Παρασκευή 3 Απρίλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην τελική ευθεία η ιδιωτικοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών

Αρχής γενομένης από Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο και Βόλο

Κανονικότατα προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών, όπως δείχνει η ανάρτηση του ΤΑΙΠΕΔ, την Τετάρτη, με την οποία απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος, η οποία αφορά την επιλογή συμβούλων προκειμένου να προκηρυχθούν οι σχετικοί διαγωνισμοί για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών καταρχήν της Αλεξανδρούπολης - το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τον Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» για τις ΗΠΑ - και των Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου και Βόλου. Οπως αναφέρεται, η «αξιοποίηση», δηλαδή η ιδιωτικοποίηση, των 4 αυτών Οργανισμών Λιμένων θα γίνει με τη «μορφή πώλησης πλειοψηφικού πακέτου μετοχών».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, με νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε στη Βουλή τον Φλεβάρη, «βελτίωσε» τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε τη σύμβαση παραχώρησης από το Δημόσιο προς τις ανώνυμες εταιρείες των λιμανιών για 50 χρόνια και τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ για υποπαραχώρηση των λιμανιών αυτών σε τρίτους για άλλα τόσα χρόνια. Τώρα, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, προβλέπεται ότι τα 50 έτη όσον αφορά την παραχώρηση και την υποπαραχώρηση γίνονται 60, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί το «επενδυτικό ενδιαφέρον». Πέρα των παραπάνω τεσσάρων λιμανιών, θα ακολουθήσουν Καβάλα, Ραφήνα, Ελευσίνα, Λαύριο, Κέρκυρα και Πάτρα.

Οσον αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, με την ίδια «κανονικότητα», παρά τον κορονοϊό, προχωρούν και τα έργα στον πλωτό τερματικό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου, όπως η «δεύτερη δεσμευτική φάση του market test», που έγινε «με επιτυχία» στις 24 Μάρτη, με τις δεσμευτικές προσφορές από ελληνικές και διεθνείς εταιρείες ως καταναλωτές να φτάνουν τα 2,6 δισ. κυβικά ανά έτος.

Μάλιστα, την πρόοδο του FSRU της Αλεξανδρούπολης χαιρέτισε με ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ, αναφέροντας πως «πρόκειται για έναν μακροπρόθεσμο ενεργειακό στόχο των ΗΠΑ και της ΕΕ, ο οποίος θα διαφοροποιήσει τις πηγές αλλά και τις διαδρομές φυσικού αερίου στην περιοχή των Βαλκανίων και πέραν αυτής». Σημειώνεται ότι ο FSRU της Αλεξανδρούπολης ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, ενώ στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχει η εταιρεία «GasLog», εφοπλιστικού ομίλου Πιτ Λιβανού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μόνο αμερικανικές κοινοπραξίες κατέθεσαν προσφορές (2022-09-27 00:00:00.0)
Λήγει σήμερα η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προτάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ (2022-09-22 00:00:00.0)
Καπάρο (2020-07-07 00:00:00.0)
Επιθεωρούν το «στρατηγικό περιουσιακό στοιχείο» τους (2020-03-06 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί για περιφερειακά λιμάνια και ναυπηγεία (2020-02-12 00:00:00.0)
Επί τάπητος τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ - κεφαλαίου για την περιοχή (2018-10-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ