Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Στο επίκεντρο 100.000 επιχειρήσεις

Σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τον υφυπουργό Απ. Φωτιάδη, με στόχο τον προσδιορισμό πηγών κάλυψης της υστέρησης φορολογικών εσόδων, χωρίς να θίξουν τη φορολογική ασυλία των μεγαλοεπιχειρηματιών

Στις δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος της Εφορίας, του γνωστού TAXIS - χωρίς όμως να θιγούν στο ελάχιστο τα «κεκτημένα δικαιώματα» του μεγάλου κεφαλαίου - επαφίεται η πάταξη της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να επιδείξει κάποιο έργο στον τομέα αυτό αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στην ουσία του ζητήματος που είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για το μεγάλο κεφάλαιο που αποφάσισε η ίδια και που έχει αποτέλεσμα την υστέρηση δημόσιων εσόδων ύψους δεκάδων δισ. δραχμών. Αυτό το κλίμα έρχεται να υπηρετήσει και η πληροφόρηση που παρέχουν το τελευταίο διάστημα τα οικονομικά υπουργεία, ενώ στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η χτεσινή σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, του υφυπουργού Οικονομικών ΑΠ. Φωτιάδη και του γγ της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) Π. Γεωργιάδη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΓΓΠΣ αποστέλλει σήμερα στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) στοιχεία για 100.000 επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' και Γ' κατηγορίας και οι οποίες έχουν πιστωτικά υπόλοιπα ΦΠΑ. Οι ίδιοι οι αρμόδιοι βεβαιώνουν πως οι υπό έλεγχο επιχειρήσεις δεν είναι κατ' ανάγκην ύποπτες για φοροδιαφυγή και πως αυτό θα διακριβωθεί μετά τους σχετικούς ελέγχους που θα αρχίσουν ευθύς αμέσως.

Μέσα στον Ιούλη το ΣΔΟΕ θα έχει στη διάθεσή του αναλυτικά στοιχεία επιχειρήσεων προκειμένου να γίνουν διασταυρώσεις τιμολογίων, ενώ λίγο αργότερα οι ΔΟΥ θα εφοδιαστούν με στοιχεία για το ΦΠΑ που δήλωσαν επιχειρήσεις και μικροεπαγγελματίες. Οπως έγινε γνωστό, στις προσεχείς ημέρες θα εκκαθαριστούν ακόμη 500.000 δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ενώ μέχρι τις 30 Ιούλη υπολογίζεται ότι θα έχει εκκαθαριστεί το 80% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν φέτος.

Στην ημερήσια διάταξη της χτεσινής σύσκεψης μπήκε και το θέμα της κτηματικής περιουσίας του Δημοσίου. Οι κατά τόπους νομαρχίες θα πάρουν αναλυτικές καταστάσεις με δημόσια κτήματα που υπάρχουν στην περιοχή τους και στη συνέχεια θα διενεργήσουν ελέγχους για καταπατήσεις. Ο πραγματικός στόχος του είναι το μπάλωμα των εσόδων με επιβολή προστίμων σε κάποιους από τους καταπατητές. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών το σχέδιο νόμου για τον αιγιαλό, με το οποίο παραδίνονται στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου και των επιτήδειων δημόσιες εκτάσεις, βραχονησίδες και παραλίες, θα συζητηθεί στο Β' Θερινό Τμήμα της Βουλής.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την παραφιλολογία της υστέρησης των δημόσιων εσόδων, δρομολογεί ακραίες νεοφιλελεύθερες «λύσεις», για την ακρίβεια όλο εκείνο το πρασινογάλαζο συνονθύλευμα απόψεων που πρωτοδιατυπώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα το γεγονός ότι οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις κρατούν τα σκήπτρα της φοροδιαφυγής. Στο πεντάμηνο του 2001 βεβαιώθηκαν από ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις προηγούμενων χρήσεων πρόσθετοι φόροι ύψους 50,5 δισ. δρχ. για επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 2 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ