Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Ρεκόρ θανάτων σε μια μέρα

Ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ρεκόρ θανάτων μέσα σε μια μέρα κατέγραψε την Πέμπτη η Ισπανία, με 950 νεκρούς, ενώ συνολικά τα θύματα ξεπέρασαν τις 10.000. Τα κρούσματα έφτασαν τις 110.238 (κατά 7,9% περισσότερα από την προηγούμενη μέρα). Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «βρισκόμαστε ήδη στην κορύφωση, τώρα εστιάζουμε στο να μη φτάσουμε στο σημείο κορεσμού των ΜΕΘ τις επόμενες μέρες», οι οποίες βρίσκονται ήδη στα όριά τους.

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της περιφέρειας της Καταλονίας ζήτησε από τις ισπανικές ένοπλες δυνάμεις να συνδράμουν τις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει την πανδημία. «Χρειαζόμαστε χέρια. Αυτό σημαίνει πως εάν (ο στρατός) διαθέτει γιατρούς και νοσηλευτές, αυτό τους κάνει διαθέσιμους για εμάς», τόνισε η υπεύθυνη Υγείας της περιφέρειας, τονίζοντας πως η δυνατότητα της Καταλονίας σε ΜΕΘ είναι «στα όριά της», όμως τα νοσοκομεία εφευρίσκουν λύσεις. Η Καταλονία είναι η δεύτερη βαρύτερα πληγείσα περιοχή από την πανδημία στην Ισπανία, με 2.093 θανάτους και 21.804 κρούσματα, ενώ 1.855 ασθενείς νοσηλεύονται στις ΜΕΘ της περιφέρειας.

Πάνω από 300.000 άνεργοι σε ένα μήνα

Σύμφωνα με χτεσινά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Μάρτη καταγράφηκαν 302.365 επιπλέον άνεργοι σε σχέση με τον Φλεβάρη και ο συνολικός αριθμός των επίσημα ανέργων έφτασε στα 3,54 εκατ. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν όλες τις νέες θέσεις εργασίας που χάθηκαν, καθώς δεν καταγράφονται επίσημα ως άνεργοι όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά.

Επίσης η Ισπανία έχασε σχεδόν 900.000 θέσεις εργασίας, με παραπάνω από τις μισές να είναι εποχικές, από τότε που επιβλήθηκαν μέτρα αποκλεισμού στα μέσα Μάρτη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης που ανακοινώθηκαν χτες.

Αυτήν τη βδομάδα υιοθέτησε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα, καθώς όλοι όσοι εργάζονται σε μη απαραίτητους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους. Τα στοιχεία έδειξαν ότι 898.822 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων περίπου 550.000 εποχικών υπαλλήλων. Οι κλάδοι του Τουρισμού και των Κατασκευών είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαθ, 2,3 εκατ. άνθρωποι λαμβάνουν αυτήν τη στιγμή επίδομα ανεργίας, «κοστίζοντας» περίπου 1,22 δισ. ευρώ τον μήνα στο ισπανικό κράτος.

Στα στοιχεία Κοινωνικής Ασφάλισης ή ανεργίας δεν περιλαμβάνονται οι προσωρινές απολύσεις, οι λεγόμενες «ERTE», όπου οι εταιρείες με οικονομικές δυσκολίες μπορούν να αναστείλουν προσωρινά τη σύμβαση ενός εργαζόμενου. Πολλές εταιρείες, όπως εργοστάσια αυτοκινήτων και άλλες μεγάλες μονάδες, έχουν εφαρμόσει τέτοιου είδους προσωρινά μέτρα απολύσεων τις τελευταίες βδομάδες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ