ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φουντώνει ο ανταγωνισμός στην Ενέργεια

Η πτώση της ζήτησης σε υδρογονάνθρακες και λόγω κορονοϊού οξύνει τον υπάρχοντα σφοδρό ανταγωνισμό

Copyright 2019 The Associated

Η πτώση της ζήτησης σε υδρογονάνθρακες και λόγω κορονοϊού οξύνει τον υπάρχοντα σφοδρό ανταγωνισμό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι κόντρες ανάμεσα σε τεράστια μονοπώλια πετρελαίου σε Ρωσία, Σαουδική Αραβία και ΗΠΑ με στόχο το ξαναμοίρασμα των διεθνών αγορών.

Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατάφερε με μία δήλωση να ανεβάσει κατά 10% τις διεθνείς τιμές πετρελαίου, οι οποίες μειώνονται διαρκώς από τον περασμένο Γενάρη, κατά 70% σε σύγκριση με το τέλος του 2019. Οπως είπε, «τις επόμενες λίγες ημέρες Ρωσία και Σαουδική Αραβία θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή του πετρελαίου».

Μερικές ώρες αργότερα, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Αλεξάντρ Νόβακ, μιλώντας στο ρωσικό ραδιοσταθμό «Ηχώ Μόσχας», δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία σε σχέση με τη συμφωνία ΟΠΕΚ+, όπως επίσης και να συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ για την κατάσταση στις αγορές πετρελαίου που ξεκίνησαν μετά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία των Προέδρων ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Παράλληλα, δήλωσε ότι σε συνθήκες πανδημίας του κορονοϊού δεν έχει νόημα να αυξηθεί η παραγωγή πετρελαίου καθώς η ζήτηση έχει μειωθεί διεθνώς πάνω από 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο Νόβακ αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του Νταν Μπουλέτ, είπε ότι αντάλλαξαν «εκτιμήσεις για την κατάσταση στην αγορά και οι εκτιμήσεις αυτές είναι απολύτως ταυτόσημες»... Ο Νόβακ δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο Ενέργειας και οι πετρελαϊκές εταιρείες της χώρας αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης στην αγορά πετρελαίου, εκτιμώντας ότι τις προσεχείς βδομάδες η ζήτηση παγκόσμια ενδέχεται να μειωθεί κατά 20 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζεται να στείλει στη Σαουδική Αραβία, ως ειδική για θέματα Ενέργειας, την Βικτόρια Κοάτες προκειμένου να την πείσει να σταματήσει την αύξηση της παραγωγής, καθώς η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης λόγω πανδημίας κορονοϊού έχει μειώσει τις διεθνείς τιμές πετρελαίου κατά περίπου 70%. Παράλληλα έχει συγκαλέσει για σήμερα έκτακτη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο με διευθύνοντες συμβούλους πετρελαϊκών μονοπωλίων όπως οι «ChevronTexaco» και «ExxonMobil». Ορισμένα από αυτά τα μονοπώλια υφίστανται σημαντικές απώλειες κερδών από τη συνεχή μείωση τιμών καθώς ελέγχουν πολλές εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου (που έχουν αυξημένο κόστος παραγωγής και ζημιώνονται σημαντικά όταν το πετρέλαιο πουλιέται φθηνά).

Ας σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες έχουν υποχωρήσει σημαντικά οι τιμές τόσο του σχιστολιθικού πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου, ενώ τις τελευταίες μέρες με την επανέναρξη της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα παρατηρούνται μεγάλες παραγγελίες από ομίλους της χώρας σε χαμηλότερες τιμές.

ΙΡΑΝ
Απαντά στις απειλές των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν δεν ενεργεί παρά μόνο σε «νόμιμη άμυνα», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στις νέες απειλές για «επιθέσεις αντιποίνων» που εκτόξευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέας επίθεσης εναντίον των Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ» ο Ιρανός υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «ψεύδονται, παραπλανούν και δολοφονούν», υποστηρίζοντας πως «το Ιράν δεν αρχίζει πολέμους, αλλά δίνει ένα μάθημα σε εκείνους που το κάνουν» και πως ενεργεί «μόνο στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας». Αφορμή έδωσε η δήλωση του Προέδρου Τραμπ πως μολονότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «εχθρότητα» με το Ιράν, ωστόσο το τελευταίο θα κληθεί να πληρώσει «βαρύ τίμημα» και θα το μετανιώσει «όπως ποτέ άλλοτε». Είχε ισχυριστεί προηγουμένως πως το Πεντάγωνο διαθέτει «πληροφορίες» πως το Ιράν σχεδιάζει «ύπουλη επίθεση» σε βάρος των στρατευμάτων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Την Τετάρτη, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε μια «καταστροφική κατάσταση» εν μέσω της πανδημίας, με αφορμή την ανάπτυξη νέας συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στο έδαφος του Ιράκ.

Στο Ιράκ πάντως βρίσκεται από τη Δευτέρα ο νέος αρχηγός των ιρανικών ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς», στρατηγός Ισμαήλ Γαάνι, διάδοχος του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Γενάρη από πυραύλους των ΗΠΑ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο βασικός στόχος του Γαάνι θα είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας ιρακινής κυβέρνησης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οι αριθμοί πίσω από τους ... αριθμούς

Πίσω από τους όλο και αυξανόμενους αριθμούς των νεκρών της πανδημίας βρίσκονται κάποιοι άλλοι αριθμοί. Είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια ή τουλάχιστον τη μεγάλη ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας, ακόμη και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη σύντομη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πανδημία του νέου κορονοϊού Covid19, όπου ανάμεσα σε άλλα εστιάζει στην αναλογία κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσοκομειακών κρεβατιών προς τον πληθυσμό των κρατών.

Το επιχείρημα ότι και το καλύτερο σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το «κύμα» των ασθενών αναπαράγεται σε όλους τους τόνους (όπως συμβαίνει και στη χώρα μας), με στόχο να περάσουν «στα ψιλά» οι εγκληματικές ελλείψεις και περικοπές στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η όποια ανάγκη για περιοριστικά μέτρα δεν αναιρεί π.χ. την ανάγκη να υπάρχουν επαρκή κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να μην καταδικάζονται σε θάνατο χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί να πρέπει να «επιλέξουν» ποιος θα έχει ευκαιρία να πολεμήσει τον ιό. Ας δούμε ενδεικτικά ποια είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ σε διάφορες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, παίρνοντας υπόψιν ότι λόγος γίνεται για ΜΕΘ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου, ειδικά στον δεύτερο, η πρόσβαση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του κόστους.

* * *

Ολλανδία, Σουηδία, Φινλανδία έχουν γύρω στα 6 - 6,5 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, η Δανία 7,5 κρεβάτια. Η Ισπανία και η Ιταλία - όπου εκτυλίσσονται σκηνές φρίκης στα νοσοκομεία τις τελευταίες βδομάδες - βρίσκονται ...στατιστικά σε καλύτερη κατάσταση με 9,7 και 8,6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, αντίστοιχα. Η Αγγλία διαθέτει περίπου 10,5 και η Γαλλία 16,3. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο σύνολο νοσοκομειακών κρεβατιών. Στη Σουηδία και τον Καναδά σε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν μόλις 2 κρεβάτια, σε Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Δανία κ.ά. γύρω στα ...2,5 κρεβάτια. Σε Ολλανδία, Γαλλία και Νορβηγία 1.000 κάτοικοι μόλις και μετά βίας «μοιράζονται» 3 νοσοκομειακά κρεβάτια. Είναι προφανές ότι τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία είναι πολύ «πίσω» από τις ανάγκες των λαών, όπως άλλωστε αναδεικνύει και η σημερινή πανδημία, αλλά όχι μόνο.

Επιπλέον, τα υψηλά ποσοστά πληρότητας των νοσοκομειακών κλινών - ακριβώς επειδή τα νοσοκομεία λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, ένα από τα οποία είναι και η «πληρότητα» - δείχνουν πως τα συστήματα Υγείας είναι «υπό πίεση» και έχουν περιορισμένη ικανότητα να χειρίζονται μια μεγάλη αύξηση νέων ασθενών που απαιτούν άμεση νοσηλεία, όπως σε περίπτωση επιδημίας ή κάποιο άλλο συμβάν (φυσική καταστροφή κ.λπ.).

* * *

Ομως και στους λεγόμενους ...πρωταθλητές, της μελέτης του ΟΟΣΑ, τη Γερμανία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με σχεδόν 34 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, την Αυστρία με σχεδόν 29 και τις ΗΠΑ με περίπου 26, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες στην περίθαλψη. Από τα 28.000 κρεβάτια ΜΕΘ στη Γερμανία μόλις τα 6.000 είναι διαθέσιμα και σήμερα μετά την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ στα 40.000, περίπου 15.000 - 20.000 είναι ελεύθερα, σύμφωνα με τη Γερμανική Νοσοκομειακή Κοινότητα (DKG). Τα υπόλοιπα είτε είναι κατειλημμένα, είτε κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ μόνο το 60% - 70% των κλινών ΜΕΘ διαθέτει αναπνευστήρες για μηχανική υποστήριξη του ασθενούς.

Στην Αυστρία, το 60% των 2.451 κλινών ΜΕΘ είναι κατειλημμένες με άλλους ασθενείς - εκτός Covid19 - και αν δεν είχαν ακυρωθεί όλα τα προγραμματισμένα μη επείγοντα χειρουργεία, η χώρα θα διέθετε μόλις 980 κρεβάτια ΜΕΘ για τους σοβαρά ασθενείς με κορονοϊό. Είναι κι αυτό μια απόδειξη ότι η διαχείριση της επιδημίας σ' ένα ανεπαρκές σύστημα Υγείας αφήνει χωρίς περίθαλψη άλλους ασθενείς που την έχουν ανάγκη. Οσο για τις ΗΠΑ, με τους εκατομμύρια ανασφάλιστους, άπορους κ.λπ., η νοσοκομειακή νοσηλεία και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη γενικά είναι κυριολεκτικά πολυτέλεια και προνόμιο ελάχιστων που αντέχει η τσέπη τους, ακόμη κι αν είναι ασφαλισμένοι.

* * *

Η σημερινή πανδημία του κορονοϊού δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί επαρκής ικανότητα νοσοκομειακών κλινών νοσηλείας γενικά και ειδικότερα σε ΜΕΘ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, όπως διεκδικούν οι υγειονομικοί, μαζί με άλλα μέτρα προστασίας της υγείας της δικής τους και του λαού. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται και στη μελέτη του ΟΟΣΑ, οι κλίνες ΜΕΘ σε όλα τα κράτη του κόσμου καταλαμβάνονται κυρίως από πολλούς άλλους ασθενείς - εκτός κορονοϊού - ακριβώς επειδή δεν επαρκούν και δεν υπάρχει προγραμματισμός και πρόβλεψη για έκτακτες ανάγκες.

Ο ΟΟΣΑ βέβαια έχει τις δικές του σκοπιμότητες στην καταγραφή της κατάστασης στην Υγεία, αφού ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός είναι γνωστός για τις «εργαλειοθήκες» του, που μεταξύ άλλων περιέχουν ανεξάντλητες «πηγές εξοικονόμησης» κονδυλίων από το κράτος, με περικοπές σε όλους τους τομείς.

Η πραγματικότητα όμως που περιγράφουν τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι σύμπτωση και καταδεικνύει τον ένοχο: Περικοπές σε προσωπικό και υπηρεσίες, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας για χάρη της καπιταλιστικής «ανάπτυξης», κατάργηση νοσοκομειακών κρεβατιών, κλείσιμο νοσοκομείων και ιδιωτικοποίηση άλλων, ελάχιστες ΜΕΘ και η υπολειτουργία των υπαρχουσών, επειδή δεν προσλαμβάνονται υγειονομικοί, η λειτουργία σε τελευταία ανάλυση των νοσοκομείων σαν «επιχειρήσεις» με έσοδα - έξοδα, η επιχειρηματική δράση σε Υγεία και Φάρμακο. Δηλαδή το γεγονός ότι οι λαϊκές ανάγκες στον καπιταλισμό αντιμετωπίζονται, από τη μια, σαν κόστος και, από την άλλη, σαν εμπόρευμα και «ευκαιρία» για ασύλληπτα επιχειρηματικά κέρδη.


Ε. Μ.

ΣΥΡΙΑ
Επιθέσεις τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ρώσοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν δύο νέες επιθέσεις από τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και επιβεβαίωσαν πως πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς κοινές περιπολίες Ρώσων και Τούρκων στρατιωτικών στο Χαλέπι.

Πάντως, το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» κατέγραψε το Μάρτη τη μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου, εννιά χρόνια πριν, μείωση των θυμάτων μεταξύ αμάχων εξαιτίας των συγκρούσεων στη Συρία. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, τον συγκεκριμένα μήνα σκοτώθηκαν συνολικά 103 άμαχοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ