Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Καταγγέλλει την ακύρωση με ΠΝΠ της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας

Ακόμα και στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση στους όρους προστασίας της υγείας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, ακυρώνοντας πρακτικά την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας.

Οπως καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Γιατρών, με το άρθρο 13 της ΠΝΠ 20/3/2020 «υλοποιείται πάγιο αίτημα των ΕΞΥΠΠ και του ΣΕΒ, διευρύνεται η δυνατότητα άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτή, καταργώντας προηγούμενους περιορισμούς. Πρακτικά ακυρώνεται η ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας. Μια ειδικότητα που, εν μέσω πανδημίας ακόμα περισσότερο, μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, ευπαθών ομάδων, ακόμα και των άλλων συναδέλφων υγειονομικών και γιατρών, με τη μεθοδολογία εκτίμησης, πρόληψης και αντιμετώπισης βιολογικών παραγόντων επαγγελματικού κινδύνου».

«Η επίθεση στην ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας είναι επικίνδυνη και αντιεπιστημονική (...) Καμία άλλη ειδικότητα δεν ασκείται από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτή. Καμία άλλη ειδικότητα δεν ασκείται παράλληλα με δεύτερη ειδικότητα», υπογραμμίζει η ΔΗΠΑΚ και απαιτεί:

  • Την άσκηση της Ιατρικής της Εργασίας αποκλειστικά από ειδικευμένους σε αυτή γιατρούς, με γνώμονα την ολόπλευρη αξιοποίησή της με αποκλειστικό κριτήριο τη συμβολή στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και της δημόσιας υγείας συνολικότερα.
  • Την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 της ΠΝΠ 20/3/2020.
  • Αύξηση των θέσεων ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας
  • Αμεση προκήρυξη θέσεων γιατρών Εργασίας στα νοσοκομεία. Δημιουργία τμημάτων Ιατρικής της Εργασίας σε μεγάλα νοσοκομεία και σε βιομηχανικές περιοχές, εργαστηρίων και υπηρεσιών για τη μελέτη - καταγραφή της επαγγελματικής νοσηρότητας και πρόληψης και αντιμετώπισης του επαγγελματικού κινδύνου, διαμόρφωση κρατικού σώματος Ιατρών Εργασίας και Τεχνικών Ασφαλείας. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.
  • Αμεση διευκόλυνση γιατρών που ασκούσαν την ειδικότητα της Ιατρικής της Εργασίας, χωρίς να έχουν ειδικευτεί σε αυτή και να έχουν ενταχθεί στους σχετικούς καταλόγους, να λάβουν την ειδικότητα και να την ασκήσουν με αποκλειστικότητα, όπως ισχύει και για κάθε ιατρική ειδικότητα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υγεία και ασφάλεια στην εργασία: Με ισχυρό ΚΚΕ και αγώνα να σταματήσουμε το μακελειό διαρκείας (2023-01-14 00:00:00.0)
«Επαγγελματικός κίνδυνος»... η ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας (2021-01-30 00:00:00.0)
Το κριτήριο του κέρδους ακυρώνει τις υπαρκτές δυνατότητες πρόληψης (2021-01-01 00:00:00.0)
Αχαρτογράφητο τοπίο οι επαγγελματικές ασθένειες (2019-01-24 00:00:00.0)
Τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς Εργασίας (2014-11-06 00:00:00.0)
Δεν προβλέπει αύξηση των γιατρών Εργασίας η κυβέρνηση (2014-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ