ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το ξεπούλημα θα ολοκληρωθεί πάση θυσία

Απολογισμό με τον οποίο επιχείρησε να εμφανίσει την πολιτική εκποίησης της δημόσιας περιουσίας σαν... ανάπτυξη, έκανε χτες η υπουργός Ανάπτυξης, διεκδικώντας τον τίτλο της υπουργού των... εκποιήσεων!

Στην ορολογία των "εκσυγχρονιστών", ανάπτυξη σημαίνει εκχώρηση όλων των τομέων της δημόσιας περιουσίας, με κάθε τρόπο, στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό το μήνυμα έστειλε χτες η υπουργός Ανάπτυξης Β. Παπανδρέου,κάνοντας ένα συνολικό απολογισμό του έργου του υπουργείου της, το οποίο ταυτίζεται απόλυτα με το ξεκλήρισμα των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Επιχειρώντας μάλιστα ν' ανασκευάσει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος της, γύρω από τα ζητήματα της κυβερνητικής ανάμειξης σε τομείς όπου εμπλέκονται τα "διαπλεκόμενα συμφέροντα" και κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, έδωσε στη δημοσιότητα πέντε πολυτελείς εκδόσεις, στις οποίες παρουσιάζεται η κυβερνητική προπαγάνδα για το έργο που υποτίθεται πως έγινε στον τομέα αυτό.

Στα πλαίσια του συνολικού απολογισμού του έργου του υπουργείου Ανάπτυξης, η Β. Παπανδρέου:

  • Ανακοίνωσε με... περηφάνια την απόφαση της κυβέρνησης για το πρώτο βήμα, στην κατεύθυνση ξεπουλήματος της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου (ΔΕΠ) με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του 20% των μετοχών της, μέχρι τις 15 Ιούνη.
  • Εμφανίστηκε ικανοποιημένη για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης της ΕΤΒΑ και δήλωσε πως μέχρι το τέλος του 2000 και στις αρχές του 2001 οι τράπεζες δε θα μπορούν να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και άρα εκατοντάδες επιχειρήσεις θα περάσουν στα χέρια ιδιωτών.
  • Επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης, μέχρι το τέλος του 1998, να έχει ξεμπερδέψει με τις επιχειρήσεις του ΟΑΕ και την ΕΛΕΒΜΕ. Η διαδικασία του ξεπουλήματος της ΣΟΦΤΕΞ προχωράει κανονικά και στους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης όσων επιχειρήσεων βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ έχει δρομολογηθεί η διάλυση του ΕΟΜΜΕΧ και του ΙΓΜΕ.
  • Προανάγγειλε ότι σ' ένα μήνα, θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για την "απελευθέρωση" του τομέα της ενέργειας, που ανοίγει τις πόρτες για να μπουν ιδιώτες στην παραγωγή ενέργειας, ενώ για το φυσικό αέριο, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τους ρυθμούς με τους οποίους προχωρά η κυβερνητική πολιτική και διαβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις 3 εταιρίες που θα εκμεταλλευτούν τα δίκτυα διανομής στην κατανάλωση.
  • Δήλωσε πως βρίσκεται "σε καλό δρόμο" η επιτροπή για την αναμόρφωση - στην πραγματικότητα κατάργηση - του 84/84, που περιορίζει την εγκατάσταση και λειτουργία επιχειρήσεων στην Αττική, γιατί το λεκανοπέδιο της Αττικής πνίγεται στο "νέφος".

Στον απολογισμό της, η Β. Παπανδρέου έκανε λόγο και για τα προγράμματα "ενίσχυσης" των "μικρομεσαίων" επιχειρήσεων, ύψους 100 δισ. δραχμών, που έχουν εξαγγελθεί και τα οποία είναι δεδομένο εκ των προτέρων ότι στο μεγάλο μέρος τους θα τα καρπωθούν οι μεγάλες επιχειρήσεις. Η υπουργός εκθείασε το έργο της και στον τομέα του εμπορίου (παρακολούθηση του τιμάριθμου) και υποσχέθηκε μέσα στο '98 να έχει ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για το εμπορικό μητρώο, που εδώ και καιρό έχει ανακοινωθεί.

Τουρισμός

Προ των πυλών για την ψήφισή του βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη διάλυση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και το συλλήβδην ξεπούλημα της τεράστιας περιουσίας του, το οποίο έχει περάσει από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής. Χτες η Β. Παπανδρέου επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης στην πώληση όσο το δυνατό περισσότερων ΞΕΝΙΑ σε ιδιώτες, ενώ δήλωσε απροκάλυπτα ότι στα πλαίσια του "εκσυγχρονισμού" του ΕΟΤ, όπως τον εννοεί η κυβέρνηση, θα καταργηθούν υπηρεσίες που θεωρούνται περιττές (τέτοια είναι η Διεύθυνση Εκμετάλλευσης της Περιουσίας, αφού πλέον δε θα υπάρχει περιουσία). Ειδικά για το ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου, είπε ότι η απόφαση είναι ειλημμένη για την εκμίσθωσή του για 40-50 χρόνια, ενώ οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν από το ΔΣ του ΕΟΤ την επόμενη εβδομάδα.

Ενδιαφέρον προκάλεσε η προθυμία που έδειξε η υπουργός να απαντήσει σε ερωτήματα περί της κατάταξης των ξενοδοχείων με αστέρια και περί του συνεδριακού κέντρου που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δημιουργηθεί στην Αθήνα, σε συνδυασμό με την άρνησή της να απαντήσει στο πόσα είναι τα "φέσια" των μονάδων του ΕΟΤ από ιδιώτες στους οποίους είναι εκμισθωμένα επί χρόνια, "βρίσκοντας" ότι τέτοια θέματα είναι... λεπτομέρειες και ότι δε γνωρίζει ούτε η ίδια.

Ελντοράντο χρυσοκανθάρων το ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα όσα "περίεργα" συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο "ναό του καπιταλισμού". Στα 685 δισ. δραχμές τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών του 1996

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου παρουσιάστηκε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σ. Θωμαδάκης,καθώς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του 1997, αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα περίεργα και ενδεχομένως ύποπτα, συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ενδεικτική των ερωτηματικών που δημιουργούν οι εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους ήταν η χτεσινή συνεδρίαση που άνοιξε με μεγάλη πτώση των τιμών που έφτασε μέχρι και 5%, ενώ στη συνέχεια... ανέκαμψε τόσο εντυπωσιακά και έκλεισε με"κέρδη" 6,31%! Είναι εμφανές ότι και χτες τέθηκε σε εφαρμογή το γνωστό παιχνίδι, στα πλαίσια του οποίου οι αετονύχηδες - "θεσμικοί επενδυτές", εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση πανικού που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης, αγόρασαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκαν να κατέχουν τίτλους σε πολύ υψηλότερες, αποκομίζοντας έτσι τρελά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών. Χτες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 94 δισ. δραχμών, ενώ ενδεικτικό του χρηματιστηριακού τζόγου που εκτυλίχτηκε στον "ναό του καπιταλισμού" είναι ότι πολλές μετοχές στην αρχή έφτασαν στο - 8% (στο κατώτατο επιτρεπόμενο σημείο υποχώρησης) ενώ στο τέλος ανήλθαν στο +8%. Δηλαδή στη διάρκεια της συνεδρίασης η τιμή τους"έπαιξε" στο +/- 16%.

Ομως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θεώρησε σκόπιμο να μην αναφερθεί στο συγκεκριμένο γεγονός με το επιχείρημα ότι... δε σχολιάζει την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως αρνήθηκε να σχολιάσει αν κατά τη μέρα της υποτίμησης της δραχμής έλαβαν χώρα "περίεργες" συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ή ακόμα και για την παλαιότερη υπόθεση της Δέλτα Χρηματιστηριακής, η οποία στο τέλος του 1996 έκλεισε αφήνοντας "φέσι" 2,5 δισ. δραχμών.

Κατά τα άλλα τα στοιχεία του απολογισμού του 1997 που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη επιβεβαιώνουν ότι "δυνάμεις της αγοράς" και κυβέρνηση ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ανάπτυξη του χρηματιστηριακού τζόγου, εξέλιξη την οποία παρουσιάζουν μάλιστα σαν στοιχείο... δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 1997 χαρακτηρίστηκε:

  • Από την είσοδο μικροεπενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
  • Παρά την κρίση στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, το 1997 ο γενικός δείκτης παρουσίασε τη μακροβιότερη άνοδο αποφέροντας στους "επενδυτές" σημαντικά κέρδη. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών το 1996 ανήλθαν σε 684,4 δισ. δραχμές παρουσιάζοντας αύξηση 87,3% (! ) σε σχέση με το 1995, ενώ τα διανεμηθέντα μερίσματα στους μετόχους ανήλθαν σε 243,6 δισ. δραχμές, αυξημένα κατά 25,5% ως προς το 1995.
  • Μέσω του Χρηματιστηρίου αντλήθηκαν το 1997 - με τη μέθοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου - 502,7 δισ. δραχμές. Από αυτά, τα 189,9 δισ. αντλήθηκαν απ' τον ΟΤΕ, τα 80,4 δισ. δραχμές από την Εθνική, τα 72,6 δισ. από την Πίστεως, τα 26,5 από την Τράπεζα Εργασίας, τα 15,8 δισ. από την Τράπεζα

Πειραιώς κλπ.

Ατυπη σύσκεψη για την πορεία του Β' ΚΠΣ

Η πορεία υλοποίησης του Β Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) για το 1997, οι επιπτώσεις της υποτίμησης στην υλοποίησή του, καθώς και η προετοιμασία του Γ ΚΠΣ, είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της άτυπης προπαρασκευαστικής σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας. Στη σύσκεψη (που έγινε ενόψει της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΚΠΣ 1994 - 1999 στις 7 Μάη) μετείχαν ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρ. Πάχτας και οι πρόεδροι των Επιτροπών Παρακολούθησης του ΚΠΣ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του Β ΚΠΣ για το 1997, σύμφωνα με τα επίσημα διαθέσιμα στοιχεία, η χώρα μας δέσμευσε για το διάστημα 1994 - 1997 το 59% των συνολικών πιστώσεών της στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό για το ΚΠΣ. Σχετικά με το θέμα προετοιμασίας του Γ ΚΠΣ, ξεκινά σειρά θεματικών συσκέψεων με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να διαμορφωθεί ως το καλοκαίρι, το Συνοπτικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη σύνταξη των αναλυτικών προγραμμάτων του Γ ΚΠΣ (Πακέτο Σαντέρ).

Πρόσθετο χαράτσι για 49.000 φορολογούμενους

Πρόσθετο φόρο καλούνται να καταβάλλουν οι 49.000 από τους πρώτους 110.000 φορολογούμενους, που θα παραλάβουν το εκκαθαριστικό σημείωμα της Εφορίας τις επόμενες μέρες. Αυτό προκύπτει από την πρώτη παρτίδα εκκαθαριστικών της Εφορίας, που θα ταχυδρομηθούν σήμερα από το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ). Για την ακρίβεια, η πρώτη παρτίδα περιλαμβάνει 109.700 συνολικά εκκαθαριστικά σημειώματα που στέλνει το ΚΕΠΥΟ προς τους φορολογούμενους, με βάση την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν το 1998 για τα εισοδήματα του 1997.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, από τη μέχρι τώρα εκκαθάριση 109.700 φορολογικών δηλώσεων, τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα παραλάβουν οι αντίστοιχοι φορολογούμενοι κατανέμονται ως εξής:

  • Τα 49.030 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι χρεωστικά και απαιτούν την καταβολή συμπληρωματικού φόρου, συνολικού ύψους 9,5 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει πρόσθετο κατά κεφαλήν φόρο ύψους 193.180 δρχ. περίπου.
  • Τα 39.000 σημειώματα είναι πιστωτικά και επιστρέφουν φόρο ύψους 2,5 δισ. δρχ. Αυτό σημαίνει ότι επιστρέφεται κατά κεφαλήν φόρος ύψους 63.395 δρχ. μόλις.
  • Τα υπόλοιπα 21.079 εκκαθαριστικά σημειώματα είναι μηδενικά.

Η καθαρή θέση του δημοσίου, με βάση τα παραπάνω, ανέρχεται σε 7 δισ. δρχ. περίπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ