Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΝ
Απαντά στις απειλές των ΗΠΑ

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Ιράν δεν ενεργεί παρά μόνο σε «νόμιμη άμυνα», ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στις νέες απειλές για «επιθέσεις αντιποίνων» που εκτόξευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιχειρώντας να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέας επίθεσης εναντίον των Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ.

Σε μήνυμα που ανάρτησε στο «Τουίτερ» ο Ιρανός υπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «ψεύδονται, παραπλανούν και δολοφονούν», υποστηρίζοντας πως «το Ιράν δεν αρχίζει πολέμους, αλλά δίνει ένα μάθημα σε εκείνους που το κάνουν» και πως ενεργεί «μόνο στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας». Αφορμή έδωσε η δήλωση του Προέδρου Τραμπ πως μολονότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν «εχθρότητα» με το Ιράν, ωστόσο το τελευταίο θα κληθεί να πληρώσει «βαρύ τίμημα» και θα το μετανιώσει «όπως ποτέ άλλοτε». Είχε ισχυριστεί προηγουμένως πως το Πεντάγωνο διαθέτει «πληροφορίες» πως το Ιράν σχεδιάζει «ύπουλη επίθεση» σε βάρος των στρατευμάτων και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Την Τετάρτη, το Ιράν προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην διακινδυνεύσουν να οδηγήσουν τη Μέση Ανατολή σε μια «καταστροφική κατάσταση» εν μέσω της πανδημίας, με αφορμή την ανάπτυξη νέας συστοιχίας πυραύλων «Πάτριοτ» στο έδαφος του Ιράκ.

Στο Ιράκ πάντως βρίσκεται από τη Δευτέρα ο νέος αρχηγός των ιρανικών ειδικών δυνάμεων «Αλ Κουντς», στρατηγός Ισμαήλ Γαάνι, διάδοχος του Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος δολοφονήθηκε στις 3 Γενάρη από πυραύλους των ΗΠΑ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Ιρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι ο βασικός στόχος του Γαάνι θα είναι να συμβάλει στις προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας ιρακινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ