Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελντοράντο χρυσοκανθάρων το ελληνικό Χρηματιστήριο

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα όσα "περίεργα" συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο "ναό του καπιταλισμού". Στα 685 δισ. δραχμές τα κέρδη των εισηγμένων εταιριών του 1996

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου παρουσιάστηκε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Σ. Θωμαδάκης,καθώς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον απολογισμό του 1997, αρνήθηκε να σχολιάσει τα όσα περίεργα και ενδεχομένως ύποπτα, συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ενδεικτική των ερωτηματικών που δημιουργούν οι εξελίξεις στην οδό Σοφοκλέους ήταν η χτεσινή συνεδρίαση που άνοιξε με μεγάλη πτώση των τιμών που έφτασε μέχρι και 5%, ενώ στη συνέχεια... ανέκαμψε τόσο εντυπωσιακά και έκλεισε με"κέρδη" 6,31%! Είναι εμφανές ότι και χτες τέθηκε σε εφαρμογή το γνωστό παιχνίδι, στα πλαίσια του οποίου οι αετονύχηδες - "θεσμικοί επενδυτές", εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση πανικού που επικράτησε στην αρχή της συνεδρίασης, αγόρασαν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές και στο τέλος της συνεδρίασης βρέθηκαν να κατέχουν τίτλους σε πολύ υψηλότερες, αποκομίζοντας έτσι τρελά κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών. Χτες πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές ύψους 94 δισ. δραχμών, ενώ ενδεικτικό του χρηματιστηριακού τζόγου που εκτυλίχτηκε στον "ναό του καπιταλισμού" είναι ότι πολλές μετοχές στην αρχή έφτασαν στο - 8% (στο κατώτατο επιτρεπόμενο σημείο υποχώρησης) ενώ στο τέλος ανήλθαν στο +8%. Δηλαδή στη διάρκεια της συνεδρίασης η τιμή τους"έπαιξε" στο +/- 16%.

Ομως ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, θεώρησε σκόπιμο να μην αναφερθεί στο συγκεκριμένο γεγονός με το επιχείρημα ότι... δε σχολιάζει την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως αρνήθηκε να σχολιάσει αν κατά τη μέρα της υποτίμησης της δραχμής έλαβαν χώρα "περίεργες" συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ή ακόμα και για την παλαιότερη υπόθεση της Δέλτα Χρηματιστηριακής, η οποία στο τέλος του 1996 έκλεισε αφήνοντας "φέσι" 2,5 δισ. δραχμών.

Κατά τα άλλα τα στοιχεία του απολογισμού του 1997 που παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη επιβεβαιώνουν ότι "δυνάμεις της αγοράς" και κυβέρνηση ενδιαφέρονται πρωτίστως για την ανάπτυξη του χρηματιστηριακού τζόγου, εξέλιξη την οποία παρουσιάζουν μάλιστα σαν στοιχείο... δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 1997 χαρακτηρίστηκε:

  • Από την είσοδο μικροεπενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.
  • Παρά την κρίση στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, το 1997 ο γενικός δείκτης παρουσίασε τη μακροβιότερη άνοδο αποφέροντας στους "επενδυτές" σημαντικά κέρδη. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιριών το 1996 ανήλθαν σε 684,4 δισ. δραχμές παρουσιάζοντας αύξηση 87,3% (! ) σε σχέση με το 1995, ενώ τα διανεμηθέντα μερίσματα στους μετόχους ανήλθαν σε 243,6 δισ. δραχμές, αυξημένα κατά 25,5% ως προς το 1995.
  • Μέσω του Χρηματιστηρίου αντλήθηκαν το 1997 - με τη μέθοδο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου - 502,7 δισ. δραχμές. Από αυτά, τα 189,9 δισ. αντλήθηκαν απ' τον ΟΤΕ, τα 80,4 δισ. δραχμές από την Εθνική, τα 72,6 δισ. από την Πίστεως, τα 26,5 από την Τράπεζα Εργασίας, τα 15,8 δισ. από την Τράπεζα

Πειραιώς κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ