Τετάρτη 29 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΔΗΜΕΛ
Τη λύση θα φέρουν οι αγώνες των εργαζομένων

Ιδιαίτερα χαμηλά τα ποσοστά εμπιστοσύνης προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο "Ρ" συνεχίζει τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας της ΔΗΜΕΛ

Η λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι μπορούν να προωθηθούν καλύτερα με την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος. Αυτό πιστεύει η πλειοψηφία των εργαζομένων της Αθήνας και του Πειραιά, οι οποίοι, ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις, απορρίπτουν πως είναι δυνατόν να προωθηθούν λύσεις, είτε από τη σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είτε από μια κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ, τα αποτελέσματα της οποίας συνεχίζει να δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", το 34,7% του συνόλου των ψηφοφόρων εναποθέτει τις ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης που αντιμετωπίζει στην ενδυνάμωση του μαζικού λαϊκού κινήματος.

Ενδεικτικές για τις τάσεις που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη, αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ανάπτυξη του μαζικού κινήματος και των αγώνων των εργαζομένων, είναι και οι απαντήσεις που δόθηκαν και σε διαφορετική διατύπωση γύρω από τις προοπτικές του μαζικού κινήματος.

Η δημοσκόπηση της ΔΗΜΕΛ έγινε 1-11/4/1998 στις εκλογικές περιφέρειες Α', Β' Αθήνας και Α', Β' Πειραιά. Ο πληθυσμός της έρευνας ήταν άτομα ηλικίας 18 μέχρι 65 χρόνων, με εκλογικό δικαίωμα στις εν λόγω περιφέρειες. Η έρευνα έγινε με τη μέθοδο των προσωπικών ερωτήσεων, με βάση γραπτό δομημένο ερωτηματολόγιο, σε δείγμα 320 ατόμων σε κάθε περιφέρεια. Συνολικά το δείγμα ήταν (4χ320) 1.280 άτομα.

Από τους δύο πρώτους πίνακες φαίνεται το σαφές προβάδισμα που συγκεντρώνει η επιλογή ότι οι λύσεις βρίσκονται στην ανάπτυξη του κινήματος. Χαρακτηριστικό των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, είναι ότι, όπως φαίνεται από τον πρώτο πίνακα, η επιλογή για την ανάπτυξη του κινήματος συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στις λαϊκές συνοικίες της Β Πειραιά και το χαμηλότερο στην Α' Αθήνας. Το πλέον ενδιαφέρον από τον δεύτερο πίνακα είναι το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που αναμένουν λύσεις από το κυβερνών κόμμα και το οποίο είναι μόλις 42,3%! Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή για την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος στο 34,7%, ουσιαστικά περιορίζεται από το χώρο των ψηφοφόρων της ΝΔ, οι οποίοι δίνουν χαμηλό ποσοστό.

Στον τρίτο πίνακα φαίνεται πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων κρίνει πως σε ό,τι αφορά το μαζικό κίνημα, ο σημαντικότερος παράγοντας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι είναι η ανάπτυξη του κινήματος. Το ποσοστό 47,7% που συγκεντρώνει αυτή η επιλογή είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό, αν αναλογιστεί κανείς ότι, όπως έδειξε και το πρώτο μέρος της έρευνας, το 62,2% των ερωτηθέντων απαντά πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει. Με δυο λόγια ακόμα και στα ζητήματα που αφορούν την προοπτική του μαζικού κινήματος και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, φαίνεται ότι πρώτη επιλογή είναιη ανάγκη για ανάπτυξη του κινήματος και των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ