Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Στο επίκεντρο κριτικής οι ολιγωρίες της κυβέρνησης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, που αρρώστησε και ο ίδιος από τον κορονοϊό Covid-19 και είναι σε καραντίνα εδώ και μία βδομάδα, διαβεβαίωσε χτες πως θα αυξηθεί «μαζικά» η ιχνηλάτηση του νέου κορονοϊού, σε μία προσπάθεια να εκτονώσει τις έντονες επικρίσεις που δέχεται πανταχόθεν για τους τρόπους διαχείρισης της πανδημίας στη χώρα.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο πέθαναν 569 άνθρωποι. Προχτές ήταν 563. Ο συνολικός αριθμός των θανατηφόρων κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τις 3.000, με τις ηλικίες των θυμάτων να ξεκινούν από τα 12 έτη και να πλησιάζουν τα 100. Τα δε επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούν τις 34.000.

Η διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση Τζόνσον προκαλεί δυσαρέσκεια και σχολιάζεται δυσμενώς από μερίδα του βρετανικού Τύπου. Η αντιπολιτευόμενη «Mirror» κάνει λόγο για «καταστροφή», η συντηρητική φιλοκυβερνητική «Telegraph» διαπιστώνει «αναπάντητα ερωτήματα» και η «Daily Mail» θεωρεί «σοκαριστικό» ότι μόνο 2.000 υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) έχουν υποβληθεί σε τεστ. Η εφημερίδα «The Guardian» καταγράφει τις πρώτες ελλείψεις σε μεγάλο λονδρέζικο νοσοκομείο που δυσκολεύεται να εξασφαλίσει αρκετό οξυγόνο για να αντιμετωπίσει τη συρροή ασθενών που προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό και χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη.

Σε πολλές εφημερίδες καταγράφεται επίσης η έντονη ανησυχία γιατρών και νοσηλευτών για τις ελλείψεις διαγνωστικών τεστ, μασκών, ιατρικών στολών και μηχανημάτων αναπνευστικής υποστήριξης.

Αναμένουν καταιγίδα απολύσεων

Το ίδιο διάστημα, προβλέπεται σημαντική αύξηση της ανεργίας. Ερευνα Εμπορικών Επιμελητηρίων στη Βρετανία (BCC) προβλέπει ότι περίπου 50% των εταιρειών της χώρας θα θέσουν σε διαθεσιμότητα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% του εργατικού δυναμικού τους. Η έρευνα αναδεικνύει την ανάγκη χορήγησης κυβερνητικής βοήθειας, καθώς η 5η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο οδεύει προς τη στασιμότητα. Η κυβέρνηση στο Λονδίνο έχει υποσχεθεί τη χορήγηση εκατοντάδων δισ. λιρών με τη μορφή βοήθειας προς τις επιχειρήσεις, στη διάρκεια της εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του covid-19.

Τέλος, οι «Βρετανικές Αερογραμμές» («British Airways») σχεδιάζουν να ανακοινώσουν διαθεσιμότητα 36.000 υπαλλήλων μετά από συμφωνία με το συνδικάτο Unite. Η συμφωνία προβλέπει την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας ποσοστού 80% των πληρωμάτων καμπίνας, καθώς επίσης του προσωπικού εδάφους, των μηχανικών, αλλά και του προσωπικού των κεντρικών γραφείων της, σύμφωνα με το BBC. Τα συμφωνηθέντα προβλέπουν ότι δεν θα γίνουν απολύσεις προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ