Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στις 7 Απρίλη ενώνουμε τη φωνή μας με τους υγειονομικούς!

Αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις των Βάλσαμου Συρίγου και Νίκου Παπαγεωργίου, μελών της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Στην εισαγωγική τοποθέτηση, ο Βάλσαμος Συρίγος, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επεσήμανε ότι η συνέντευξη που είχε δώσει μία μέρα πριν η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών «ήταν αποκαλυπτική και επανέφερε το σύνολο των αιτημάτων που έχουν θέσει οι υγειονομικοί εδώ και αρκετό καιρό για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Η κυβέρνηση, στη λογική "κόστους - οφέλους", προχωρά με το "βλέποντας και κάνοντας". Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση με το λιγότερο δυνατό κόστος, κάνοντας μπαλώματα πάνω στο ήδη κορεσμένο και διαχρονικά απαξιωμένο σύστημα Υγείας από τις κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν το αγαθό της υγείας ως εμπόρευμα.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το ΠΑΜΕ, το ταξικό κίνημα, προασπιζόμενο το συμφέρον και την υγεία του λαού, στηρίζει την ολότητα των αιτημάτων των υγειονομικών. Καλεί τα συνδικάτα να στηρίξουν τη δράση των υγειονομικών στις 7 Απρίλη. Εξω από κάθε νοσοκομείο, κάθε Κέντρο Υγείας, τα φιμωμένα στόματα αποκτούν φωνή και όλοι μαζί, υγειονομικοί, συνδικάτα, ενώνουμε τις φωνές και διεκδικούμε:

Ούτε ώρα χαμένη, πάρτε τώρα μέτρα ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μαζικές προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών με μόνιμες σχέσεις εργασίας. Να ανοίξουν τώρα όλες οι ΜΕΘ, να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας. Δεν μπορεί από τη μία να δίνεται μάχη για τη ζωή και από την άλλη οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν. Να κατασκευαστούν και να δοθούν άμεσα επαρκείς ποσότητες μέσων προστασίας υγειονομικών και ασθενών.

Καλούμε τα συνδικάτα σε κάθε περιοχή, σε συνεννόηση με τα σωματεία των υγειονομικών, να σχεδιάσουν με έμπνευση και μεράκι την πραγματοποίηση πολύπλευρων παρεμβάσεων, συνεντεύξεων Τύπου, πρωτότυπων παρεμβάσεων, παίρνοντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, ώστε να φτάσει από όλη τη χώρα η φωνή των υγειονομικών, να επιβάλουμε το επιστημονικά ορθό. Η ατομική ευθύνη, που συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση, είναι ανεπαρκής και λειψή αν δεν υπάρχει η κρατική ευθύνη για τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται εκεί που δίνεται η μάχη.

Από τη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη
Από τη χτεσινή διαδικτυακή συνέντευξη
Στις 7 Απρίλη, η φωνή των μάχιμων υγειονομικών γίνεται φωνή όλων μας. Είναι η μέγιστη έκφραση ευγνωμοσύνης προς αυτούς που δίνουν τη μάχη να κρατήσουν ζωντανούς τους συνανθρώπους μας».

Το εργατικό κίνημα δεν θα αναστείλει τη δράση του

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο, ο Νίκος Παπαγεωργίου, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, προλόγισε τη «Μαύρη Βίβλο» και σημείωσε: «Δημοσιεύουμε σήμερα ένα πρώτο μικρό δείγμα από όσες καταγγελίες έφτασαν στα συνδικάτα όλο το προηγούμενο διάστημα, από την ώρα που ξεκίνησε η πανδημία μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας χωρίς προηγούμενο, που αξιοποιεί όσα μέτρα έχει πάρει έως τώρα η κυβέρνηση.

Με κλειστές πολλές επιχειρήσεις, έχουν εκδοθεί με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου διατάξεις που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν στο μισό τους ήδη άθλιους μισθούς, λύνουν τα χέρια των εργοδοτών για να μας πληρώνουν όποτε θέλουν, να μας απασχολούν όσο, όπου και όπως θέλουν. Με αφορμή την πανδημία επιδιώκουν να πετύχουν όσα δεν κατάφεραν μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης τα προηγούμενα χρόνια.

Σήμερα δημοσιεύουμε τον πρώτο τόμο της άθλιας αυτής επίθεσης. Τη "Μαύρη Βίβλο" της εργοδοσίας. Θα συνεχίσουμε να τους αποκαλύπτουμε. Το καθήκον όμως κάθε σωματείου σε αυτές τις συνθήκες είναι να μην υποταχθούμε. Να δείξουμε ανυπακοή. Να γίνουμε μια γροθιά για να υπερασπίσουμε αποτελεσματικά τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας. Να πάρουμε όλα τα μέτρα συλλογικής αντιμετώπισης της επίθεσης στους χώρους δουλειάς, με όλους τους τρόπους.

Να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, που δεν υπολογίζει την ανθρώπινη ζωή, που βλέπει τα πάντα με κριτήριο το κέρδος και που βρήκε την ευκαιρία να ισοπεδώσει ό,τι εργατικό δικαίωμα απέμεινε».

Δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα

«Ξεκινάμε με δύο ζητήματα που είναι ενδεικτικά για το τι ετοιμάζουν την επόμενη μέρα, αλλά και μετά την πανδημία», είπε ο Ν. Παπαγεωργίου και συνέχισε:

«1. Η γνωστή εταιρεία "Praktiker" αποφάσισε ότι μαζί με την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων και τον περιορισμό των μετακινήσεων, έχουν ανασταλεί και οι συνδικαλιστικές λειτουργίες! Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο διακαής πόθος κάθε μεγαλοεργοδότη είναι να μπουν στο γύψο η συνδικαλιστική δράση, οι διεκδικήσεις και τα αιτήματα. Τώρα μάθαμε ότι την εποχή της πανδημίας οι επιτροπές υγιεινής και ασφάλειας των σωματείων, που έχουν να κάνουν με τη ζωή των εργαζομένων, είναι σε αναστολή, σε αντίθεση με τα στελέχη της πολυεθνικής, που μπορούν να εφαρμόζουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό.

2. Ακόμη πιο προωθημένη είναι η άποψη του γενικού γραμματέα του δήμου Ασπροπύργου, ο οποίος δήλωσε στους εργαζόμενους ότι έχουμε στρατιωτικό νόμο και ότι θα εκτελούν εντολές μόνο δικές του και του δημάρχου.

Ξεκινάμε με αυτά τα δύο για να κάνουμε από την αρχή ξεκάθαρο πως ό,τι κι αν σκαρφιστούν, ό,τι κι αν κάνουν, όσο κι αν επενδύουν στο φόβο και την τρομοκρατία, το εργατικό κίνημα δεν πρόκειται ούτε να αναστείλει, ούτε καν να περιορίσει τη δράση του.

Στις περισσότερες από τις καταγγελίες που δημοσιεύουμε, και σε εκατοντάδες άλλες, τα σωματεία μπήκαν μπροστά, ήταν το αποκούμπι των εργαζομένων, έβαλαν φρένο στις επιδιώξεις της εργοδοσίας, πρόβαλαν το μοναδικό πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στην κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Από κει και πέρα, αναφέρουμε ορισμένες μόνο, χαρακτηριστικές περιπτώσεις κατά κλάδο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ