ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούνη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ
Η αποκατάσταση δεν ήρθε ακόμα...

Εικόνες τεράστιας καταστροφής εντός του Εθνικού Δρυμού τις μέρες της φωτιάς

Eurokinissi

Εικόνες τεράστιας καταστροφής εντός του Εθνικού Δρυμού τις μέρες της φωτιάς
Στις 28 Ιούνη 2007, το μεσημέρι, προς το τέλος καύσωνα στην Αθήνα, ξεκίνησε η μεγαλύτερη, ιστορικά, πυρκαγιά στην Πάρνηθα. Η φωτιά ξέσπασε στα Δερβενοχώρια Αττικής και εξαπλώθηκε γρήγορα στα δυτικά του βουνού, περνώντας στον Εθνικό Δρυμό. Η πύρινη λαίλαπα διένυσε πάνω από 15 χιλιόμετρα, κατέκαψε χιλιάδες στρέμματα και τέθηκε υπό έλεγχο από την Πυροσβεστική στις 3 Ιούλη.

Ο απολογισμός της μεγάλης πυρκαγιάς ήταν 48.744 στρέμματα γης, τα οποία κάηκαν συνολικά στην περιοχή, από τα οποία 36.338 στρέμματα αποτελούσαν τμήμα του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Η δενδρώδης και θαμνώδης βλάστηση της περιοχής κάηκε, αφήνοντας ελάχιστες νησίδες πρασίνου, ενώ 27.200 στρέμματα της καμένης έκτασης βρίσκονταν μέσα στα όρια της περιοχής Natura 2000, με συνολική έκταση περίπου 149.000 στρεμμάτων. Επίσης, το 62% του ελατοδάσους της Πάρνηθας, έκτασης 21.800 στρεμμάτων, ήταν μέσα στην περιοχή που καταστράφηκε. Σύμφωνα με τον πλέον «αισιόδοξο» υπολογισμό, η ζημιά ισοδυναμούσε με 1.400.000 περίπου καμένα έλατα και πεύκα.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι στην Πάρνηθα έβρισκαν καταφύγιο 132 είδη πουλιών, 30 είδη ερπετών και αμφίβιων και 45 είδη θηλαστικών. Πολλά από αυτά μετανάστευσαν, με αβέβαιη κατάληξη ως προς τη δυνατότητα επιβίωσής τους, είτε χάθηκαν αφού είχαν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης. Μεγάλες συνέπειες υπήρξαν και για τον πληθυσμό των κόκκινων ελαφιών, που συναντώνται στην περιοχή της Πάρνηθας. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως περίπου 50 ελάφια είτε κάηκαν, είτε πέθαναν από ασφυξία κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Ούτε στο 1/4 η αποκατάσταση...

Οσον αφορά την αποκατάσταση στο πολύπαθο οικοσύστημα, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μέχρι στιγμής σε μια συνολική επιφάνεια 4.567 στρεμμάτων έχουν αναδασωθεί 196.654 φυτάρια κεφαλληνιακής ελάτης, 193.000 φυτάρια μαύρης πεύκης και 800 φυτάρια χνοώδους δρυός, με στόχο την επαναφορά του ελατοδάσους που κάηκε, όταν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 100.000 φυτάρια καλύπτουν μόλις 800 στρέμματα. Αλλωστε, μια μικρή σύγκριση αυτών των στοιχείων με τα αριθμητικά στοιχεία της καταστροφής δείχνουν το πόσα λίγα έχουν γίνει. Επιπλέον, το φυτώριο του Φορέα Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας είναι περιορισμένων δυνατοτήτων, οι πιστώσεις δε για τις αναδασώσεις είναι ελάχιστες.

Το δάσος της Πάρνηθας πάντα βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα. Να θυμίσουμε την καταστροφή των 5.200 στρεμμάτων στη Βαρυμπόμπη το 1986, των 5.000 στρεμμάτων στο Τατόι το 1987 και των 10.500 στρεμμάτων στη Φυλή το 1989. Η κλασική ερώτηση που συχνά επανέρχεται σε αυτές τις περιπτώσεις έχει εύκολη απάντηση.

Οι συνήθεις αυτουργοί τέτοιων καταστροφών μπορεί να κατηγοριοποιηθούν ως εξής: Κερδοσκόποι γης, καταπατητές - οικοπεδοφάγοι, βοσκοί, παράνομοι υλοτόμοι, λαθροθήρες και βεβαίως η ΔΕΗ, με τα παμπάλαια και υψηλού κινδύνου δίκτυα. Αλλά κύριος ένοχος είναι το σύστημα που τζογάρει με το περιβάλλον χάριν του κέρδους, των χρηματοδοτών και των πελατών του. Μοιραίο αποτέλεσμα τού ότι η γη είναι εμπόρευμα, από το οποίο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι αποκομίζουν τεράστια κέρδη.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Πάρνηθα δεν είναι απλά ένα από τα βουνά του λεκανοπεδίου Αττικής. Αποτελεί τον πιο σημαντικό πνεύμονα πρασίνου, αλλά και τον βασικότερο μηχανισμό μείωσης της θερμοκρασίας, λόγω του αέρα που διοχετεύεται από τον βορρά προς την Αθήνα. Επιπλέον, αποτελεί ένα φυσικό μνημείο και ένα απόθεμα διαφύλαξης μεσογειακού ορεινού περιβάλλοντος που βρίσκεται δίπλα στην πρωτεύουσα, καθώς στην περιοχή έχουν καταγραφεί εκατοντάδες είδη φυτών, από τα οποία τέσσερα είναι ενδημικά είδη, που συναντώνται αποκλειστικά στην Πάρνηθα.

Οι παρεμβάσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μετά την καταστροφική πυρκαγιά, πήραν πρωτοβουλίες για την προστασία του οικοσυστήματος της Πάρνηθας με διάφορους τρόπους.

Με σύνθημα «δάσος - λαϊκή περιουσία», η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ οργάνωσε καμπάνια, με ημερίδες και άλλες μαζικές εκδηλώσεις, που διάρκεσε από το Δεκέμβρη του 2007 έως το τέλος Μάρτη του 2008, απαιτώντας την προστασία της Πάρνηθας, να μη μείνει ούτε μία σπιθαμή καμένης γης του βουνού που να μην αναδασωθεί, να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Το 2008, οι Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργάνωσαν «αγωνιστικά κούλουμα» στην περιοχή.

Το ΚΣ της ΚΝΕ διοργάνωσε τον Απρίλη του 2011 εκδρομή στην Πάρνηθα για μαθητές των Γυμνασίων της Αθήνας, του Πειραιά και του υπολοίπου Αττικής. Τον Ιούνη του 2015 πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας διοργάνωσαν το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ αντίστοιχη πορεία πραγματοποιήθηκε και τον περσινό Μάη.

ΛΕΣΒΟΣ
Μη κατοικήσιμα πάνω από 1.000 κτίσματα

Ολοκληρώθηκαν οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στο σύνολο των περιοχών της Λέσβου που επλήγησαν από τον πρόσφατο σεισμό. Παράλληλα, από τη Δευτέρα ξεκίνησε και ο δευτεροβάθμιος έλεγχος σε πληγείσες περιοχές της Λέσβου, εκτός από τη Βρίσα, στην οποία πραγματοποιήθηκε, από την πρώτη μέρα, στα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και δευτεροβάθμιος, παράλληλα με τον πρωτοβάθμιο έλεγχο.

Από χτες διενεργούνται δευτεροβάθμιοι έλεγχοι στις Τοπικές Κοινότητες Ακράσι, Αμπελικό, Βρίσα, Λισβόρι, Πλωμάρι και Σταυρός, στις οποίες καταγράφηκαν επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια, προκειμένου να διευκολυνθεί και το έργο των κατεδαφίσεων.

Εξάλλου, στις 1.986 έφτασε το σύνολο των αυτοψιών που διενεργήθηκαν από 13/6 έως και 25/6 στη Λέσβο από τα τεχνικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και των τοπικών φορέων.

Ειδικότερα διενεργήθηκαν μέχρι και σήμερα 1.986 αυτοψίες στο νησί της Λέσβου. Κρίθηκαν κατοικήσιμα 871 κτίσματα και μη κατοικήσιμα 1.115. Από το σύνολο των αυτοψιών 1.750 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 774 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 976 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες. Κρίθηκαν μη κατοικήσιμα 39 ναοί και δημόσια κτίρια, όπως και 41 επαγγελματικοί χώροι. Τυχόν αιτήσεις που δεν έχουν εξεταστεί, θα εξεταστούν κατά τον δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Συγκεκριμένα, στη Βρίσα κρίθηκαν μη κατοικήσιμα 472 κτίρια και 113 κατοικήσιμα. Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται 408 κατοικίες, 25 επαγγελματικοί χώροι, έξι ναοί και δημόσια κτίρια, όπως και 33 αποθήκες και λοιπά κτίρια.

Κύμα διαμαρτυρίας για την καταδικαστική απόφαση

Κύμα διαμαρτυρίας και μεταξύ των συναδέλφων της και του διδακτικού προσωπικού του ΕΚΠΑ έχει προκαλέσει η απαράδεκτη καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ηριάννας Β. Λ., υποψήφιας διδάκτορος της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο το γενετικό υλικό, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Μια απόφαση που κρύβει επί της ουσίας την ποινικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων μεταξύ ατόμων. Σημειωτέον, ο σύντροφός της κατηγορήθηκε για εμπλοκή με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» (ΣΦΠ) και αθωώθηκε αμετάκλητα. Υπενθυμίζεται ότι η Ηριάννα Β. Λ. το 2011 - φοιτήτρια τότε Φιλοσοφικής - είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ σε σπίτι υπόπτου (του συντρόφου της) για συμμετοχή στην ΣΦΠ. Δύο χρόνια αργότερα (2013), συνελήφθη και κατηγορήθηκε ως μέλος της ΣΠΦ και για οπλοκατοχή, με βάση ένα μερικό δείγμα DNA σε γεμιστήρα ενός όπλου.

Πρέπει να τονιστεί ότι είναι αρκετές οι υποθέσεις που είδαν τη δημοσιότητα και αφορούν φίλους και συγγενείς ατόμων που τυλίχτηκαν «σε μια κόλλα χαρτί» με ανύπαρκτα στοιχεία και με αυθαίρετες κατασκευές για εμπλοκή τους στη ΣΠΦ και αθωώθηκαν. Ενδεικτική και η δήλωση που είδε τη δημοσιότητα, της μητέρας της Ηριάννας, «αυτό που συμβαίνει στην Ηριάννα μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε. Σε εμένα, σε εσένα, στους φίλους σας, στους συγγενείς, στους πάντες».

Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε σε σπίτι στο Μενίδι

Αδέσποτη σφαίρα βρέθηκε την περασμένη Κυριακή σε σπίτι στο Μενίδι. Οι ένοικοί του ειδοποίησαν την αστυνομία, ενώ τη σχετική έρευνα θα εποπτεύσει εισαγγελέας. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, έχει ζητήσει να ενημερώνεται ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Η. Ζαγοραίος.

Ερχεται κύμα καύσωνα

Κόκκινο θα χτυπήσει ο υδράργυρος αυτή τη βδομάδα, με τη θερμοκρασία μέχρι την Κυριακή να αγγίζει τοπικά τους 40 - 42 βαθμούς. Πιο συγκεκριμένα, από την Πέμπτη θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επηρεάσουν τη χώρα μας και η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά μέχρι το τέλος της βδομάδας θα ανέβει στα ύψη. Από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη τοπικά μέχρι 6 μποφόρ, η θερμοκρασία σε άνοδο και θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα.

Συλλυπητήρια

Η Διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στη συντρόφισσα Αθηνά Ζύμαρη και στην οικογένειά της, για το θάνατο του πατέρα της Χρήστου. Η κηδεία του συντρόφου Χρήστου Ζύμαρη, θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 5 μ.μ., στο Καραβόσταμο Ικαρίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ