Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Σε υγειονομικό περιορισμό η δομή φιλοξενίας στη Ριτσώνα

Θετικοί στον κορονοϊό 20 άνθρωποι μέχρι χτες. Συνεχίζονται οι εξετάσεις και σε άλλους. Απαράδεκτη η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου

Πρόσφυγες και μετανάστες εν αναμονή ελέγχου για κορονοϊό στη δομή της Ριτσώνας
Πρόσφυγες και μετανάστες εν αναμονή ελέγχου για κορονοϊό στη δομή της Ριτσώνας
Σε υγειονομικό περιορισμό για 14 μέρες μπήκε χτες η δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα, με εντολή του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, και σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Η απόφαση ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος του Covid-19 σε γυναίκα, φιλοξενούμενη της δομής, η οποία νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο στην Αθήνα. Κατά την ιχνηλάτηση ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε μέχρι χτες το απόγευμα ότι οι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς. Λήψη δειγμάτων έγινε και στο προσωπικό της δομής, όπου διαμένουν περίπου 2.800 άτομα, τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά. Για το διάστημα των 14 ημερών της καραντίνας, απαγορεύονται η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας, τον έλεγχο της οποίας έχει αναλάβει η αστυνομία.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «από σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί τίθεται σε υγειονομικό περιορισμό η δομή φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο στη Ριτσώνα για χρονικό διάστημα 14 ημερών», διάστημα κατά το οποίο «απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από τη δομή φιλοξενίας». Ενημερώνει πως «κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι οι 20 από αυτούς είναι θετικοί στον ιό COVID 19. Επισημαίνεται ότι κανένα από τα 20 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί, ούτε έχει συμπτώματα της νόσου» και πως «η Γενική Γραμματεία Υποδοχής, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης».

Επίσης, αναφέρει πως «χτες διαπιστώθηκε ότι φιλοξενούμενη σε διαμέρισμα στην περιφέρεια Κιλκίς βρέθηκε θετική στον ιό COVID 19, κατά τη διάρκεια παραμονής της σε μαιευτική κλινική της πόλης. Η ίδια και η οικογένειά της τέθηκαν σε αυστηρό κατ' οίκον περιορισμό για 14 μέρες. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται ήδη στην περιοχή και πραγματοποιεί ιχνηλάτηση των επαφών της νεαρής γυναίκας».

Αθλιες συνθήκες στα νησιά

Στο μεταξύ, περίπου ένα μήνα μετά την εκδήλωση της επιδημίας, η κατάσταση που επικρατεί στα hot spots των νησιών του Αιγαίου συνεχίζει να είναι άκρως επικίνδυνη για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και για τους κατοίκους των νησιών, όπου οι ελλείψεις στις δομές Υγείας παραμένουν μεγάλες. Η κυβέρνηση επιμένει να παραβλέπει το γεγονός ότι ο συγχρωτισμός που επικρατεί στα ΚΥΤ των νησιών είναι πάρα πολύ μεγάλος, σε συνθήκες μάλιστα άθλιες και απάνθρωπες, ενώ τα μέτρα προστασίας και πρόληψης είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς ανεπαρκή.

Η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα απαντήσεις για το πώς θα προστατευτούν από την επιδημία οι δεκάδες χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι, όταν διαβιώνουν πάνω από 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά, σε σκηνές ή σε παραπήγματα που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Πώς θα προστατευτούν αυτοί που είναι κρατούμενοι μέσα στα ΚΥΤ επειδή έχουν απορριφθεί οι αιτήσεις ασύλου που έχουν καταθέσει, με βάση τα απαράδεκτα κριτήρια που έχουν ορίσει η κυβέρνηση και η ΕΕ και τους έχουν στοιβαγμένους σε μικρούς χώρους κράτησης; Π.χ. στο ΚΥΤ της Λέρου σε ένα κοντέινερ κρατούνται 20 άτομα, ανάμεσά τους 13 παιδιά! Αξίζει να αναφέρουμε ότι αποτελεί ερώτημα το πώς θα εφαρμοστούν τα στοιχειώδη μέτρα ατομικής υγιεινής που καλεί ο ΕΟΔΥ, όταν στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο, με πάνω από 20.000 εγκλωβισμένους, η παροχή νερού γίνεται με δόσεις, τέσσερις φορές τη μέρα και για μία ώρα, με αποτέλεσμα στις βρύσες να συνωστίζονται εκατοντάδες, για να προλάβουν να πάρουν λίγο νερό.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει εδώ και μια βδομάδα από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα και ριζικά μέτρα. Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση: «Χωρίς άλλη καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσει στη δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και στελεχωμένων με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, μέσα στα hot spots. Να λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση των χώρων, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, δωρεάν χορήγηση όλων των υλικών ατομικής υγιεινής, αποφυγή συνθηκών συγχρωτισμού κ.ά. Να ξεκινήσει αμέσως, επιτάσσοντας πλοία, έναν οργανωμένο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά, διασφαλίζοντας τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ