρηματίες Θ. Παπαλεξόπουλο και Β. Φουρλή, πρώην και νυν πρόεδρο, αντίστοιχα, του σωματείου «Οφέλτης - Ο φίλος της Νεμέας», με θέμα την «Ανάδειξη της αρχαίας κληρονομιάς της Νεμέας». Θυμίζουμε ότι στη συνάντηση ο υπουργός είχε πει πως «είναι σημαντικό ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία στηρίζει την πολιτιστική κληρονομιά μας και τη σύγχρονη αξιοποίησή της».


Σοφία ΑΔΑΜΙΔΟΥ


ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Λίβελος

1.Δεν ελπίζω πια παρά σ' έναν αιφνίδιο θάνατο του ευρώ που θα δώσει τέλος στην ατιμία και την ντροπή. Εναν αιφνίδιο θάνατο που θα τον υποδεχτώ ενθουσιαστικά, γιατί θα δώσει στη ζωή μας τη θέση που της αξίζει.

2. Πρέπει να ενσταλάξουμε μέσα στους ενόχους που μας έφεραν σ' αυτό το χάλι το πιο δραστικό μας δηλητήριο. Πρέπει οι θαυμαστές του ευρώ να χάσουν τον έλεγχο του εαυτού τους, να φωτιστεί η μυστική τους ζωή, η οποία ξεσπά πάνω μας σαν κοινωνική μάστιγα.

3. Στο μεγάλο φόβο που μας βύθισε η Ευρώπη πρέπει ν' απαντήσουμε με την κατάρρευσή της, ν' ανακαλύψουμε όλους τους πένθιμους συνδυασμούς με τους οποίους πειραματίστηκαν πάνω μας και να τους επιστρέψουμε στους θύτες. Οσοι μας κατέστησαν ανίκανους ν' ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και να φυτοζωούμε, τους αξίζει να ζήσουν μέσα στις ένδοξες μητροπόλεις τους χωρίς πόρους, χωρίς εισοδήματα και, το κυριότερο, να ζητιανεύουν για μια θεσούλα που δε θα είναι σύμφωνη με την κλίση τους.

4. Οσο κι αν οι Συριζαίοι επιμένουν πως μόνο μέσα από την Ευρώπη πρέπει να γίνουν όλα όπως πρέπει, οφείλουμε να διαδίδουμε προς όλους πως η εκδίκηση για την πτώση μας δεν είναι ανέφικτη. Μέσα από μια ατελείωτη αλυσίδα ταπεινώσεων, πρέπει να συναρτήσουμε τη στάση μας με τη στάση των συμπολιτών μας που σιγά-σιγά ξεπερνούν την παθητικότητά τους, αρνούνται να κατέλθουν σε χαμηλότερο επίπεδο κι επιθυμούν ν' απαλλαγούν από την οδύνη.

5. Οσο κι αν προσπάθησε η καθεστωτική δημοσιογραφία, αποδείξαμε πως δεν είμαστε ανάξιοι των δασκάλων μας. Η παρεξηγημένη ζωή μας, την οποία θρυμμάτισε το θράσος των Ευρωπαίων, μας έκανε προσώρας να ξεχάσουμε αρχές και κανόνες και να παρασύρουμε ο ένας τον άλλον στη διάλυση. Οσοι φλυαρούν ζητώντας από τη Μέρκελ εξηγήσεις το κάνουν από υστεροβουλία, τονίζοντας ότι το μένος απέναντι στην Ευρώπη είναι παράλογο, όπως η έμμονη ιδέα μας για αξιοπρέπεια. Δεν επιθυμούν να καταλάβουν πως τώρα διεκδικούμε το «νόμο του χρόνου», όπως τον αποτύπωσε στα σονέτα του ο Σαίξπηρ.

6. Είναι ενοχλητική η τροχιά μας μέσα στην Ευρώπη. «Παρασιτικές παρουσίες» μας αποκαλούν οι φυλλάδες τους. Ολοι οι χριστιανοί της Ευρώπης, εθισμένοι στην παραπλανητική διπλωματία, μας άφησαν να φλυαρούμε μαζί τους πιστεύοντας ότι όλος αυτός ο κόσμος, λόγω πολιτισμού, θα προστάτευε τους αδύναμους. Τι θλιβερός εναγκαλισμός, τι θανάσιμη εμπειρία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ετοιμάσουμε τις αποσκευές μας για ένα άλλο ταξίδι με προορισμό το κέντρο μας.

7. Η περιφρόνησή μου μεγαλώνει για όλους τους κύκλους που μιλάνε ακόμα και την ύστατη ώρα υπέρ της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι σοβαρό θέμα η ζωή μας για να την εγκαταλείψουμε στην τύχη ή στα χέρια ενός ανεύθυνου Σαμαρά. Οι αξιώσεις των εταίρων είναι πια αφόρητες. Είμαστε πια το έλεος μιας τυφλότητας η οποία προκύπτει από την έπαρση και την εξάρτηση από την τοκογλυφία.

8. Δεν υπάρχει κοινή ζωή με τους Ευρωπαίους. Η παρούσα κατάσταση ή θα συνεχίσει ως έχει πολλαπλασιάζοντας έτσι τους εξαθλιωμένους ή θα πρέπει να επικεντρωθούμε σ' εκείνα τα χαρίσματα που θα μας δώσουν δύναμη για να βγούμε από το φέρετρο της Ευρώπης.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ