ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Βέτο» στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Την απόσυρση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ζητούν με ψήφισμά τους οι συμμετέχοντες σε σχετική ημερίδα για το νερό, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους, με την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρίας Υδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ), εκφράζουν οι εκπρόσωποι φορέων και προσωπικότητες που μετείχαν σε σχετική ημερίδα που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα με θέμα «Νερό: κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα», που διοργάνωσε στον Αγιο Παύλο η «Πρωτοβουλία για την Προάσπιση του νερού ως Κοινωνικού Αγαθού», με ψήφισμά τους:

  • ζήτησαν να σταματήσει η διαδικασία μετοχοποίησης και μεταφοράς δραστηριοτήτων εκμετάλλευσης του νερού από το κράτος σε ιδιώτες και να αποσυρθεί το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή.
  • απαίτησαν να παρθούν μέτρα για την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υδροδότησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής, να αντιμετωπιστούν άμεσα οι απώλειες του δικτύου ύδρευσης, να αποσυρθούν οι πρόσφατες ανατιμήσεις και να μην υλοποιηθούν οι ανατιμήσεις που σχεδιάζονται για τον Ιανουάριο του 2002.
  • διαπίστωσαν ότι το νερό αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και πρέπει να τελεί υπό κρατικό έλεγχο και ότι η διαχείρισή του δεν επιτρέπεται να αφεθεί στους ιδιώτες κεφαλαιούχους και να καθορίζεται από τους νόμους του κέρδους της αγοράς.

Ο πρώτος εισηγητής της εκδήλωσης Γ. Τσιλιγκιρίδης, Δρ μηχανολόγος, λέκτορας ΑΠΘ, τόνισε ότι η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ εντάσσεται στη γενικότερη κυβερνητική πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕ. «Πολιτική που επιδιώκει να μετατρέψει κοινωφελείς υπηρεσίες σε μηχανισμούς άντλησης κερδών σε βάρος του λαού και προς όφελος των εκάστοτε "μετόχων" και που στη συγκεκριμένη περίπτωση επιδιώκει να εμπορευματοποιήσει το νερό», υπογράμμισε και συνέχισε: «Τα μπλακ άουτ και οι υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων στο ηλεκτρικό σύστημα της Καλιφόρνια, έχουν δείξει με τον καλύτερο τρόπο, πού μπορεί να οδηγήσει η ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών υπηρεσιών. Αυτό όμως δε φαίνεται να συγκινεί κανένα ιδεολόγο της ιδιωτικοποίησης. Ετσι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τη μετοχοποίηση/ ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και η απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει το νερό σε ιδιώτες προκαλεί το λαϊκό αίσθημα. Ιδιαίτερα μετά τις δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιριών για τον έλεγχο και των υδάτινων πόρων, όπως και των ενεργειακών ή των άλλων φυσικών πόρων».

Στην εισήγηση του ο Ι. Αρβανίτης, μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας, σημείωσε ότι το νερό, το πλέον απαραίτητο συστατικό για τη ζωή του ανθρώπου, δεν είναι δυνατό να αποτελέσει αντικείμενο διανομής βάσει των νόμων της αγοράς. Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο καιρό η ΕΕ έπαψε να ομιλεί για διαχείριση υδάτινων πόρων και να χρησιμοποιεί τον όρο «διαχείριση κατανάλωσης του νερού». «Αυτό σε συνδυασμό με την αποδοχή της πολιτικής για ιδιωτικοποιήσεις του οργανισμού της ΕΥΑΘ, μας κάνει να ανησυχούμε για την παραπέρα πορεία, τόσο τιμολογιακά, όσο και ποιοτικά, του πόσιμου νερού», υπογράμμισε ο Ι. Αρβανίτης.

Ακόμη, στη δική του εισήγηση ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ, Ν. Δελήμπεης, τόνισε ότι όταν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι το νερό τότε απαιτείται πολλή σκέψη, γιατί το νερό δεν είναι προϊόν ούτε παραγωγής ούτε τεχνολογίας, είναι φυσικό αγαθό και μάλιστα σε ανεπάρκεια, για την εξασφάλιση του οποίου προβλέπεται να γίνουν πολλοί αγώνες. «Είναι λοιπόν απαράδεκτο και πέρα από κάθε ηθική το αγαθό αυτό να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης στα χέρια κάποιων επιτηδείων που θα έχουν ως μοναδικό στόχο το κέρδος, αφού θα επενδύσουν τα κεφάλαιά τους», επισήμανε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΥΑΘ.

Στο τέλος της εκδήλωσης για την υλοποίηση όσων αναφέρονται στο ψήφισμα συστάθηκε Επιτροπή για την «Προάσπιση του Νερού ως Κοινωνικού Αγαθού».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο επίκεντρο 100.000 επιχειρήσεις

Σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υφυπουργό Απ. Φωτιάδη, με στόχο τον προσδιορισμό πηγών κάλυψης της υστέρησης φορολογικών εσόδων, χωρίς να θίξουν τη φορολογική ασυλία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Στις δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος της Εφορίας, του γνωστού TAXIS - χωρίς όμως να θιγούν στο ελάχιστο τα «κεκτημένα δικαιώματα» του μεγάλου κεφαλαίου - επαφίεται η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιδείξει κάποιο έργο στον τομέα αυτό αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος που είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για το μεγάλο κεφάλαιο που αποφάσισε η ίδια και που έχει αποτέλεσμα την υστέρηση δημόσιων εσόδων ύψους δεκάδων δισ. δραχμών. Αυτό το κλίμα έρχεται να υπηρετήσει και η πληροφόρηση που παρέχουν το τελευταίο διάστημα τα οικονομικά υπουργεία, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Οικονομικών ΑΠ. Φωτιάδη και του γγ της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Π. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΓΓΠΣ αποστέλλει σήμερα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στοιχεία για 100.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας και οι οποίες έχουν πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι βεβαιώνουν πως οι υπό έλεγχο επιχειρήσεις δεν είναι κατ' ανάγκην ύποπτες για φοροδιαφυγή και πως αυτό θα διακριβωθεί μετά τους σχετικούς ελέγχους που θα αρχίσουν ευθύς αμέσως.

Μέσα στον Ιούλη το ΣΔΟΕ θα έχει στη διάθεσή του αναλυτικά στοιχεία επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις τιμολογίων, ενώ λίγο αργότερα οι ΔΟΥ θα εφοδιαστούν με στοιχεία για το ΦΠΑ που δήλωσαν επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες. Οπως έγινε γνωστό, στις προσεχείς ημέρες θα εκκαθαριστούν ακόμη 500.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ μέχρι τις 30 Ιούλη υπολογίζεται ότι θα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος.

Στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής σύσκεψης μπήκε και το θέμα της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου. Οι κατά τόπους νομαρχίες θα πάρουν αναλυτικές καταστάσεις με δημόσια κτήματα που υπάρχουν στην περιοχή τους και στη συνέχεια θα διενεργήσουν ελέγχους για καταπατήσεις. Ο πραγματικός στόχος του είναι το μπάλωμα των εσόδων με επιβολή προστίμων σε κάποιους από τους καταπατητές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, με το οποίο παραδίνονται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και των επιτήδειων δημόσιες εκτάσεις, βραχονησίδες και παραλίες, θα συζητηθεί στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την παραφιλολογία της υστέρησης των δημόσιων εσόδων, δρομολογεί ακραίες νεοφιλελεύθερες «λύσεις», για την ακρίβεια όλο εκείνο το πρασινογάλαζο συνονθύλευμα απόψεων που πρωτοδιατυπώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα το γεγονός ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κρατούν τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής. Στο πεντάμηνο του 2001 βεβαιώθηκαν από ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις προηγούμενων χρήσεων πρόσθετοι φόροι ύψους 50,5 δισ. δρχ. για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2 δισ. δραχμές.

ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 28.6.2001
Ημερίδα για τη λειψυδρία

Ημερίδα με θέμα «Η λειψυδρία στη Θεσσαλία, πολιτική υδάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι θέσεις του ΚΚΕ», θα πραγματοποιήσει η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 2 Ιούλη, στο ξενοδοχείο «ΔΙΒΑΝΙ ΠΑΛΛΑΣ», στη Λάρισα. Θα παρουσιαστούν εισηγήσεις με τις βασικές πλευρές του προβλήματος που αντιμετωπίζει σήμερα η Θεσσαλία και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους προσκεκλημένους και τους εκπροσώπους φορέων που θα πάρουν μέρος.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Φτηνότερα μέχρι 7 δραχμές το λίτρο

Ακόμη φτηνότερα πωλούνται από τα μεσάνυχτα τα υγρά καύσιμα, που τις τελευταίες βδομάδες έχουν συνεχείς μειώσεις. Οι τιμές, οι οποίες θα ισχύσουν από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, είναι στις 6,9 δρχ. το λίτρο για τη βενζίνη σούπερ, στις 7,1 δρχ. για την αμόλυβδη και 4,9 δρχ. το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης. Ετσι, οι «ενδεικτικές» τιμές λιανικής πώλησης που διαμορφώνει κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν ως εξής:

  • για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ 251,8 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης 238 δρχ. και το πετρέλαιο κίνησης 215,2 δρχ. το λίτρο
  • για την Α' ζώνη η σούπερ 256,7 δρχ. το λίτρο, η αμόλυβδη 242,9 δρχ. και το κίνησης 220,2 δρχ. το λίτρο
  • για τη Β' ζώνη η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ είναι 259,7 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης 245,9 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης 223,2 δρχ. το λίτρο
  • για τις περιοχές της Γ' ζώνης με 18% ΦΠΑ η «ενδεικτική» τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 261,7 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης στις 247,9 δρχ. και του πετρελαίου κίνησης στις 225,2 δρχ. το λίτρο, ενώ για τις περιοχές της ίδιας ζώνης με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες τιμές είναι 251,5 δρχ. για τη σούπερ, 239,1 δρχ. για την αμόλυβδη και 217,2 δρχ. το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ